MasterChef Česko na sladko: Jak zvládnout odpalované těsto a upéct perfektní věnečky?
10. 3. 2021 Vaření
MasterChef není jen o vaření! To ukázala 3. epizoda speciálu Souboj nejlepších, v níž se utkaly dvě soutěžící, které v uplynulých řadách vynikly především svým cukrářským talentem - Kateřina Kolbová a Iva Sarauerová.
Sladké mámení v MasterChef Česko
Soutěž MasterChef Česko opět běží na televizních obrazovkách - speciál s titulem Souboj nejlepších každý týden svádí dohromady dva účastníky z uplynulých řad a staví je proti sobě v duelu, jehož vítěz si odnáší Řád zlaté vařečky MasterChef. Ve třetí epizodě se ale nevařilo; tentokrát se peklo! Utkaly se dvě soutěžící, které vynikly právě cukrářským talentem - Kateřina Kolbová ze 3. sezóny a Iva Sarauerová, která skončila na 4. místě ve 4. řadě. Dámy dostaly k dispozici tři suroviny, a sice sůl, ovocný ocet a sýr. Ty musely zakomponovat do degustačních porcí luxusních dezertů a své originální výtvory pak předložit přísným porotcům. Kolbová do svého díla zakomponovala zákusek z odpalovaného těsta.
Mohlo by vás zajímat
Odpalované těsto je speciální tím, že prochází dvojí tepelnou úpravou. Nejprve hned na začátku přípravy, kdy se smíchá tuk s tekutinou a hned se zahřívají, tedy tzv. odpalují. Do toho se přimíchává mouka a až po zchladnutí se přidají vejce. Takto připravené těsto se pak používá k dalšímu pečení (někdy také smažení) zákusků. Při pečení se tekutina obsažená v těstě vypařuje, ale nemá, kam unikat, a proto v jednotlivých kouskách vznikne dutina určená k naplnění. Základními surovinami pro výrobu odpaloveného těsta je voda (nebo i mléko), hladká či polohrubá mouka, celá vejce a tuk v podobě másla, sádla nebo oleje. Toto složení napovídá, že upečené sladkosti jsou chuťově neutrální, a proto jsou vhodné pro plnění výraznými i hutnými krémy.
Z odpalovaného těsta se nejčastěji dělají věnečky a větrníky, větrníkové labutě, francouzské éclairs nebo-li plněné banánky, dále také různé řezy, ale je možné užít jej i pro výrobu koblih či populárních churros.
Mohlo by vás zajímat
Věnečky z odpalovaného těsta
Co budeme potřebovat na těsto:
- 300 ml vody
- 3 lžíce tuku na pečení nebo sádla
- 150 gramů hladké mouky
- 80 gramů polohrubé mouky
- 5 vajec
- špetku soli
- 1/2 pytlíčku kypřícího prášku
Co budeme potřebovat na krém:
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 pytlíky vanilkového pudinku
- 250 gramů másla
- moučkový cukr na posypání
Mohlo by vás zajímat
Postup: V hrnci rozpustíme tuk, přilijeme vodu (v pokojové teplotě, ne ledovou) a přisypeme špetku soli. Promícháme a přivedeme k varu. Pak začneme do vody přisypávat oba druhy mouky. Za stálého míchání vaříme cca 5 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Pozor, aby se nezačalo připalovat. Pak hrnec odstavíme a necháme těsto zchladnout. Do vystydlého těsta postupně přidáme vejce a nakonec přisypeme kypřící prášek. Všechny suroviny důkladně zapracujeme do kompaktní těstové hmoty.
Troubu předehřejeme na 250°C. Zdobičkou nebo lisem na těsto s nasazenou špičkou stříkáme na plech kolečka. Pečeme 5 až 8 minut a troubu neotvíráme! Pak stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme dozlatova.
Krém připravíme tak, že uvaříme pudink podle návodu a necháme jej vychladnout. Utřeme máslo a postupně do něj vlijeme studený pudink. Když jsou věnečky upečené, ještě vlahé je rozkrojíme a plníme krémem. Nakonec zákusky pocukrujeme na ozdobu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Jak na nejlepší kuře? Upečte ho s nádivkou jako v MasterChef Česko!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12