Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Chléb z jiné mouky než žitné a pšeničné budí v lidech různé pocity, ale přitom je stejně propečený, křupavý a chutný jako jiné chleby. Jeho výhodou je absence bílé mouky, takže si ho může připravit každý, kdo se bílé mouce vyhýbá.
Chleba můžeme kdykoliv koupit v obchodě, ale není nad ten vlastní, domácí, který vydrží týden zabalený v utěrce a je pořád velmi dobrý. Poradíme vám, jak upéct zdravý chleba z droždí - rychle a jednoduše. Jiný pak už nebudete chtít.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý recept na špaldovo-žitný chléb
Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 300 g žitné mouky
- 300 ml teplé vody
- 1/2 kostičky droždí
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
Jak připravit chleba
Vyzkoušejte to s námi:
- Připravíme si kvásek - 2 lžíce mouky, droždí, špetku cukru a trochu teplé vody smícháme v hlubší misce do husté kaše.
- Poprášíme moukou a zakryjeme. Necháme 1/2 hodiny odpočívat. Pak všechny suroviny vypracujeme v robotu do hladkého tvárného těsta, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout, dokud nebude obsah dvojnásobný.
- Těsto vytvarujeme do bochníku nebo pecínku a necháme ještě 45 minut kynout pod utěrkou.
- Mezitím si rozpálíme troubu na 240 °C. Povrch bochníčku pocákáme vodou a pečeme, dokud se povrch nezbarví do červena. Snížíme teplotu na 200 °C a dopečeme.
- Pokud bude povrch příliš tmavnout, přikryjeme ho alobalem. Chléb necháme před krájením vychladnout.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Lněný chléb ze dvou druhů mouky potěší rodinu i návštěvy. Na přípravu je navíc snadný!
Patří špaldová mouka do vánočního cukroví? Určitě ano, vyzkoušejte ověřené recepty z našeho receptáře
Expertka radí, jak doma nejlépe uchovat chleba: Osvědčila se mi kombinace bavlněné utěrky a mikrotenového sáčku, říká
Komentáře