Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patří špaldová mouka do vánočního cukroví? Určitě ano, vyzkoušejte ověřené recepty z našeho receptáře
Top recepty

Špaldová mouka se do vánočního cukroví určitě hodí. Buď si ji sami nameleme z celého zrna, nebo si ji rovnou koupíme. Pro začátek jí nahradíme jen část obyčejné mouky. Vyzkoušejte oblíbené recepty z našeho receptáře.

Špaldovou mouku použijeme obdobně jako bílou pšeničnou mouku. Hodí se na pečení chleba, dalamánků, pizzy, nebo rohlíků. Dáváme ji do sladkého kynutého těsta, i do těst s kypřícím práškem do pečiva. Je vhodná do bábovek, koláčů a muffin. Můžeme ji používat na zahušťování polévek a omáček, připravovat z ní přílohové knedlíky.

Pečeme se špaldovou moukou

Špaldová mouka se používá snadno, proto je velmi oblíbená.

  • Určitě se hodí i na vánoční pečení, použijeme ji také do těsta na vánočku a na vánoční štolu.
  • Než si zvykneme (na chuť i způsob zpracování), lze nahradit špaldovou moukou pouze část bílé mouky.
  • Používáme-li špaldovou mouku často, zvážíme, zda by se nám vyplatilo koupit domácí mlýnek na obilí. Nejhodnotnější je totiž čerstvě mletá špaldová mouka.
  • Pokud si mouku z celého zrna meleme sami, nastavíme co nejjemnější mletí.
  • Když špaldovou mouku kupujeme, vybereme si na cukroví hladkou (jemně mletou) mouku.
  • Přidaná špaldová mouka mírně změní barvu cukroví - bude tmavší, a také chuť - cukroví získá jemně oříškovou příchuť.
  • Špaldová mouka celozrnná je umletá z celého zrna, proto obsahuje všechny výživné části (včetně klíčku).
  • Vzhledem k obsahu důležitých látek, které pomletím začnou ztrácet na hodnotě, musíme počítat s tím, že se celozrnná špaldová mouka nehodí k dlouhodobému skladování.
  • Pokud víme, že mouku nespotřebujeme brzy, lze ji dobře uzavřenou skladovat i v mrazničce.

Linecké pečivo ze špaldové mouky

Do těsta můžeme použít pouze špaldovou mouku, bez přídavku mouky bílé.

  • Na linecké těsto potřebujeme 250 g špaldové mouky, 125 g změklého másla, 125 g moučkového cukru, 1 vejce, lžičku strouhané citronové kůry, lžičku vanilkového extraktu.
  • Vypracujeme hladké těsto (postup je uvedený v receptu), zabalíme ho do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
  • Vychlazené těsto rozválíme na pomoučněné ploše a vykrajujeme vybrané tvary. 
  • Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Stačí 3–5 minut při teplotě 170 ºC.
  • Po vychladnutí slepujeme marmeládou, případně dále dozdobíme.

Vanilkové rohlíčky, tentokrát se špaldou

Máte rádi vanilkové rohlíčky? Jedná se o jeden z nejoblíbenějších druhů cukroví, a upéct je můžeme tentokrát ze špaldové mouky (bez použití bílé).

Špaldové perníčky a zázvorky

Postup je obdobný jako při pečení perníčků z bílé mouky, pouze mouku nahradíme hladkou špaldovou moukou. Perníčky při pečení dobře hlídáme, aby nezačaly příliš tmavnout. I zdobit je můžeme tentokrát zdravěji.

Špaldové tyčky a sušenky

Špaldovou moukou lze nahradit bílou mouku (nebo pouze její část) i v jiném cukroví, můžeme se nechat inspirovat recepty v našem receptáři, případně trochu improvizovat. Naše pečivo pak jistě bude hodnotnější, co se týče obsahu živin

Věnečky a sušenky ze špaldové mouky

Pro ukázku přidáváme ještě recepty na věnečky a sušenky ze špaldové mouky. Věnečky připravujeme z kynutého těsta. Citronové sušenky jsou z jednoduchého těsta, doplněného citronovou kůrou a šťávou. Vykrájené tvary můžeme dále zdobit.

Přejeme, aby se vám pečení ze špaldové mouky dařilo. Určitě se ji vyplatí zařadit do jídelníčku.

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky