Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero častých otázek a odpovědí na téma květák a jeho zpracování.  Recepty a nápady na přípravu nejlepších květákových jídel
Zdroj: Pixabay

Květák (karfiol) je jedna z nejoblíbenějších zelenin - má atraktivní vzhled, připomínající květinu, a jemnou chuť, kterou skvěle doplňují sýry, maso i uzenina.

Nejčastější je bílý květák, ale v poslední době se objevují různé barevné nebo tvarové kultivary (Romanesco, Graffiti). Romanesco je zelený "květák" se zajímavým vzhledem, Graffiti je fialový.

1

Co dělat z květáku?

Květák je výživově cenná zelenina, obsahuje množství vlákniny, vitamínů a minerálů, málo kalorií. Nejznámější je asi smažený v trojobalu nebo v těstíčku. Výborný je s vejci jako mozeček a zapékaný s masem, uzeninou, bešamelem nebo vejci. I různé placičky a karbanátky mnozí známe. Placičky jsou výborné i jako náplň zeleninových (bezmasých) burgerů.  Pokud květák předvařujeme do nějakého pokrmu, z vývaru pak můžeme připravit chutnou polévku. Květák se i steriluje ve sladkokyselém nálevu, předvařuje se v mírně okyselené vodě, aby zůstal bílý. Z květáku jsou poslední dobou moderní jídla, kdy květák napodobí rýži nebo těsto na pizzu.

2

Jak nakrájet květák?

Vybíráme květákové hlavy pevné, kompaktní a čisté bez napadení housenkami. Květák zbavíme listů a rozdělíme podle chystaného pokrmu. Můžeme ho jen rozčtvrtit, krájet plátky z celé hlavy (obalované smažené plátky vypadají na talíři velmi atraktivně). Nejčastěji květák dělíme na větší či menší růžičky.  

3

Jak umývat květák?

Květák omýváme pod tekoucí studenou vodou, většinou není potřeba ho máčet. Odkrájíme případné nečistoty, které nesmyla voda. Pokud není dřevnatý košťál, využijeme ho též do vývaru nebo nasekaný nadrobno.

4

Jaké koření na květák?

V pokrmech, kam ke květáku přidáváme vejce, můžeme přidat trošku nastrouhaného muškátového oříšku. Také kmín, pepř, kari a kurkuma si s květákem dobře rozumí. A jako každá zelenina chutná dobře s čerstvými bylinkami, hlavně s pažitkou a petrželí.

5

Jak ochutit květák?

Ke květáku se hodí cibule a česnek. Také rajčata nebo rajčatová omáčka s květákem chutnají výborně. I slanina, šunka nebo jiné uzeniny květákovou chuť skvěle doplní.

6

Jak správně obalit květák?

Květák obalujeme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) nebo těstíčku. Do těstíčka namáčíme jednotlivé růžičky a ihned smažíme. Těstíčko musí být tak husté, aby nestékalo.

Trojobal známe všichni, je to mouka, vejce a strouhanka. Do strouhanky můžete přidat trochu nastrouhaného tvrdého sýra.

Tip 1: Protože obalit větší množství květákových růžiček je pracné a zdlouhavé, lze si vše urychlit - do mikrotenového sáčku nasypeme trochu mouky a květákové růžičky v něm protřepeme. Budou obalené všechny najednou. Vejce rozšleháme v hlubší misce s trochou mléka nebo piva a solí, růžičky tam vysypeme, promícháme a lovíme je naběračkou na špagety, která má ve dně díru, kterou vejce odteče. Květák vhazujeme do sáčku se strouhankou a také jen protřepeme. Ušetříme nádobí a čisté ruce.

Tip 2: Pokud nechcete vařit polévku, obalte květák syrový. Jednak se bude lépe obalovat a hlavně v něm zůstane více chuti i vitamínů, které by se zbytečně vylouhovaly do vody. Navíc ušetříme čas a energii na uvaření. Smažení trvá jen o minutku déle než z předvařeného. Smažíme zvolna, aby květák stihl změknout. Květák je zdravější smažený v troubě podle šikovného receptu naší uživatelky.

7

Jak připravit květák, aby nenadýmal?

Květák při vaření ve vodě vypouští sirné látky, proto ho vaříme krátce v nezakrytém hrnci nebo jen blanšírujeme. Květák nadýmá proto, že má hodně vlákniny. Nadýmání můžeme snížit tím, že si po jídle dáme fenyklový nebo mátový čaj. Zcela vyhnout se mu nelze.

8

Jak se dělají květákové karbanátky?

Květákové karbanátky vytvoříme z blanšírovaného nasekaného květáku, ochutíme je jako běžné karbanátky cibulkou, slaninou, spojíme vejcem a strouhankou. Karbanátky obalíme ve strouhance a usmažíme nebo upečeme na plechu v troubě. Hotové podáváme s bramborovou kaší nebo jako burger v rozkrojené housce.

9

Jak udělat květákové placičky?

Nasekáme blanšírovaný květák, vmícháme do palačinkového těstíčka, lžící na pánev sázíme kopečky, které rozplácneme na placičku a opékáme na oleji z obou stran. Receptů na placičky je mnohem více, inspirujte se u nás.

10

Jak udělat zapečený květák?

Blanšírovaný květák nasekáme a spojíme s nějakou další zeleninou, bylinkami, uzeninou a mletým masem podle receptů. Směs promícháme s vejci nebo bešamelem, můžeme přidat nastrouhaný sýr ( i nějaký výrazný, třeba Nivu). Hmotu ochutíme a vylijeme do zapékací nádoby vymazané tukem a vysypané strouhankou nebo vyložené papírem na pečení. Zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C do zčervenání povrchu. Můžete ho zkusit podle našeho videa.

Zapečený květák se sýrem můžete připravit podle našeho videa.

 

 

Komentáře (1)

Další tipy a triky