Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlebíčky jsou český unikát. Jak jsme je milovali kdysi a jaké letí dnes?
Zdroj: Mika59, Toprecepty.cz

Neobejde se bez nich skoro žádná oslava, jsou typickým pohoštěním na firemních večírcích i svatbách, chlebíčky zkrátka milujeme. Nejen, že tahle retro lahůdka nevyklidila pole avokádovým toustům, ale dokonce jsme ji dokázali „zmodernizovat“.

Chlebíčky - klasika, která nezklame

Tohle žádný národ na světě tak vymakané nemá. Jistě, existují toasty a různé plněné chleby, ale položit na plátek veky kupu bramborového salátu nebo vlašáku a přidat vejce, šunku, okurku a další pochutiny a sladit to všechno dohromady tak, aby to krásně vypadalo a skvěle chutnalo, to je kumšt, který jsme si vypilovali u nás. Konkrétně s tím začal v roce 1916 majitel slavného lahůdkářství Jan Paukert, který chtěl právě pro oslavy a jiné příležitosti vymyslet větší občerstvení, než byly jednohubky. Asi tak něco na tři kousnutí. Voilà, chlebíčky byly na světě! A jelikož fantazie tvůrce i jeho následovníků neznala mezí, variací na to, co s čím kombinovat vznikalo mnoho. Bývalé československé státní normy pro výrobky studené kuchyně popisovaly dokonce skoro sto druhů obložených chlebíčků.

Který máte nejraději? Je to šunkový na bramborovém salátu, hermelínový, s ruským vejcem, nebo třeba s rostbífem? Tahle čtveřice totiž v oblíbenosti suverénně vede. V těsném závěsu za nimi jsou chlebíčky vajíčkové, s eidamem, s uherákem nebo s debrecínkou. U všech tvoří základ veka, pomazánka, máslo nebo majonézový salát a parádní obloha, dekorovaná obvykle kadeřavou petrželkou, kterou většinou odložíme bokem, ale být tam musí. Tyhle nejoblíbenější druhy koupíte v každém městě v každém lahůdkářství. Pamatuje je už vaše maminka a vzpomínkou budou jednou i pro vaše děti. Novinkou posledních let jsou trendy chlebíčky, které z tradice vycházejí, ale přidávají navíc nové nápady.

Obložená klasika, nebo trendy novoty?

Chlebíček na celozrnném plátku s kozím sýrem a nakládanou řepou, chlebíček na tmavém chlebu s dýňovou pomazánkou a parmskou šunkou, nebo s pečenou krůtou či uzeným lososem? Tohle jsou aktuální směry, jimiž se ubírá chlebíčková módní vlna. Tvar zůstává stejný, hlavní myšlenka také, ale místo veky dosazují některá bistra tmavé, celozrnné či jiné chleby a z oblohy mizí majonézové saláty a jsou nahrazovány zdravějšími verzemi. Koupit si tak můžete třeba i chlebíček se žervé a sušenými rajčaty, exotický nebo veganský. Výběr je tedy skutečně obrovský, jen budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Zatímco v osmdesátkách by vás takový chlebíček vyšel asi na 2 Kč, dnes je průměrná cena 26 Kč, ale dle druhu chlebíčku se může vyšplhat i na 74 Kč za kus. To už se vyplatí udělat si tuhle dobrotu doma.

Chcete-li zůstat u klasiky, pak musíte koupit kvalitní veku, kterou je nutno nakrájet našikmo, aby se na ten jeden plátek všechny dobroty vešly. K vece potřebujete dobrou pomazánku, máslo či majonézový salát a dál už se fantazii meze nekladou. Na základ naskládejte salámy, sýry a zeleninu, co máte rádi, případně doplňte vařeným vajíčkem a nezapomeňte ozdobit. Kyselá okurka nakrájená do vějířku a kousek kapie jsou sázkou na jistotu. Tomu žádná návštěva neodolá.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

vlcekmirek

30. 12. 2022 11:30

Prosím vás, jaký český unikát? Obložené chleby v různých podobách se jedí napříč Evropou i světem. Běžně jsou označovány jako Open Sandwich a jejich obdoby najdeme v Anglii, Francii, Španělsku i Itálii.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více