Domácí chleba

Vlajda Kuchař:

Domácí pekárna 33 názorů

522

Suroviny

5 hrnku hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
1 kostka droždí
2 lžičky soli
špetka cukru
3 lžíce vlažného mléka
1-2 lžíce tymiánu
1- 2 lžíce kmínu
hladká mouka na posypání plechu
trochu octa
trocha vody
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, tymiánem a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme je asi hodinu kynout.

  2. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě dvě šišky.

  3. Položíme je na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.

  4. Těsně před vložením do horké trouby potřeme šišky chleba peroutkou namočenou v octové vodě a prudce pečeme asi 5 minut. Pak snížíme teplotu a dopékáme 30 - 45 minut.

  5. Během pečení, chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.

Poznámka

recept je určen pro 5 osob

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 94 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí chleba

  • jureckova.lenka jureckova.lenka

    Nepovedlo. Nadále zůstávám královnou placatých chlebů :-D

    Odpovědět

  • Vojta Vojta(neregistrovaná)

    Výborný chleba. Dělal jsem prvně, ingredience dle receptu a chuťově nemá chybu.. Těsto jsem měl trochu řidší, takže se bochníčky trochu roztekly na plechu. Dal jsem si ale pozor a kontroloval špejlí. Kvůli tomu, že byl chléb "placatější" byl hotov o 15 min. dříve. Kdybych to tam nechal těch 45min. byl by tvrdý jak beton. Tak snad tento poznatek někomu pomůže. Jinak výborný recept z ingrediencí, které jsou obvykle doma. Děkuji.

    Odpovědět

  • Lída Lída(neregistrovaná)

    Chleba je vynikající, jen se po něm zaprášilo, určitě budu dělávat :yes:

    Odpovědět

  • Chantal09 Chantal09

    Domaci chleba nemusim ale tendle jsem vyzkousela pac doma nic nebylo, poprve se mi jsme to mela ridke ale i tak byl chleba dobry ted zkousim po druhe a luxus i dlouho vydrzi je to v podstate rychlovka moc dekuji za tip.PS: davam dva hrnky celozyrne a 3hrnky hladke ;)

    Odpovědět

  • Zdenka Ortová Zdenka Ortová(neregistrovaný)

    Chleba je opravdu vynikající.Vylepšila jsem ho 4 hrnky jemně mleté celozrnné mouky a 1 hrnek žitné mouky.Přidala jsem lněná, sezamová a slunečnicová semínka opražená na suché pánvičce.Litinový oválný pekáč jsem předehřála a chleba pekla 5 minut na 250 a cca 45 min.na 175 stupňů.:-8Top recepty

    Odpovědět

  • Phoebe Phoebe(neregistrovaný)

    Chlebík výborný, těsto trochu mazlavé po vykynutí, ale chuť super. Pekla jsem na 250 a pak snížila na 170 a super:-K. Děkuji

    Odpovědět

  • cekkuj cekkuj

    děkuji! po půlce dávky a relativním vychladnutí, nevydržel ani hodinu, je to prostě CHLEBA! :-K

    Odpovědět

  • Daniels Daniels(neregistrovaný)

    jsem profi kuchar a tak jsem si dovolil pridat lnene seminko,mak,a protoze jsem milovnik chilli tak take chilli,a musim rict,ze nejrychlesi chleba a povedl se na 1 pokus uplne skvele ;-)diky za recept......easy easy chlebik... thx....

    Odpovědět

  • Ájuše Ájuše(neregistrovaný)

    Ahoj prijela jsem domu a pecivo nikde a co ted ? Mamka pekla chleba uz nekolikrat a jeste se ji nepovedl vetsinou to byla tvrda placka a tak jsem si rekla najdu peknej recept a zkusim to musim rict ze to neni vubec tezky a recept je vyborny chlebik se mi povedl:-)

    Odpovědět

  • Blanka260 Blanka260

    dělala jsem domácí chleba,váš recept a je moc dobrý..povedl se mi :-8;-)

    Odpovědět

  • 0maja13 0maja13(neregistrovaný)

    Miluju domácí chleby, a tenhle recept zalíbyl a asi ho doma nebo u babičky vyskouším:-))

    Odpovědět

  • MaxVendy MaxVendy

    Mala rada staci hodne posypat plech moukou a pak se nemuze pripect, a po vytazeni z trouby namocit a vyzdimat uterku a chvilku ji tam nechat pak nebude tvrdy, a co se tyka toho rozteceni testa na plechu tak ho mate asi moc ridky. Me se vzdy podari, mam z toho 2 krasne bochanky a to je delam rucne. Snad vam to pujde jako me:-)

    Odpovědět

  • bozena 0112 bozena 0112

    Recept je skvěký,chleba se mi daří.

    Odpovědět

  • kuchtička kuchtička(neregistrovaná)

    sloto celem dobre,ale nevim kde byla chybicka:-? po vyndani byl tvrdy jako beton a nesel odlepit :-8

    Odpovědět

  • Janushkaaa Janushkaaa

    Tak netuším kde jsem udělala chybu, těsto jsem udělala podle receptu (naštěstí z poloviční dávky) nechala kynout, pak udlala bochánek, počkala tich 20min - to už se začal bochánek pěnit v placičku, tak sem si říkala nevadí, bude trošku placatej no a po půl hodině pečení na tich stupních jak jsem si tu přečetla je z chleba tvrdá placka - rozlilo se to všude po pekáčku a ani nejde ven no strašný... Nejradši bych ho udělala znovu, ale nechci dopadnout zase stejně... :-(;-(

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo