Sirup z květů černého bezu

Lucasinka Kuchařka: Lucasinka

Nápoje 19 názorů

Suroviny

50 kvetu cerneho bezu
2 litry vody
1 kg cukru
2 velke citrony
1 limetka nebo 3 citrony
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květy obereme ze stopek, zalijeme 1,5 litrů převařenou a vychladlou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat. Druhý den uvaříme cukerný roztok z 0,5 litrů vody a 1 kg cukru.

  2. Necháme vychladit a poté přilijeme šťávu z citrusu. Výluh přecedíme, vmícháme ochucený cukerný roztok a přelijeme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.

  3. Takto získáme kolem 2 litrů šťávy. Doporučuji pít chlazené s plátkem citronu - velice osvěžující v teplých dnech.

Poznámka

Recept mam od kamaradky, ktera dava 1 citron a 50 g kyseliny citronove. Tu jsem ale nemohla v UK sehnat, ale docetla jsem se, ze ji obsahuji vsechny citrusove plody, predevsim citrony, takze jsem pridala dva kousky citronu. Kdo chce, muze kyselinu citronovou pridat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 659 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sirup z květů černého bezu

  • mishishe mishishe

    Perfektní Recept. Už mám několik lahví vytvořených, je skvělý a chutná ještě líp ????

    Odpovědět

  • Gruzin Gruzin(neregistrovaný)

    casino: Přesně tohle jsem měl na mysli a pro dospělé bych se nebál jít dál, delším kvašením bezinkového nápoje vzniká víno chudých a samozřejmě plně zdravý nápoj, při větším množstvím, dokonce lehce projímavým účinkem.:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Gruzín:
    Patrně jste si spletl tento sirup s bublinkovým pitím z kosmatice (u nás to zoveme Bezovou sodovkou):-)
    No, nemyslel jste třeba toto: https://www.toprecepty.cz/recept/43409-jemne-perli...
    Áááá nééébo totok:-K https://www.toprecepty.cz/recept/34387-sumivy-napo...

    Odpovědět

  • Gruzín Gruzín(neregistrovaný)

    To přece se musí nechat trochu zkvasit, jako burčák u vína, aby nápoj obsahoval bublinky, jako šampaňské a toho trochu alkoholu, co obsahuje, přece nevadí, nepije se to po litrech. No, nééé.::-p

    Odpovědět

  • Lucie Davies Lucie Davies(neregistrovaný)

    Kyselina citronova se v UK da koupit :-) jmenuje se Citric Acid :-) taky kupuju :yes:

    Odpovědět

  • olda olda(neregistrovaná)

    hud:stačí přidat konzervant a vydrží i do dalšího roku např.Hassa....

    Odpovědět

  • hud hud(neregistrovaný)

    nechapu a nechapu když napišu recept tak uvedu jaka je trvanlivost a pokut nevite tak nepište nic :-((

    Odpovědět

  • Kristýna Kristýna (neregistrovaný)

    Alena Urbančíková, Lubno 55, Frýdlant nad Ostravicí: Dobrý den, dělala jsem podle Vašeho receptu sirup a zatím to vypadá, že se vydaří. Když ho dělala vždy mamka podle jejího receptu, tak nám vždy zkvasil, tak snad se to teď už povede.. když jsem byla taťkem donucena udělat rovnou trojitou dávku.. :-))

    Odpovědět

  • ZDĚNKA ZDĚNKA(neregistrovaný)

    petrželka-smím se zeptat,to jde zamrazit?????:yes:

    Odpovědět

  • Alena Urbančíková, Lubno 55, Frýdlant nad Ostravicí Alena Urbančíková, Lubno 55, Frýdlant nad Ostravicí(neregistrovaný)

    Paja:Alena.Urbancikova@seznam.czMůj, náš rodinný recept.Na asi 40 velkých květů černého bezu, které opláchnu od pylu, předem uvařím a vychladím 6 litrů vody. Opláchnu a kolečka nakrájím 3 citrony a dva pomeranče.Toto vše ponořím do vody a nechám stát 24 hodin. Scedím tak, že na 12 litrový kbelík posadím velký cedník a do něho vlhkou dětskou plínu, která zachytí vše co do sirupu nepatří. Do roztoku rozpustím 100 gramů kyseliny citronové a nasypu 8 kg cukru krupice/krystalu/. Několikrát denně míchám až do rozpuštění cukru. Tekutina zůstane čirá za asi dva dny. Plnit do čistých láhví/mohou se vypláchnout alkoholem/. Vydrží několik let.

    Paja:

    Odpovědět

  • Paja Paja(neregistrovaná)

    Ahoj,taky se chystam delat...chtela bych se zeptat,zda to mate nekdo vyzkousene misto cukru s medem???pripadne kolik ho davate?Loni jsem ho delala poprve s cukrem tedy...moc nezhoustl,ale i tak byl dobry,ale bylo ho malo:-D

    Odpovědět

  • cekatka cekatka

  • Lucasinka Lucasinka(autorka receptu)

    Raven, ja jsem odtrhala ty tluste velke stonky. Ty jemne jsem nechala. Citron s kurou je v poradku - pusobi i konzervacne (misto nej lze pouzit kyselinu citronovou). Ale nahorklou chut sirup mit nema. Mozna je to zpusobeno tim neotrhanim stonku (pokud jsi neotrhal ty tluste stonky), jinak me nic nenapada.

    Odpovědět

  • Raven Raven

    CHci se zeptat ja jsem tam neotrhal stoho ty stonky a dal jsem tam citon s kurou a ta štava ma nahořklou chut ma to taky byt??;-(;-( ale davam bodiiik :yes::yes:

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    Tento sirup dělám už dlouho.Mám ho zmrazený v půllitrových petkách a vytahuju ho celou zimu.Je výborný:-K:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: černý bez sirup sirup z bezu černý bez sirup recept bez cerny recepty na sirup cerny bez stava z kvetu cerneho bezu květ černého bezu akátový sirup černý bez květ sirup černý bez bez černý sirup sirup černý bez recept recepty z květů černého bezu recepty z černého bezu akátový sirup recept květ černého bezu recept štava z černého bezu černý bez recepty sirup z bezu recept recept na sirup z bezu

Zapomněl/a jsem heslo