Jak připravit květák? Která jídla z oblíbené zeleniny máme nejraději
Květák mnoho z nás považuje za mimořádně chutnou zeleninu, k jídlu připravujeme jeho květenství, které se skládá z nerozkvetlých poupat. Aby si květenství zachovalo pěknou bílou barvu, pěstitelé zalamují listy rostlin a sklání je dovnitř. Pěstitelskou zajímavostí jsou zeleně nebo fialově zbarvené květáky.
Květák je nejen chutný, ale také velmi zdravý, podobně jako další košťálová zelenina. Můžeme ho konzumovat v syrovém stavu, ale obvykle ho tepelně upravujeme. Nabízí se nám celá řada možností, jak květák připravit. Je výborný do polévek, k zapékání, smažení i do různých placiček a karbanátků. Protože se jedná o tvrdší zeleninu, před některými kuchyňskými úpravami květák dopředu krátce vaříme v páře (pouze do poloměkka).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Květákové polévky
Květák je výbornou součástí mnoha zeleninových polévek. Je skvělý do polévkových směsí, ale může být také hlavní složkou polévky. Květák buď jen rozdělíme na menší růžičky, nebo ho po uvaření rozmixujeme. Pokud máme rádi krémové polévky, připravujeme je i z květáku.
Oblíbená jídla s květákem
Z květáku se dá připravit leccos, ale zvlášť rádi sáhneme po jednoduchých receptech, podle nichž máme brzy uvařeno. Smažený květák je pracnější, ale rychle máme hotový květák na mozeček, nebo vyzkoušíme omáčky, do kterých se dá květák zpracovat. Zajímavou specialitou je brokolice zapečená v květáku.
Květákové karbanátky a placičky
Karbanátky a placičky z květáku jsou lahůdkou. Možností a receptů na jejich přípravu je celá řada. Květák předem krátce povaříme, potom rozmačkáme a smícháme s dalšími surovinami. Obvykle je doplníme vejci a můžeme přidat také strouhaný sýr. Na dochucení je výborný muškátový oříšek. Hotové placičky podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Zapečený květák na různé způsoby
Květák je ideální surovinou k zapékání. Nejprve ho dáme krátce do páry a pak už můžeme rovnat do pekáčku. Květák je výborný v kombinaci s předem uvařenými těstovinami nebo bramborami a zeleninou. Směs ochutíme, zalijeme bešamelem a posypeme strouhaným sýrem. Možností a variant je celá řada.
Smažený květák na pánvi nebo v troubě
Smažený květák je tou nejlepší klasikou, pro mnohé z nás dokonce tím jediným a nejmilejším jídlem z květáku, které připravujeme. Květákové řízky smažíme buď na pánvi nebo v troubě. Místo trojobalu můžeme pro změnu vyzkoušet těstíčko. Podívejte se, jak rychle obalit květák před smažením.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 20 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Přečtěte si Zobrazit více
Květák nemusíte před smažením vařit. Díky jednoduchému triku ušetříte čas a výsledek je křupavější a šťavnatý
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Smažený květák je výborný, ale balení je zdlouhavé. Poradíme jednoduchý trik, jak to zvládnout během chvilky
Komentáře