Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Vaření v páře má hned několik výhod. Zelenina si zachová více barvy, chuti a vitamínů. Je svěží a na talíři vypadá krásně. Příprava jde rychle - uvařenou zeleninu stačí na talíři už jen lehce dochutit a pokapat olivovým olejem.
Zelenina vařená v páře
Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji na polévku), může to mít smysl, ale jinak je vaření v páře mnohem šetrnější. Brokolice, květák, růžičková kapusta, mrkev, kukuřice, petržel, celer a další druhy si tímto způsobem zachovají pěknou svěží barvu. Navíc je vaření v páře úsporné z hlediska spotřeby energie - malé množství vody pod pařníkem je ohřáté během chvilky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché vaření
- Vaření v páře je jednoduché - stačí nám hrnec s pokličkou, do kterého vložíme pařník. Kdo má, použije parní hrnec.
- Zeleninu očistíme a opláchneme. Použijeme buď jeden druh zeleniny, nebo více druhů dohromady.
- Větší kusy nakrájíme na menší části s podobnou velikostí, aby doba změknutí byla jednotná.
- Do hrnce dáme pařník a trochu horké vody, přípravu ještě urychlíme použitím rychlovarné konvice.
- Vodu můžeme mírně osolit nebo přidat oblíbené bylinky a koření.
- Na pařník naskládáme připravenou zeleninu. Dospod dáváme tvrdší a větší kusy, protože dole jde vaření nejrychleji. Nahoru naopak rovnáme jemnější a menší části.
- Tímto způsobem vaříme také brambory ve slupce.
- Pokud máme hrnec, jehož poklička špatně těsní, musíme dát pozor, aby se voda pod pařníkem neodpařila.
- Vaření by nemělo být dlouhé - zelenina má být chutná, ale ne rozměklá nebo blátivá.
- Doba varu trvá přibližně 5 – 10 minut, podle druhu zeleniny. Uvařená zelenina je příjemně křupavá. Kdo chce měkčí, vaří déle.
- Pokud potřebujeme, aby si zelenina uchovala co nejvýraznější barvu, hned po dovaření ji ochladíme.
Využití zeleniny
Napařenou zeleninu použijeme buď k další úpravě nebo jako přílohu. V tom případě ji na talíři dochutíme a pokapeme olivovým olejem nebo doplníme chutným dresingem.
Komentáře