Jak správně připravit svíčkovou omáčku? Poradíme osvědčený postup
Svíčková omáčka je slavnostním jídlem, s puncem dokonalosti. Recepty se mohou malinko lišit, ale pokud má být svíčková poctivá, mají něco společného - a to velkou časovou náročnost. Svíčková se dělá den předem, aby se chutě do druhého dne stihly rozležet.
Základem svíčkové omáčky je správně zvolené maso. Tradičně se používá hovězí maso, ale myslivci dobře vědí, že vynikající svíčková je také z jelena či laně. Zvolíme sval lemující páteř, tedy svíčkovou, ale můžeme sáhnout i po tzv. nepravé svíčkové. To je sval z přední části plece, který svým tvarem, ale i jemností a křehkostí skutečnou svíčkovou připomíná.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně připravit svíčkovou omáčku
S přípravou začneme den předem. Omáčka potřebuje čas, aby se správně rozležela.
- Maso v celku osolíme a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
- Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, ke které přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Smažíme, dokud zelenina nezezlátne.
- Maso dáme na zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř, podlijeme trochou vody a přiklopíme. Dáme do trouby, kde pečeme na 180 °C 4–5 hodin, dokud maso nebude měkké.
- Když máme upečeno, dáme maso stranou, vybereme koření a zeleninu rozmixujeme do hladké omáčky.
- Omáčku nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí.
- Servírujeme s houskovým knedlíkem, zdobíme brusinkami, plátkem citrónu a šlehačkou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 58 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Opékání či restování masa tak, aby si udrželo šťavnatost a zůstalo křehké i chutné, má svá pravidla
Komentáře