Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Expertka radí, jak doma nejlépe uchovat chleba: Osvědčila se mi kombinace bavlněné utěrky a mikrotenového sáčku, říká
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty a Freepik

Klasický poctivý český chleba má většina z nás na talíři denně. Jenže někdy se stane, že bochník rychle ztvrdne, nebo naopak předčasně zplesniví či okorá. Máte-li doma kvalitní pecen, tohle by se stát nemělo. Jak tomu předejít, radí pro Toprecepty.cz komisařka soutěže Chléb roku 2023 a zkušená pekařská technoložka Hana Nykodymová.

Poctivý český chléb 

Jak už jsme psali v našem předchozím článku, v posledních letech se nabídka chleba na pultech obchodů a pekáren značně rozšířila. Pekárny kolem nás všude navíc rostou jak houby po dešti a kvalita bochníků stoupá.

Ruku v ruce s tím ale stoupá i cena chleba a tak za jeden křupavý pecen dáte třeba v pražské pekárně Praktika i 150 korun (chléb z červené pšenice, pozn. red.). Obecně se průměrná cena v Praze za řemeslný chléb pohybuje průměrně kolem 110 Kč za kilogram. 

Ale právě proto je důležité vědět, jak o chleba doma pečovat. Když už totiž koupíte skutečně dobrý bochník (jak poznat dobrý chleba jsme psali zde), byla by škoda nechat ho doma ztvrdnout nebo okorat. 

Jak správně skladovat chléb 

Nejlepší je skladování v utěrce, ovšem jen pokud vám nevadí, že ten chleba bude pak trochu okoralý," říká pro web Toprecepty.cz pekařská technoložka Hana Nykodymová.
Já osobně ale nemám ráda okoralý chleba, takže postupuji jinak. Čerstvý zcela vychladlý chléb uložím do čisté, vyprané bavlněné nebo lněné utěrky a celé to dám ještě do mikrotenového sáčku," dodává expertka a vysvětluje, že když toto přesně doma uděláme, tak zjistíme, že utěrka je za dva dny vlhká.
Tak ji jednoduše vyměníte, ale chleba si udrží krásně svoji kvalitu a nebude plesnivět. Ale když ho necháte jen v pytlíku, tak právě plesnivět bude. Když naopak zůstane jen v utěrce, tak okorá. Což ale někomu nevadí," doplňuje Hana Nykodymová. 
Ponechat chleba v papírovém sáčku, ve kterém se často prodává právě v řemeslných pekárnách, odbornice také nedoporučuje. Takový chleba totiž velice rychle vyschne a už druhý den je to hodně znát na jeho kvalitě. 
Další možností, jak doma uchovat chleba dlouho v dobré kondici, jsou i různé voskované či jiné pytlíky nebo obaly. Naše kolegyně, pekařka, autorka kuchařských knih a webu Pekárnománie Iva Trhoňová má například dobré zkušenosti se sáčkem "wrapáčkem" (speciální obal na pečivo WrapUp, pozn. red.).
Jak Iva vysvětluje na svém webu, sáček "wrapáček", to jsou vlastně dva obaly v jednom – vnitřní, ze speciální textilie, která zpomaluje vysychání uloženého pečiva, a vnější, který je ušitý z bavlny. Pytlík naplněný pečivem se uzavírá stahovací šňůrkou, za kterou se pak dá pověsit. Vychladlé pečivo, které je ve wrapáčku uloženo, se v něm nezapařuje, může dýchat, a zároveň osychá méně, než když je zabaleno pouze v utěrce.
Chleby kynuté droždím vydrží podle Ivy ve wrapáčku 4 dny, kváskové chleby nejméně týden. Tuto zkušenost potvrzuje i šéfredaktorka magazínu, Šárka Adámková, která wrapáček používá déle než rok. 
 
Pokud chcete ušetřit a ještě si pochutnat, upečte si chleba podle našeho video receptu: 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více