Jak zpracovat podzimní ovoce. Nenechte si ujít ty nejlepší druhy
Podzim na našich zahrádkách je barevný i díky ovoci, které v té době dozrává. Sezonní ovoce nám poskytuje řadu chuťových a nutričních bonusů. Postupně sklízíme a zpracováváme
Ostružiny
Švestky a spol.
Jablka
Hrušky
Bezinky plody
Arónie a Jeřabiny
Rakytník
Oříšky a ořechy
Podzimní ovoce můžeme zpracovat na skvělé moučníky nebo ho použít v kombinaci s masem.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak ovoce zakonzervovat?
Vyrábíme z nich kompoty, sirupy, mošty a šťávy, povidla, džemy, rosoly a marmelády i různé speciality.
Ovoce ale můžeme i sušit a mrazit.
Sušené ovoce oceníme mimo sezonu jako ingredienci některých receptů nebo zdravé mlsání. Sušíme jej nakrájené na plátky (jablka, hrušky) nebo celé plody (borůvky, bezinky, hroznové víno, vypeckované třešně, meruňky, švestky). Sušíme v sušičce ovoce nebo v troubě s ventilátorem při nízké teplotě kolem 50 °C, za hezkého počasí můžeme sušit i na slunci na místě, kde proudí vzduch.
Mošty, šťávy a džusy vyrobíme vylisováním ovoce a zachycením tekutiny, kterou můžeme následně sterilovat, abychom prodloužili jejich trvanlivost. Z moštu nebo šťávy po zahuštění cukrem vyrobíme sirupy.
Džemy, marmelády, rosoly a povidla
Typickým společným znakem je rosolovitá konzistence. Všechny se připravují zahuštěním rozvařeného ovoce přídavkem cukru, případně pektinu a kyseliny citronové u ovoce, které je na tyto látky chudé.
Džemy mají méně tuhou konzistenci a jsou v nich rozpoznatelné kousky ovoce.
Marmelády mají tužší konzistenci a vyrábí se výhradně z ovocného protlaku. Obchodní název marmeláda se ovšem vztahuje pouze k výrobkům, které obsahují citrusovou dužninu.
Rosoly mají taktéž tuhou konzistenci, jsou průsvitné a vyrábí se z ovocné šťávy.
Povidla vznikají rozvařením ovoce bez přídavku cukru a jejich zahuštěním varem. Kromě švestkových můžete vyzkoušet i borůvková, jablečná nebo hrušková.
Speciální zavařeniny
Z kdoulí, nezralých jablek nebo angreštů můžeme vyrobit i domácí pektin. Mezi speciality se dají zařadit i různé doma vyráběné zavařeniny s kakaem, kořením, pečené čaje apod.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Recept na vaječný koňak podle Josefa Maršálka: Voní po vanilce a mandlích, je krásně hladký a chutná fantasticky
Jak na krém do cukroví, který déle vydrží? Sázkou na jistotu je máslový základ, alkohol navíc a dostatek cukru
Kokosové kuličky: Nepečené cukroví je krásně vláčné a voní rumem, brusinka či rozinka dodají šťavnatost
Komentáře