Květák nemusíte před smažením vařit. Díky jednoduchému triku ušetříte čas a výsledek je křupavější a šťavnatý
17. 10. 2023 Vaření
Smažené pokrmy patří mezi Čechy k nejvyhledávanějším. Nejinak je tomu i u květáku, který je v mnoha rodinách tradiční surovinou určenou ke smažení. Věděli jste však, že není nutné tuto zeleninu před obalením vařit?
Mnoho druhů využití
Květák je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, je univerzální a lze ho použít v řadě různých receptů. Květák může být uvařený, dušený, pečený, grilovaný nebo se dá konzumovat i syrový. Květák je bohatý na vitaminy C, K a B6 a vlákninu. Je také nízkokalorický a obsahuje mnoho antioxidantů.
Je skvělý v polévkách, salátech, jako příloha nebo hlavní jídlo. Můžete ho například upéct v troubě s olivovým olejem, solí a kořením, připravit květákové rizoto, květákovou polévku nebo květákové placky.
Mohlo by vás zajímat
Čím obalovat
V Indii je smažený květák často podáván jako předkrm a je známý jako „Gobi Pakora“. Je obalován v těstíčku z cizrny a jsou na něj použitá různá indická koření.
Květák můžete obalit v různých typech „těsta“. Nejběžnější je obalení v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Někdy se květák dává také do kukuřičné mouky nebo cizrny, tím vzniká bezlepková varianta. Prokud chcete vytvořit pikantnější verzi, můžete do těsta přidat koření, jako je paprika, kurkuma nebo kari.
Vařit, nebo nechat syrový?
Zastánci vaření květáku před jeho smažením tvrdí, že se „jejich“ varianta lépe propeče, bude rychleji hotový a drží na něm lépe těstíčko, pokud nepoužíváme klasický trojobal. Ti, kdo používají ke smažení syrový květák, oponují tím, že takto vzniklý pokrm je daleko křupavější a šťavnatější.
Smažený květák bez vaření
Na rychlejší verzi smaženého květáku budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce velikosti M, hladkou mouku, strouhanku, olej na smažení, sůl a pepř.
Jak na to?
- Květák nejdříve očistěte a rozdělte na menší růžičky. Ty rozřízněte na zhruba centimetrové plátky.
- Vejce rozklepněte do misky, osolte, opepřete a rozšlehejte. Do dalších dvou misek připravte mouku a strouhanku.
- Každý květákový „řízek“ obalte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi si rozehřejte olej. Řízky na něm smažte do zlatova.
- Hotový květák nechte okapat na kuchyňské utěrce.
- Jako příloha se skvěle hodí brambory, bramborová kaše a například rajčatový salát.
Náš tip: Skvělé jsou i květákové karbanátky. Jak je připravit se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná
Lucie Bílá stěží zadržovala slzy po křtu cukráře Maršálka: Dojalo mě, co Josef udělal, je to krásné vyznání, řekla
7 receptů s květákem: Co dobrého uvařit z oblíbené a chutné zeleniny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 13 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Herečka Markéta Hrubešová nabídla recept na květák se slaninovou drobenkou a říká: Pokorně jsem se vrátila k české kuchyni
Jak připravit květák? Která jídla z oblíbené zeleniny máme nejraději
Holka u plotny radí: Smažené jablečné kroužky v křupavém těstíčku voní skořicí a jsou rychle hotové