Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně uvařit brambory na salát: Důležitá je velikost brambor i hrnce a správný čas vaření, pak je výsledek skvělý
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Jak správně uvařit brambory na salát? Hlavně potřebujete ty správné brambory. Důležitý je varný typ a jejich chuť. Jen tak získáme skvělý základ do salátu, který ho nepokazí a slavnostní jídlo dopadne výborně.

Které brambory se hodí na salát

Na salát se hodí brambory varného typu A, které jsou nepatrně moučnaté, hezky lojovité a nemají tendenci se rozvářet. Do salátu pak budou krásně pevné. Jejich obal bývá označen zelenou barvou. Může jít i o označení AB nebo BA. Vaříme je ve slupce a díky tomu mají lepší chuť. Za nejlepší odrůdu do bramborového salátu bývají označovány keřkovské rohlíčky. Mezi další výborné odrůdy patří i brambory Annabelle, Antonie a Camel.

Kdy vařit brambory na salát

Brambory na salát je ideálně uvařit den dopředu, protože velmi dlouho stydnou. Pokud jsme si na jejich přípravu vzpomněli pozdě, brambory slijeme a zchladíme vodou a dáme je na plech, kde k nim půjde dobře vzduch. Budou se lépe potom loupat

Co je potřeba na dobře uvařené brambory

Na vaření vybereme zhruba stejně velké brambory varného typu A. Budeme je vařit ve slupce, aby nebylo příliš komplikované hlídat stav uvaření jednotlivých brambor. Různě velké brambory se vaří různě dlouho.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak správně uvařit brambory na salát

Jak na to? Správně vybrané chutné brambory i se slupkou umyjte pod tekoucí vodou. Pokud jsou na bramboře klíčky, tak je vykrojte. Připravte si vodu na vaření, ideálně ji předvařte v rychlovarné konvici.

Brambory dejte do vhodného hrnce, kam se pohodlně vejdou a budou se vařit rovnoměrně. Ideální je spíše nižší kastrol. Vařte společně přibližně stejně velké kusy, jinak by část byla rozvařená a část ještě syrová!

K bramborám přidejte sůl a kmín a vařte je do mírného změknutí. Měly by stále zůstat pevné. Po uvaření totiž ještě trochu dojdou. 

Jak dlouho se vaří brambory? Záleží to na jejich velikosti. Zhruba 15-20 min. Jestli jsou brambory dostatečně uvařené, poznáte podle toho, když uděláte do brambory píchnete nožem.

Pokud nůž zajede bez problémů, ale brambora stále klade mírný odpor, je to tak akorát a můžete je hned slít a nechat vychladnout. Po vychladnutí můžete začít s přípravou bramborového salátu.

Náš tip: Připravte si vánoční bramborový salát podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více