

Domácí chleba
Suroviny
- 5 hrnku hladké mouky
- 2 hrnky vlažné vody
- 1 kostka droždí
- 2 lžičky soli
- špetka cukru
- 3 lžíce vlažného mléka
- 1-2 lžíce tymiánu
- 1- 2 lžíce kmínu
- hladká mouka na posypání plechu
- trochu octa
- trocha vody
Postup přípravy receptu
Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme je asi hodinu kynout.
Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě dvě šišky.
Položíme je na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Těsně před vložením do horké trouby potřeme šišky chleba peroutkou namočenou v octové vodě a prudce pečeme asi 5 minut. Pak snížíme teplotu a dopékáme 30 - 45 minut.
Během pečení, chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.
Poznámka od kuchařky
recept je určen pro 5 osob
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí chleba
-
Nepovedlo. Nadále zůstávám královnou placatých chlebů
-
Výborný chleba. Dělal jsem prvně, ingredience dle receptu a chuťově nemá chybu.. Těsto jsem měl trochu řidší, takže se bochníčky trochu roztekly na plechu. Dal jsem si ale pozor a kontroloval špejlí. Kvůli tomu, že byl chléb "placatější" byl hotov o 15 min. dříve. Kdybych to tam nechal těch 45min. byl by tvrdý jak beton. Tak snad tento poznatek někomu pomůže. Jinak výborný recept z ingrediencí, které jsou obvykle doma. Děkuji.
-
Chleba je vynikající, jen se po něm zaprášilo, určitě budu dělávat
-
Domaci chleba nemusim ale tendle jsem vyzkousela pac doma nic nebylo, poprve se mi jsme to mela ridke ale i tak byl chleba dobry ted zkousim po druhe a luxus i dlouho vydrzi je to v podstate rychlovka moc dekuji za tip.PS: davam dva hrnky celozyrne a 3hrnky hladke ;)
-
Chleba je opravdu vynikající.Vylepšila jsem ho 4 hrnky jemně mleté celozrnné mouky a 1 hrnek žitné mouky.Přidala jsem lněná, sezamová a slunečnicová semínka opražená na suché pánvičce.Litinový oválný pekáč jsem předehřála a chleba pekla 5 minut na 250 a cca 45 min.na 175 stupňů.
Top recepty
-
Chlebík výborný, těsto trochu mazlavé po vykynutí, ale chuť super. Pekla jsem na 250 a pak snížila na 170 a super
. Děkuji
-
děkuji! po půlce dávky a relativním vychladnutí, nevydržel ani hodinu, je to prostě CHLEBA!
-
jsem profi kuchar a tak jsem si dovolil pridat lnene seminko,mak,a protoze jsem milovnik chilli tak take chilli,a musim rict,ze nejrychlesi chleba a povedl se na 1 pokus uplne skvele
diky za recept......easy easy chlebik... thx....
-
Ahoj prijela jsem domu a pecivo nikde a co ted ? Mamka pekla chleba uz nekolikrat a jeste se ji nepovedl vetsinou to byla tvrda placka a tak jsem si rekla najdu peknej recept a zkusim to musim rict ze to neni vubec tezky a recept je vyborny chlebik se mi povedl
-
dělala jsem domácí chleba,váš recept a je moc dobrý..povedl se mi
-
Miluju domácí chleby, a tenhle recept zalíbyl a asi ho doma nebo u babičky vyskouším
-
Mala rada staci hodne posypat plech moukou a pak se nemuze pripect, a po vytazeni z trouby namocit a vyzdimat uterku a chvilku ji tam nechat pak nebude tvrdy, a co se tyka toho rozteceni testa na plechu tak ho mate asi moc ridky. Me se vzdy podari, mam z toho 2 krasne bochanky a to je delam rucne. Snad vam to pujde jako me
-
Recept je skvěký,chleba se mi daří.
-
sloto celem dobre,ale nevim kde byla chybicka
po vyndani byl tvrdy jako beton a nesel odlepit
-
Tak netuším kde jsem udělala chybu, těsto jsem udělala podle receptu (naštěstí z poloviční dávky) nechala kynout, pak udlala bochánek, počkala tich 20min - to už se začal bochánek pěnit v placičku, tak sem si říkala nevadí, bude trošku placatej no a po půl hodině pečení na tich stupních jak jsem si tu přečetla je z chleba tvrdá placka - rozlilo se to všude po pekáčku a ani nejde ven no strašný... Nejradši bych ho udělala znovu, ale nechci dopadnout zase stejně...