Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Mnohé plané rostliny a byliny nabízejí za své krátké vegetační období množství důležitých látek s léčivými vlastnostmi. Můžeme je využít i tak, že je zakonzervujeme a připravíme z nich bylinné sirupy a medy.
Jedním z osvědčených a šikovných způsobů konzervace bylin je konzervace cukrem. Vyrobit bylinkový sirup nebo med není složité, může to zkusit každý.
Které byliny jsou vhodné
Bylinky sbíráme pouze na čistých lokalitách. Mohou to být květy, květenství nebo celé natě, někdy jen listy podle druhu rostliny a typu sirupu (medu).
Hned brzy zjara vyraší kopřivy, jitrocel, také smrkové výhonky, kvetou fialky, pampelišky, sedmikrásky. Sirupy a medy z nich jsou nabité léčivými látkami.
V létě vyrábíme sirupy a medy z květů černého bezu, lipového květu, levandule, divizny, některých druhů růží, také z natí tymiánu, mateřídoušky, meduňky, máty apod.
Na podzim vyrábíme sirupy z plodů černého bezu, aronie, rakytníku, šípků.
Celoročně můžeme zpracovat některé pěstované pokojovky, např. rýmovník.
Jak na sirupy
Natě bez kořenů naložíme většinou s rozkrájenými citrony bez zrníček do vody, druhý den, kdy jsou rostliny již vylouhované, nálev scedíme (natě a citrony vymačkáme), rozpustíme v něm cukr a zahřejeme na 85 °C z důvodu sterilace. Nalijeme horké do čistých suchých láhví nebo sklenic a uzavřeme. Můžeme také sterilovat obaly naplněné vlažným roztokem s cukrem po dobu 25 minut při teplotě 85 °C. To by mělo stačit k tomu, aby se sirup nekazil, a přitom v něm zůstaly zachovány vitamíny z citronu.
Sirupy z kvetoucích bylin se vyrábějí tak, že se nasbírané květy chvíli povaří s vodou a citronovou šťávou, pak zahustí cukrem a sterilují jako sirup z natí popsaný výše.
Jak na bylinné medy
Sirup s větším množstvím cukru a výrazně zahuštěný odpařením vody vytvoří med. Citron pouze dodá chuť, vitamíny se varem bohužel zničí. Obchodně se medem smí nazývat pouze včelí produkt.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Tatranský čaj: Kořeněný vánoční nápoj ze Slovenska má grády! S karamelizovaným medem a citronem ale chutná skvěle
Komentáře