Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Zdroj: Toprecept.cz, kucerova45

Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají sliny na úžasnou tvarohovou bábovku, která se bude podávat k odpolední kávě. Ale nyní přichází kritický moment – vyndat bábovku z formy. Povede se vyklopit tak, aby se nepotrhala? Jaké rady nám poradila babička, která za celý svůj život upekla nespočet povedených bábovek?

Nepodceňte materiál formy

Dnes máme na výběr nespočet materiálů a vzorů forem, ve kterých bábovku můžeme připravit. Právě zvolený materiál má obrovský dopad na to, zda se nám moučník povede správně vyklopit. Nejspolehlivější materiál je s antiadhezním povrchem, který je typický pro kovové formy z hliníku nebo oceli. Teplo je vedeno rovnoměrně, což zajistí i rovnoměrné propečení celé bábovky.

Dokonale vymazat a vysypat

Všichni víme, že bez pořádně vymazané formy to nejde. Formu doporučujeme vymazat ztuženým tukem. V porovnání s máslem se ztužený tuk tak nepřepaluje a je nižší riziko, že by se bábovka mohla někde přichytnout k formě. Během vymazávání buďte pečliví a tukem rozhodně nešetřete. Jakmile budete mít formu vymazanou, babička radí formu vysypat strouhankou nebo hrubou moukou.

Kdy je správný čas vyklopit bábovku?

Vyklopit bábovku hned, nebo chvíli počkat, až forma vychladne? Obecně se doporučuje počkat alespoň 2 minuty a až poté bábovku vyndat z formy. Každá forma je jiná; u některých zkuste čas prodloužit a vyčkejte 5 až 7 minut. Uvidíte sami, kdy se vám bude lépe s bábovkou manipulovat. Připravte si velký mělký talíř, na který bábovku vyklopíte. Ideálně tak, že talíř přidržíte na víku a až pak opatrně formu s bábovkou otočíte vzhůru nohama. Chvilku ještě počkejte a mírně s bábovkou zatřepte.

Na řadu přichází mokrý ručník

Jakmile máte bábovku otočenou a pokrm stále drží přilepený k formě, zkuste starý trik s mokrou utěrkou. Utěrku namočíme v ledové vodě a přiložíme ji na formu. Utěrku necháme minutu na formě a proces ještě jednou zopakujeme Tímto způsobem by se měla bábovka odlepit.

Pokud se vám i přes to všechno nepovede bábovku vyklopit napoprvé, nezoufejte. Každá forma je jiná a teplo vede jiným způsobem. To stejné platí pro těsto. Některé je hutnější, jiné více nadýchané a další zase krásně vláčné. Zkoušejte, jaké postupy vám budou vyhovovat a nezapomeňte na to, že žádný učený z nebe nespadl.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka janatka

13. 2. 2021 18:20

Několikrát se mi stalo, že se bábovka přilepila, ale šla vždy vyklopit s mokrou utěrkou. Nikdy se mi nepřilepila v silikonové formě, keramické formě, ale jen těch smaltovaných formách,( myslím, že to byl ten materiál). Dávno už ji nemám. :-Q

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více