Retro moučník: Upečte si tu nejlepší omeletu jako od babičky!
16. 4. 2021 Vaření
Do zlatova opečená, nadýchaná piškotová omeleta bývala součástí dezertního menu mnoha restaurací za minulého režimu podobně jako palačinky nebo zmrzlinový pohár. Pak se ovšem na tuhle dobrotu trochu pozapomnělo. A to je škoda. Pojďte si s námi připomenout, jak se tenhle moučník správně dělá.
Piškotová neboli Štěpánská
Někdy se jí říká suflé východu a tohle přirovnání není daleko od pravdy. Podle The Soufflé Cookbook je totiž suflé (francouzsky soufflé) kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. A to se přesně děje u omelety. Aby byl ale výsledek dokonalý, je potřeba dodržet při výrobě několik zásad.
Šlehání žloutků a bílků
Suroviny na omeletu jsou jednoduché: patří sem jenom vejce, mouka, cukr, máslo a na dokončení ovoce a nějaká dobrá zavařenina. Při přípravě omelety bychom měli, jako u všech moučníků, začít tím, že si předehřejeme troubu a z vajec oddělíme žloutky a bílky. Pak přichází to zásadní. Nejdříve ušlehejte žloutky s trochou cukru, případně při šlehání přidejte lžíci horké vody. Takto se do těsta dostane více vzduchu a omeleta bude nadýchanější. Zvlášť, v čisté suché nádobě a s čistými metlami, ušlehejte sníh z bílků opět s trochou cukru. Díky tomu bude bílkový sníh pevnější.
Mohlo by vás zajímat
Jak na těsto
Jakmile máte žloutky vyšlehané do pěny a bílky krásně na sníh, jde se do finále. Ke žloutkové pěně přidávejte mouku střídavě se sněhem. Mouku je vhodné do žloutkové pěny spíše přes sítko rozprašovat a vmíchávat postupně. Jednak se tím předejdete vzniku hrudek a jednak tento postup opět přidá omeletě na nadýchanosti. Sníh přidávejte opatrně, spíš jej stěrkou do žloutkové směsi „zabalujte“. Jakmile je vše smíchané, může se péct. I to má ovšem své zásady.
Mohlo by vás zajímat
Pečení omelety
V pánvi, kterou pak lze dát do trouby, rozehřejte máslo nebo ghí. Ghí je lepší varianta, protože u másla hrozí, že se přepálí, a pak by byla omeleta zespodu připálená. Přepuštěné máslo nic takového neudělá a navíc dodá omeletě nádhernou vůni. Do pánve na rozehřáté máslo nebo ghí nalijte těsto a dejte zapéct do předem vyhřáté trouby. Druhou možností je pánev máslem jen vymazat, vysypat polohrubou moukou, nalít do pánve těsto a pak upéct. Omeleta se peče v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Propečení zkuste špejlí. Pokud z těsta tyčka vyjde suchá, je hotovo.
Mohlo by vás zajímat
Pocukrovat, servírovat!
Omeleta se, stejně jako suflé, podává ihned po upečení. V retro verzi ji stačí potřít zavařeninou, přeložit napůl, pocukrovat, případně doplnit ovocem a podávat. Chcete-li si pochutnat víc, můžete omeletu pokapat sirupem (javorovým, čokoládovým) nebo přelít sladkou vanilkovou omáčkou.
Základní recept
Na retro omeletu budete potřebovat 2 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, máslo na smažení a zavařeninu k podávání. Štěpánská omeleta, jak se jí také někdy říká, vás nadchne jednoduchostí přípravy i výsledným efektem. Je to zkrátka moučník, který si zaslouží mít čestné místo ve vašem kulinárním repertoáru.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Vaječná omeleta může být dokonalý a rychlý pokrm. Připravte ji podle videoreceptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13