Zázračná obilovina teff: Zrnka „trpasličího prosa“ jsou sice malá, ale výživnější než kterákoliv jiná!
16. 2. 2022 Životní styl
V poslední době se vracíme k obilovinám našich předků a opět přicházíme na chuť pohance a jáhlám. Kromě toho ale objevujeme i obilniny exotické, jako jsou známější quinoa či amarant z Jižní Ameriky nebo africký teff. Použít se dá nejen místo těstovin, uděláte z něj i kaši nebo upečete chléb.
Malá zrníčka
Jeho drobná zrnka jsou známá pod názvem teff, rostlina, z níž semena pocházejí, se ale oficiálně jmenuje milička habešská. Jmen má však mnohem víc. Říká se jí rovněž Williams lovegrass (laskavcovka), roční trsová tráva a nebo také trpasličí proso. Zrna teffu, vyznačující se příjemnou oříškovou chutí, jsou opravdu hodně drobná – mají dokonce méně než 1 mm. Jsou nejmenší ze všech obilovin. Hodně se podobají amarantu či quinoe, jen teff bývá většinou tmavší. I když i on se vyskytuje v různých barvách od bílé až po tmavě červenohnědou.
Mohlo by vás zajímat
Základ etiopské kuchyně
Teff pochází původem z Etiopie a z Eritreje, hlavně z oblasti Horn of Africa, kde je hodně oblíbený a je jednou ze základních plodin této země a hlavním zdrojem potravy. Pěstuje se nejen jako obilnina, sláma se používá i jako krmivo pro dobytek. Z teffové mouky tu pečou místní specialitu - etiopský chléb, který je jednou ze základních potravin etiopské kuchyně. Jmenuje se indžera a má podobu tenké placky nebo spíš palačinky, na níž se servírují různé pokrmy, které se pak do ní balí. Díky fermentaci má chléb zajímavou nakyslou chuť. To, že je teff v Etiopii tak populární, není náhoda. Rostlina je totiž výjimečná tím, že není vůbec náročná na vodu. Vzhledem k tomu, kolik poskytne semínek, nepotřebuje ani velkou plochu na pěstování. A ještě jednu výhodu pro Etiopany má. Malá semínka se rychle uvaří, takže se při jejich tepelné úpravě nespotřebuje tolik energie. Teff byl dokonce v Etiopii a v Eritreji jednou z prvních domestikovaných rostlin. Podle knihy People, Plants, and Genes: The Story of Crops and Humanity se tu prý milička habešská začala pěstovat již mezi lety 4000-1000 př. n. l. V současnosti se teff pěstuje i v jiných zemích - v Nizozemsku, v Austrálii, Indii, Německu, Španělsku a v USA.
Nejlepší obilovina pro celiaky
Zrníčka teffu ocení hlavně celiaci. Teff totiž patří mezi bezlepkové obiloviny a mezi nimi je dokonce výživově nejhodnotnější. Zajímavé je na něm i to, že je podle webu Washingtonpost.com vynikajícím zdrojem bílkovin. Díky tomu jej ocení i vegetariáni či vegani a lze jej považovat nejen za výbornou zásobárnu vlákniny jako jiné obiloviny, ale i jako ideální náhražku masa stejně jako třeba sóju nebo již zmiňovanou quinou. Aby těch předností nebylo málo, vyniká i velmi dobrou stravitelností a navíc nízkým glykemickým indexem oproti jiným obilovinám, čímž si získá i ty, kteří neustále bojují s nějakými těmi kily navíc. Teff je považován z hlediska výživy za zázrak a bez přehánění se o něm dá mluvit jako o superpotravině. Je doslova nabušený vlákninou, vitaminy a minerály. Podle stránek Organicfacts.net se může pyšnit hlavně vysokým obsahem vápníku, hořčíku a železa. Vápníku je v něm stejné množství jako v mléku a v mléčných výrobcích, což je opět dobrá zpráva pro vegany. Díky vápníku může konzumace teffu pomoci udržet zdravé naše kosti. Kvůli železu je doporučován lidem trpícím chudokrevností. Rovněž je vynikajícím zdrojem všech esenciálních aminokyselin – látek, které si náš organismus nedokáže sám vytvořit, jsou pro něj ale nepostradatelné. Díky vláknině působí proti zácpě, zrna teffu se již odpradávna používala jako projímadlo a pro pravidelnější stolici. Teff prospívá i lidem s cukrovkou. Pomáhá totiž zpomalit uvolňování inzulínu do krevního oběhu, takže zabraňuje prudkým vzestupům a pádům hladiny cukru v krvi.
Mohlo by vás zajímat
Z mouky upečete chléb i koláč
Nejčastěji se teff využívá v podobě mouky, z níž se pečou nejen známé etiopské placky, ale hodí se i na normální chléb. Teff se dá vlastně využít jako jakékoli jiné obilné zrno, a to platí i pro mouku z něj. Dělají se z ní těstoviny, místo pšeničné mouky ji můžete použít i do koláčů, muffinů, palačinek, lívanců a dalších druhů pečiva. Teff se dá také povařit a pak použít buď samotný nebo v kombinaci s jinými obilninami jako příloha místo rýže. Můžete jej přidat rovněž do salátů, polévek nebo jej zalít mlékem, ochutit kořením a uvařit z něj sladkou kaši. Výživovou hodnotu zrnek zvýšíte, když je necháte naklíčit. V obchodech seženete i teffové vločky, které jsou výjimečné výraznou ořechovou chutí a zpestříte s nimi svůj nejen snídaňový jídelníček. Výborné jsou nejen v jogurtu, ale i ve smoothie, ve formě kaše a také v různých pomazánkách. Dají se přimíchat rovněž do zeleninových placiček a karbanátků. Takže je jen na vás, jak si teff užijete!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velikonoční barevné chlebíčky jsou chutným občerstvením nejen pro koledníky
Velikonoce hýří jasnými barvami nastávajícího jara a proto musí být obložené chlebíčky barevné, veselé, bohaté a chutné. Právě o velikonočních… Číst více
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
Na chlebíčkách si pochutnáváme nejen u nás,… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
Jak udělat domácí chlebíčky pro rodinu i pro návštěvu? Poradíme, jakou zvolit pomazánku a čím chlebíčky ozdobit
Domácí chlebíčky lahodí oku, skvěle chutnají, a díky tomu představují velmi oblíbené rychlé pohoštění. Základem je veka, nebo bageta, potřená… Číst více
Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Snad žádný jiný český kulinární vynález se u nás… Číst více
Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou… Číst více
Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
Chlebíčky patří na silvestrovských akcích k… Číst více
Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
Roman Vaněk patří v naší zemi mezi nejvýraznější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme bez lepku: Chytrý průvodce bezlepkovými moukami pro začátečníky
Česká superpotravina jménem mák: Obsahuje víc vápníku než mléko a pomáhá hubnout
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 6 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 11 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06