Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zdroj: Top recepty

Vaření v páře má hned několik výhod. Zelenina si zachová více barvy, chuti a vitamínů. Je svěží a na talíři vypadá krásně. Příprava jde rychle - uvařenou zeleninu stačí na talíři už jen lehce dochutit a pokapat olivovým olejem.

Zelenina vařená v páře

Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji na polévku), může to mít smysl, ale jinak je vaření v páře mnohem šetrnější. Brokolice, květák, růžičková kapusta, mrkev, kukuřice, petržel, celer a další druhy si tímto způsobem zachovají pěknou svěží barvu. Navíc je vaření v páře úsporné z hlediska spotřeby energie - malé množství vody pod pařníkem je ohřáté během chvilky.

Jednoduché vaření

  • Vaření v páře je jednoduché - stačí nám hrnec s pokličkou, do kterého vložíme pařník. Kdo má, použije parní hrnec.
  • Zeleninu očistíme a opláchneme. Použijeme buď jeden druh zeleniny, nebo více druhů dohromady.
  • Větší kusy nakrájíme na menší části s podobnou velikostí, aby doba změknutí byla jednotná.
  • Do hrnce dáme pařník a trochu horké vody, přípravu ještě urychlíme použitím rychlovarné konvice. 
  • Vodu můžeme mírně osolit nebo přidat oblíbené bylinky a koření.
  • Na pařník naskládáme připravenou zeleninu. Dospod dáváme tvrdší a větší kusy, protože dole jde vaření nejrychleji. Nahoru naopak rovnáme jemnější a menší části.
  • Tímto způsobem vaříme také brambory ve slupce.
  • Pokud máme hrnec, jehož poklička špatně těsní, musíme dát pozor, aby se voda pod pařníkem neodpařila.
  • Vaření by nemělo být dlouhé - zelenina má být chutná, ale ne rozměklá nebo blátivá. 
  • Doba varu trvá přibližně 5 – 10 minut, podle druhu zeleniny. Uvařená zelenina je příjemně křupavá. Kdo chce měkčí, vaří déle.
  • Pokud potřebujeme, aby si zelenina uchovala co nejvýraznější barvu, hned po dovaření ji ochladíme.

Využití zeleniny

Napařenou zeleninu použijeme buď k další úpravě nebo jako přílohu. V tom případě ji na talíři dochutíme a pokapeme olivovým olejem nebo doplníme chutným dresingem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky