Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Zdroj: Top recepty

Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení nedostaneme a droždí zůstane v lednici. A když se po nějaké době konečně pustíme do pečení, vše si připravíme a otevřeme balíček droždí, tak zjistíme, že už vypadá nějak podivně a na povrchu se objevila plíseň. Jak to tedy udělat, abychom se do takovéto situace nedostávali?

Jak uchovat droždí?

Droždí můžeme bez obav skladovat v lednici nejméně týden, později začne klesat jeho účinnost. V lednici ho skladujeme dobře zabalené, nejlépe v krabičce, nesmí osychat ani navlhnout. Pokud ho potřebujeme skladovat delší dobu, zvládneme to také. Tím nejsnazším způsobem, jak ho uskladnit na delší dobu, aby neztratilo účinnost, je uložit ho do mrazničky.

Jednoduchý postup

Postupujeme tak, že do mikrotenového sáčku nebo plastové krabičky vložíme kostky droždí, které jsme právě koupili, a uložíme je do mrazničky. Tímto způsobem budeme mít droždí vždy připravené po ruce.

Pokud jsme zvyklí používat menší část droždí než celou kostku, rozdělíme kostky ještě před mražením na poloviny nebo čtvrtiny. 

Menší části ještě zabalíme do alobalu a teprve pak je dáme do společného sáčku nebo plastové krabičky.

Sáček je praktičtější, protože v mrazničce zabere méně místa.

Jak droždí rozmrazit

Droždí se po rozmrazení chová obdobně jako čerstvé. Je však třeba počítat s tím, že po rozmrznutí se roztéká, na jeho účinnosti to ale nic nemění, droždí je v pořádku.

Po vytažení z mrazničky ho necháme pozvolna rozmrznout na talířku nebo ho dáme na chvíli do vlažného mléka či vody s trochou cukru a po několika minutách vše dobře rozmícháme.

Jakmile droždí rozmrzne, použijeme ho jako čerstvé.

Zásoba se neztratí

Mít zásobu zmrazeného droždí je velmi praktické a pohodlné.

Při nákupu můžeme využít akční cenu, ale hlavně pak nemusíme myslet na to, že ho opět máme koupit. 

Mít droždí v zásobě je zvlášť výhodné, pokud se nedostaneme často do obchodu.

Příprava kvásku z droždí

Droždí potřebujeme k přípravě kvasnicového kvásku.

Droždí v kuchyni

Droždí  je nepostradatelnou složkou pro kynuté těsto. Připravujeme z něj pomazánky, přidáváme ho do některých pokrmů, polévek a oblíbené jsou kvasnicové knedlíčky do polévky. Inspirovat se můžeme v mnoha receptech našich uživatelů:
Až příště budeme kupovat droždí, můžeme několik kostek zmrazit a vyzkoušet, jak to je pohodlné - mít droždí stále po ruce.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více