

Strapačky se zelím
Suroviny
- 800 g syrových brambor
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- 30 g sádla
- 100 g špeku
- 200 g cibule
- 500 g kysaného zelí
- hrst čerstvé petrželky
Postup přípravy receptu
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem, osolíme. Dobře vypracované těsto má mít polohustou konzistenci (nesmí téct), aby šlo dobře propasírovat skrz "nokové" síto.
Halušky zaváříme do vroucí osolené vody, jakmile vyplavou na povrch, krátce (3 minuty) povaříme, scedíme a promícháme s trochou sádla.
Špek nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky. Špek vypečeme, osmahneme na něm cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí, prohřejeme a nakonec smícháme s vařenými noky a jemně sekanou petrželkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Strapačky se zelím
-
Lucan.o: nakrájané zemiaky?
-
To jsou halušky s zelím. Do strapaček se přidávají na drobná nakrájené brambory. Vyrůstal jsem na to na východním Slovensku. Zbožňuji.
-
výborné
-
Zuzana Burešová: Jsme také "Kytkožrouti" a dáváme k haluškam okořeněné tofu. Je to skvělé.
-
Halušky s balkánským sýrem vyškvařenou slaninou mnam!
-
br. halušky po vyjmutí z vody / hodně rychle, žádné crcání / se nepromívají vodou, ale okamžitě polejí právě rozškvařenou slaninou / špekem- né anglickou !!!!!!!! aby se zatáhli! Já je miluji posypané balkánským sýrem a nakydnutou kysanou smetanou---a nebo s brynzou--- a jdu na ně!!!!!!!!!!!!!!
-
Já dělam halušky 1:2 brambory : mouka (napr. 400g syrovejch brambor : 200g hladke mouky) a jen pridam sul a hážu to přes cedník do vody a jsou taky výborný
-
Jedno z mojich obľúbených jedál...pridala som foto. Máličko inak robím, z polohrubej múky, kyslú kapustu podusím na cibuli cca 30 min., pridávam čierne korenie a rascu (pretože do suda tlačíme kapustu bez korenín).
-
Protože je tam sádlo a špek, tak to není bezmasé jídlo a patří do jné kategorie. I když asi chutná výborně
-
strapačky-moje láska
bodík už je tam
-
koukám, že jsou tady sami staří známí
a střapačky to já můžu v jakémkoliv množství
-
To je moje parketa. +bodík
-
Tohle jídlo dělám dost často, máme ho moc rádi, ale poprvé jsem ho dělala s kyselým zelím a bylo to moc dobréé!
Přidávám foto a plusík!