Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
11. 4. 2021 Vaření
Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na stůl? Nebo očekáváte návštěvu a potřebujete nějaký základ na chlebíčky či jednohubky? Udělejte pomazánku, namažte ji na pečivo, doplňte trochou zeleniny a parádní jídlo je na světě. Navíc „navařeno“ máte za pár chvilek.
Zpátky do minulosti
V Nové domácí kuchařce z roku 1981 autorky popisují pomazánky jako směsi potravin jemně utřené, mleté nebo sekané. Základem pomazánek jsou podle této knížky utřený tuk, majonéza, tvaroh nebo bešamel. Je důležité, aby jedna surovina vždy převládala, a podle ní se pak pomazánka pojmenuje. Pokud patříte mezi milovníky retro jídla, udělejte si třeba pomazánku z turistického salámu. Stačí smíchat 150 g mletého salámu se 150 g taveného sýra a 100 g změklého másla. Dochucovat můžete česnekem, solí a mletou paprikou. Trochu jinou verzi najdete tady.
Mohlo by vás zajímat
Další oblíbenou pomazánkou byla vajíčková. Jestli vám z Velikonoc zbyla vařená vejce, tak už víte, jak je uplatnit. Recept na vajíčkovou pomazánku s hořčicí najdete tady, variaci ze smažených vajíček pro změnu zde.
Hitem osmdesátek byla i Budapešťská pomazánka. Jak na ni? Jemně nasekejte dvě kapie, přidejte 50 g změklého másla, 250 g tvarohu, 30 g nadrobno nasekané cibule, sůl a trochu mleté papriky. A když už jsme v tom Maďarsku, co takhle zavzpomínat na uherskou pěnu?
Mohlo by vás zajímat
Nezapomenutelnou klasikou byla pomazánka z třené nivy. Pořádný říz jí dodával právě aromatický sýr. Proto pomazánka vynikla ve spojení třeba s hroznovým vínem. Pro slavnostní příležitosti si můžete udělat pomazánku z nivy s koňakem a vlašskými ořechy. Jak na to? Utřete do pěny 100 g másla, 120 g prošlehané nivy, 2 lžičky koňaku, sůl a nadrobno nasekaná vlašská jádra. Pomazánku lze zjemnit dvěma lžícemi ušlehané smetany.
Na topinky nebo jednohubky se za socialismu často dávala pomazánka česneková, kterou většina z nás miluje dodnes. Připravuje se z rozetřeného česneku, másla, soli a taveného sýra, případně z majonézy. Doplnit se dá také nastrouhanými vařenými vajíčky.
V moderním kabátku
Chcete-li vyzkoušet něco méně tradičního, pustit se můžete do pomazánek z neobvyklých surovin, netradičních kombinací, případně pomazánek neobvykle ochucených. Jednou z nich je třeba pomazánka z lilku s pálivou pastou harissa a řeřichou. Další možností je variace na mexické guacamole, a sice pomazánka ze zralého avokáda. Recept na tuto lahůdku najdete tady.
Máte rádi tatarák, ale syrového masa se obáváte? Zkuste tuhle verzi! Po mase ani památky, ale chutí se tomu pravému opravdu blíží. Je-li vám to pořád málo, zalistujte v této sekci. Najdete zde i takové kuriozity, jakými jsou pomazánka z kysaného zelí nebo z vařených olomouckých tvarůžků.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování nemusí být jen o pečeném mase. Naučíme vás vynikající chuťovky ze zahraničních kuchyní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Mezinárodní den pikniku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12