Babiččina sladká omeleta (Štěpánská)

cathleen Kuchařka: cathleen

Moučníky , Smažené 19 názorů

Suroviny

Na 1 omeletu:
2 vejce
1/2 lžíce cukru krystal (písek)
lžíce polohrubé mouky
špetička soli
Na smažení:
olej
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme z nich sníh.
    Ke konci přidáme cukr a došleháme.

  2. Do sladkého sněhu vešleháme žloutky a mouku se solí.

  3. Z těsta usmažíme na oleji omeletu - smažit spíš zvolna, aby se propekla a na talíři pak nespadla.

  4. Potřeme marmeládou, přehneme a ozdobíme - u nás byla šlehačka, lískooříškový toping a drobné ovoce.
    Můžete i pocukrovat.

Poznámka

Kdysi je dělávala moje maminka našemu, tehdy malinkému synovi. Ten už teď má synka vlastního, tak jsem mu zkusila nabídnout tuhle rychlou piškotovou omeletku.

Setkala se u něj se stejně obrovským nadšením, jako tehdy u jeho táty a jeho babičky....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 158 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččina sladká omeleta (Štěpánská)

  • polarka101 polarka101

    Děkuji za dobré rady, všechny beru a budu zkoušet dál. Dělám ji ze dvou vajec, pánev 25cm, nelepí se, to je v pořádku. Zdravím a hezký den!

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    polarka101: děkuju za důvěru:-8
    Z kolika vajíček ji děláš? Ta na fotce je ze dvou. Zkus přidat malinko víc mouky, třeba nespadne, když bude těsto pevnější...pokud při otočení spadne, bylo těsto buď dost řídké nebo omeleta málo propečená.
    Při smažení ji nezakrýváme, pekla jsem ji na malé pánvičce (omeleta menší a vyšší) i na normální pánvi, kde byla trošku nižší. Oleje dávám málo, při otočení omelety můžeš přikápnout. Máme nepřilnavé pánve, smaží se na nich dobře.

    Odpovědět

  • polarka101 polarka101

    cathleen:

    polarka101: Vždycky mám omeletu vysokánskou, vypadá to velice slibně, zakrývala jsem ji i pokličkou, aby se prohřívala i z vrchu. Zprvu jsem pánev víc rozehřála, to bylo spodem rychle a pálilo se, když jsem ji otočila, tak zcela spadla celá omeleta. Od té doby stále zkouším vhodnou teplotu, pokličku i bez. Asi ji zase smažím moc pomalu, po otočení omeleta hodně spadne. Manžel všechny pokusy sní, nevyhodím nic. Ale denně tvrdošíjně dělám další. A taky se olej vždycky zcela vsákne. Na druhou stranu mám zase přidat oleje? Kolik? Jen tak potřít, nebo víc? Díky, tecept se mi líbí. Ještě to tak prima zvládnoit, jako na fotce a jsem spokojená.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    polarka101: ano, obrátit. Dělala jsem ji několikrát, je třeba smažit pomaleji, aby se prosmažila, ale nepřipekla.
    Co se ti na ní nedaří:-?

    Odpovědět

  • polarka101 polarka101

    Má se ta omeleta obrátit a smažit po obou stranách? Nějak se mi to nedaří tak hezky usmažit, jak vidím na fotkách. Zkouším to u potřetí.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    ivule60: jé ,to jsem ráda! :-) Také jsem na ně pozapomněla a připomněl mi je vlastně až ten náš cvrček, když tu pobíhal a měl na něco chuť....

    Odpovědět

  • ivule60 ivule60

    konečně jsem tu objevila tenhle recept,kdysi mi omeletku dělala kolegyně a recept jsem někde ztratila,takže díky za něho,konečně si můžu tu dobrůtku zase udělat :-K

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Vzpomínka na dětství:-Ktyto omeletky jsem milovala:yes::yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Mňam <3:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    klukodvody: ano, vím o pečení v troubě:-) - když jsem "piškotovou" omeletku hledala na internetu, všude ji pekli.
    Moje mamka ji smažila, my taky, takže asi to není ta dokonalá Štěpánská;-) ale je to rychlejší a úspornější než rozpalovat troubu.
    Je vynikající, že?:-K Když člověka honí mlsná a neví -co by- je tahle sladká omeleta rychlé a efektní řešení:-D

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Tak po dlouhé době se přidám i já. Ano ta omeleta se skutečně jmenovala MONACO a také tak je uvedená v normách teplé kuchyně č. 19541. Recept nemá chybu, jen příprava je jinak, nesmaží se na pánvi, ale ve středně vyhřáté troubě se peče na pánvi tak jak píšeš vymazané máslem do zlatova. A protože je to minutka a byla hodně oblíbená, tak jsem jich svého času v hotelu dělal také 10 až 15 za večer. Srdečně zdravím a je paráda přidat správné věci.:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    casino: ano, tady jsem hledala nejdříve....a nenašla vůbec nic.

    Odpovědět

  • casino casino

    No, u nás se tomu říkalo Štepánská amoleta:-)
    ...ale spíše mě přeqapuje, že tu rcp ze zlatého fondu světové kuchyně doposud nebyl:-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    spagetka: když jsem si na tuhle omeletu vzpomněla, nejprve jsem ji hledala na internetu, protože mamka už dlouho není:-(
    Našla jsem ji jako Štěpánskou nebo i Monako se jí prý říká....a sestra si dost pamatovala recept, tak jsme to daly dohromady.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Přesně tak, není nad návrat ke kořenům, protože žádné světové kuchařky nám nikdy neuvařej tak dobře, jako vařily babičky a mamky :yes::yes::yes:
    Já mám také pocit, že to znám, ale fakt nevím, jak se to jmenovalo....
    Ovšem v podobných ta Štěpánská hovězí pečeně, to je teda síla........:-((:-((

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: sladká omeleta sladká omeleta recept vajecna omeleta na sladko sladké omelety amoleta sladká recepty na omelety sladké piskotova omeleta recept na omelety sladké omeleta sladka omeleta na sladko sladká omeleta recepty omeleta monaco vaječná omeleta sladká recept sladká vaječná omeleta omeleta monako sladká vaječná omeleta stěpánská amoleta recept na sladkou omeletu sladka amoleta rychlá sladká omeleta

Zapomněl/a jsem heslo