Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení nedostaneme a droždí zůstane v lednici. A když se po nějaké době konečně pustíme do pečení, vše si připravíme a otevřeme balíček droždí, tak zjistíme, že už vypadá nějak podivně a na povrchu se objevila plíseň. Jak to tedy udělat, abychom se do takovéto situace nedostávali?
Jak uchovat droždí?
Droždí můžeme bez obav skladovat v lednici nejméně týden, později začne klesat jeho účinnost. V lednici ho skladujeme dobře zabalené, nejlépe v krabičce, nesmí osychat ani navlhnout. Pokud ho potřebujeme skladovat delší dobu, zvládneme to také. Tím nejsnazším způsobem, jak ho uskladnit na delší dobu, aby neztratilo účinnost, je uložit ho do mrazničky.
Jednoduchý postup
Postupujeme tak, že do mikrotenového sáčku nebo plastové krabičky vložíme kostky droždí, které jsme právě koupili, a uložíme je do mrazničky. Tímto způsobem budeme mít droždí vždy připravené po ruce.
Pokud jsme zvyklí používat menší část droždí než celou kostku, rozdělíme kostky ještě před mražením na poloviny nebo čtvrtiny.
Menší části ještě zabalíme do alobalu a teprve pak je dáme do společného sáčku nebo plastové krabičky.
Sáček je praktičtější, protože v mrazničce zabere méně místa.
Jak droždí rozmrazit
Droždí se po rozmrazení chová obdobně jako čerstvé. Je však třeba počítat s tím, že po rozmrznutí se roztéká, na jeho účinnosti to ale nic nemění, droždí je v pořádku.
Po vytažení z mrazničky ho necháme pozvolna rozmrznout na talířku nebo ho dáme na chvíli do vlažného mléka či vody s trochou cukru a po několika minutách vše dobře rozmícháme.
Jakmile droždí rozmrzne, použijeme ho jako čerstvé.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zásoba se neztratí
Mít zásobu zmrazeného droždí je velmi praktické a pohodlné.
Při nákupu můžeme využít akční cenu, ale hlavně pak nemusíme myslet na to, že ho opět máme koupit.
Mít droždí v zásobě je zvlášť výhodné, pokud se nedostaneme často do obchodu.
Příprava kvásku z droždí
Droždí potřebujeme k přípravě kvasnicového kvásku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Droždí v kuchyni
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 7 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 12 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 18 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Jak na falešné cuketové langoše bez kynutí: Nadýchané těsto zvládne i začátečník, na výsledku si pochutná i profík
Kuchtění podle Receptáře Přemka Podlahy: Hitem byla pomazánka „sloní žrádlo“, králík na šlehačce nebo zelňačka ze segedínu
Komentáře