Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každá kuchyně má to své, které ji charakterizuje. Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V české kuchyni se po dobu jejího vývoje ustálili kombinace jídel, která právem můžeme považovat za náš národní poklad.

Polévky

Důležitou součástí české kuchyně a tradičního stravování je polévka. Nejčastěji vývary s různými vložkami či zavářkami a přidáním upravené zeleniny a rostlinného koření. Často jsou připravovány polévky zahuštěné (obvykle s použitím jíšky), luštěninové a s podílem masa, uzeniny nebo drobů, které jsou podávány i jako samostatné jídlo s pečivem. Tradiční polévky: bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda a houbová polévka.

     

Hlavní jídla

U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy jsou vepřový řízek, vepřo knedlo zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr nebo pečená sekaná.

Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel, někdy je místo něj na zahuštění použita jíška. Typické omáčky jsou koprová, houbová, rajská, smetanová, omáčka ke svíčkové nebo papriková.

Jako příloha k masu se v české kuchyni používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.

 

Nápoje

České pivo má lahodnou chuť a skvěle se hodí k české kuchyni. České pivo je světoznámé a má dlouhou tradici. Pojem "české pivo" pro mnohé znamená nejlepší nápoj tohoto druhu na světě. Nejznámější je Plzeňský Prazdroj  a Budějovický Budvar. Před rokem 1990 bylo v České republice nesčetně pivovarů, jejich počet se do dnešní doby výrazně snížil. Česko obsazuje tradičně první příčku ve spotřebě piva na osobu v celosvětovém srovnání.

Vedle chmele (Žatecko) se v Česku pěstuje i vinná réva, a to zejména na jižní Moravě (např. Velké Pavlovice, Valtice, Čejkovice), ale i v Čechách (např. v Mělníce nebo i na Mostecku).

Dezerty

Častým dezertem jsou české buchty a moučníky. Většinou jde o sladké pokrmy z nejrůznějších druhů těst s náplní nebo polité čokoládou či jinou pochutinou. Je mnoho oblíbených buchet a dortů, skoro každá rodina, která peče, má své speciality. Není však moc vyloženě „lidových“ receptů, které by převažovaly nad ostatními. Mezi suroviny patří potraviny rostlinného původu (např. rebarbora a různé druhy ovoce), různá drobení, čokoláda, povidla nebo mák. Do dortů se přidávají piškoty, krémy, domácí šlehačky, marcipánové ozdoby a podobně.

Na Vánoce se peče cukroví např. perníčky z medového těsta, různé ořechové lodičky, pusinky ze sněhu z bílků atd.

          

Všeobecně

V restauracích je jedním z nejoblíbenějších jídel smažený sýr, hovorově „smažák“, k pivu v hospodách např. utopenci a nakládaný hermelín.

Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky.

Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.

Český kapr, chovaný převážně v jižních Čechách, se exportuje i do zahraničí.

Na Vánoce se jí kapr (v některých rodinách řízek) a bramborový salát, peče se cukroví.            

        

Typická jídla a speciality české kuchyně

Nápoje

          

Česká kuchyně je světová. Tak si toho važme a podporujme rozvoj tohoto našeho českého dědictví.

          

Komentáře

aja.k

6. 7. 2015 17:13

Co se tyce ceske kuchyne je vynikajici anebo snad spise byla za nasich babicek.
Dneska je to hruza, jak vari v ceskych restauracich. Snad jen to pivo nastesti je porad skvele, ktere nam zavidi
cely svet.
Neni pravda, ze v Italii se jen vali u more atd...v kazde zemi je jine stravovani , urcite
si pri 40st. vedra Italove nedaji smazak nebo vepro knedlo, ale ryby, ruzne salaty nebo jen ovoce, zkratka co v horku osvezi na co si v Cesku nikdy nezvyknou. Cech je schopny snist v horku pul kaceny se zelim a k tomu 3 piva min.hold jiny kraj, jiny mrav:-)
Hold jiny kraj jiny mrav.:-)

Mimochodem i ty obycejne spekacky nejsou co byvalo, dnes me vzdy oslovi pouze ceske pivo.

Hdj

5. 8. 2014 08:47

Ctrl+C ...Ctrl+V =Hotovo ...je to zkopírovaný z wiky:no::no:

Jenda

8. 7. 2013 15:38

Každá kuchyně má něco. Česká je těžší, jelikož historicky byli v Čechách lidi zvyklí fyzicky pracovat (nemyslím poslední století :-D). Itálie - tam se válej u moře ve vedru, tak těžko budou jíst něco těžkýho ;-) Francouzi nikam nespěchaj, takže je to takové pomalejší, romantičtější. Takže netuším, proč Ivana.K o české kuchyni toto píše, ale každý národ má kuchyni, jakou si zaslouží :-D

muflon

20. 6. 2013 10:56

IvanaLK musí být asi trochu mimo.Což?

spagetka spagetka

20. 6. 2013 03:01

Já na českou kuchyni dopustit nedám. Zejména na dědictví po prarodičích, rodičích.Člověk má jíst to, na čem vyrostl, neb jeho geny jsou dány. Jasně, nejde to vždy, když se někdo odstěhuje, ale právě od těchto lidí slýchám, jak se jim stýská po obyčejných knedlících, české hořčici, bramborákách, mouce atd. V cizině se diví i tomu, jak milujeme sběr hub, v tom jsme světová jednička:yes::yes::yes:
Bez bylinek to např.nejde vůbec;-):-D

IvanaLK

19. 6. 2013 20:59

Typická česká kuchyně je hrozná, stejně tak i všechny "západní" styly stravování..:no::-(

rebeka rebeka

16. 6. 2013 17:35

Česká kuchyně, ta poctivá, má jistě své kouzlo.. mám ji ráda;-):-K

Sabina

15. 6. 2013 08:16

MWww.toprecepty.czoc si vazim nasi kuchyne....hlavne tady v zahranici kde je ji nedostatek a clovek se musi spolehat Sam na sebe....coz vzdy nedopadne podle predstav :-8:-*

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více