Jak na kosmatice: Smažené květy černého bezu jsou delikatesa, kterou si nesmíte nechat ujít
14. 5. 2022 Vaření
Černý bez patří mezi rostliny, které se v našich krajích využívají už dlouho nejen v bylinkářství, ale i v kuchyni. Z jeho květů lze například usmažit parádní květnaté rozcuchané lívanečky neboli kosmatice. Jak na ně?
Co je vlastně kosmatice?
Jedná se o květenství černého bezu, ale také zároveň o jídlo z něj připravené. Černý bez najdete na krajích lesů, luk a cest. Jen pozor při sběru, nesplést si ho s bezem chlebdí. Na samotném pokrmu, tedy kosmaticích, není nic složitého. Důležité je znát ten správný recept a pak taky věnovat chviličku přípravě květů.
Mohlo by vás zajímat
Kosmatice v historii
Kosmatice jsou spojené tradičně s obdobím letnic (10. května – 13. června), které souvisí s vodou, ohněm, květy a panenstvím. Letnicím se říkalo i koláčové svátky, protože se připravovalo jídlo, které původně sloužilo jako obětina a házelo se do studánek.
Říkávalo se: Vedeme Vám krále rále, našli jsme ho na zelené trávě. Nechce nic jísti nežli samé koblihy a kosmatice a vejce na rendlíce.
Na vlnách Českého rozhlasu kdysi rozebírali slovo kosmatice a vyšlo tak najevo, že s jeho původem to není vůbec jednoduché. Dříve se tak označoval na Chodsku „svitek s bezovým květem" nebo i „lívance, do kterých byly přidány květy černého bezu".
Podle českého jazykovědce a etymologa Václava Machka (1894-1965) se kosmatice říkalo i jídlům, ve kterých se bez ani neobjevoval a ohledně původu slova existují dvě teorie. Může odkazovat na slovo kosmatý neboli rozcuchaný, s ohledem na vzhled květu. Václav Machek se ale právě domníval, že spíše se jednalo o „osmažovaná" jídla, protože nebyla pouze z bezu a proto původ slova spíše zařazoval ke slovu „cmudit se". Každopádně, jak slovo vzniklo se asi nedopátráme, ale ochutnat kosmatice můžeme!
Správný vzhled kosmatice
Jak má správně vypadat kosmatice? Když chcete připravit kvalitní kosmatice, nesmí to být ve výsledku jen naplácnuté těsto, které připomíná placku. Správná kosmatice je „načepýřená“, vypadá nadlehčeně a musí být křupavá. A pozor, stopka se nejí, protože je tuhá. Těstíčko na obalení musí mít tu správnou konzistenci. Musí být husté zhruba jako smetana, aby dobře drželo na květech. Jak hustotu poznáte? Když kápnete kapku těstíčka na obrácenou lžíci, měla by kapka zůstat vypouklá a vysoká asi půl centimetru. Když by ale bylo těsto příliš husté, mělo by gumovitou konzistenci.
Těstíčko na kosmatice
Tuk v těstíčku může pocházet ze smetany, ale i z rozpuštěného másla nebo oleje. Ve slané verzi často najdete parmazán. Těsto připravujte těsně před smažením. Jinak by výsledek nebyl tak chutný a křupavý. Vyzkoušejte třeba tuto variantu s nivou.
Mohlo by vás zajímat
Smažení kosmatice
V nádobě by mělo být tolik oleje, abyste mohli květy do lázně ponořit (dáte je tam za stopku). Tak se osmaží celý květ a žádné obracení není třeba. Když budete vyndávat květ z těstíčka, opatrně ho vyklepněte, přílišné máchání je zbytečné. Mohla by to odnést část vaší kuchyně. Zbytečný úklid určitě nechcete.
Jakmile květ do těstíčka namočíte, hned jej vložte do rozehřátého oleje. V něm květ za stopku párkrát povytáhněte, bude vypadat lépe. Květy v těstíčku smažte krátce a prudce. Po maximálně půl minutě (při správně teplé plotýnce) byste měli mít květy nazlátlé. Když jsou usmažené, vyndejte je na talíř, na kterém bude rozložený ubrousek na nasáknutí oleje. Stopku odstřihněte.
Příloha ke kosmatici
Ke kosmatici se často podává bramborová kaše a okurkový salát, skvěle ale bude chutnat jakýkoliv jiný salát. Pochopitelně, pokud kosmatici připravujete na sladko, servíruje se jako dezert, tedy jen zlehka posypaná moučkovým cukrem. Pusťte se třeba do těchto kosmatic, které voní rumem a skořicí.
Zdroje informací:
pardubice.rozhlas.cz
region.rozhlas.cz
kucharkaprodceru.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pampelišková buchta s polevou aneb dezert, který vás příjemně překvapí. Vyzkoušejte podle našeho receptu
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Komentáře