Jak využít hlávkové zelí? Vyrobte z něj kysané zelí nebo zeleninovou čalamádu
Zelí je pro naše zdraví velmi prospěšnou surovinou plnou vitamínů a jeho sezóna nastává především v zimním měsících. Nejčastěji využíváme kysané zelí jako oblíbenou přílohu k masu nebo také k plněným knedlíkům.
Hlávkové zelí seženeme v supermarketu bílé nebo červené a využít ho můžeme v široké škále pokrmů, ať už na tradiční zelňačku, do rolády či v syrovém stavu do nakládané čalamády. Nejraději ho máme jako přílohové kysané zelí k pečené kachně, huse nebo vepřovému masu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kysané zelí
Kysané zelí obsahuje prospěšné vitamíny a také přírodní probiotika vhodná pro naše trávení. Důležitou fermentaci zajistí bakterie mléčného kvašení, které přemění sacharidy obsažené v zelí v kyselinu mléčnou. Zelí nakládáme společně se zeleninou jako "čalamádu".
Tradiční pokrmy ze zelí
Dušené kysané zelí podáváme nejčastěji jako přílohu k pečené kachně či huse, k plněným knedlíkům s uzeným masem, k bramborákové cmundě, k jelítku nebo také k bramborovým strapačkám. Dále nemůžeme opomenout hřejivou polévku "zelňačku" a segedínský guláš.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Jak využít kuřecí, krůtí a kachní kůže v kuchyni? Máme pro vás tipy
Komentáře