Vlašský salát podle normy ČSN: Důležité je dodržet správný poměr surovin, dochucovat postupně a výsledek bude perfektní
26. 12. 2023 Vaření
Vlašák patří mezi oblíbenou bufetovou klasiku. Vlašský salát podle normy ČSN si snadno připravíte doma a chutnat vám bude úplně stejně jako v dětství. A teď v období svátků se hodí i na chlebíčky.
Kde se vzal vlašský salát
Vlašský salát není moderním výmyslem, má za sebou poměrně dlouhou historii. Navazuje na německý Fleischsalat (masový salát), který se často připravoval i ve Francii jako salat de boeuf. Původní vlašský salát ovšem měl jinou podobu, ve které byly zbytky různých druhů mas, zalité majonézou. Později byly přidány brambory, zelenina a třeba jablka. Recept na vlašský salát ve své kuchařce měla i M. D. Rettigová. Nechyběl v něm úhoř, kapary a omáčka z uvařeného žloutku, bobkového listu, cibule, sardinek, vinného octa a provensálského oleje.
Mohlo by vás zajímat
Jak se změnil vlašák
V poválečných letech se recept naprosto změnil, protože chyběly suroviny. Majonéza se míchala z vody, octa, sušeného vaječného prášku a škrobové moučky. K tomu se využívala zelenina z konzervy a recept byl bez ryb. Recept upravil podnik Pramen a brambory se staly hlavní surovinou, doplněnou o kořenovou zeleninu a šunkový salám.
Za socialismu všude chutnal vlašský salát stejně, byl pevně daný normou ČSN 50142 z roku 1976 a přesné poměry surovin se nesměly měnit. Takový salát měl být z dobrých surovin, svěží, kyprý a dostatečně spojený majonézou. I dnes si můžeme připravit přesně takový salát s využitím příslušné normy ČSN a dát ho třeba na některém ze svátečních chlebíčků.
Na co dát pozor při přípravě vlašského salátu podle ČSN
Pokud si chceme vychutnat vlašský salát, který jsme si dávali kdysi v bufetech, je třeba dodržet především poměr brambor, salámu, mrkve a celeru.
Sáhnout bychom měli po bramborách varného typu A a uvařit je ve slupce. Zůstanou hezky pevné. Ze salámů můžeme vybrat junior nebo dobrý šunkový a nakrájet ho na nudličky.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak na vlašský salát podle normy ČSN
Na přípravu vlašského salátu budete potřebovat: 500 g salátových brambor (varný typ A), 240 g salámu junior (nebo šunkového) vcelku, 100 g kyselých okurek, 20 g sterilovaného hrášku, 40 g vařeného celeru, 60 g vařené mrkve, 200 g majonézy, 20 g plnotučné hořčice, 5 g worcesteru, 15 g octa (i méně, dle chuti), 10 g cukru, 10 g soli a 0,5 g mletého černého pepře.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Uvařené brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky nadrobno. Do mísy dejte majonézu, hořčici, worcester, část octu, cukr, pepř, trochu osolte a promíchejte. Přidejte pokrájenou zeleninu, salám a sterilovaný hrášek. Ochutnejte, případně dochuťte a nechte uležet v lednici. Před podáváním ještě promíchejte.
Náš tip: Připravte si vlašský salát podle normy ČSN podle tohoto videoreceptu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak správně uvařit brambory na salát: Důležitá je velikost brambor i hrnce a správný čas vaření, pak je výsledek skvělý
Jak předejít tomu, aby chléb byl po upečení uvnitř vlhký? Stačí dodržet několik rad
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 5 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 7 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 7 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 10 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 23 hodinami