Došla vám paprika uprostřed vaření? Vsaďte na zaručené rady, jak to zachránit
24. 4. 2021 Tipy a triky
Paprika je jako koření v mnoha receptech nepostradatelná. Jídlu dodává šmak i barvu a třeba guláš by bez ní snad ani nebyl gulášem. Nebo byl? Co dělat, když zjistíte, že vám červený prášek došel, jenže jste zrovna uprostřed přípravy večeře?
Nahrazujeme papriku
Může se to stát i těm nejzkušenějším kuchařům a kuchařkám - vaříte, vaříte a najednou zjistíte, že vám došlo právě to koření, které zrovna potřebujete. Pokud je tím kořením mletá paprika, nemusíte si zoufat! Pikantní červený prášek, který se typicky používá do guláše a gulášové polévky, ale skvělý je i k masu a využití najde také v mexické, balkánské, a dokocne i italské kuchyni, se dá relativně snadno nahradit jinými typy dochucovadel.
Mohlo by vás zajímat
První variantou je kajenský pepř, který pravděpodobně máte ve spíži. Pokud vám jde o jasně červenou barvu a pikantnost, pak je kajenský pepř jasná volba, ale pozor - je hodně ostrý, proto je potřeba být s ním opatrný. Raději dejte jen malou dávku a případně jídlo dochuťte nadvakrát. Další možností je chilli, nebo ještě lépe chilli prášek. To je kořenící směs, která kromě mletých pálivých červených papriček obsahuje ještě česnek, oregáno a kmín. Jako náhrada papriky bude nejlépe fungovat v receptech maďarské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Méně běžný už je Aleppský pepř, který je typický pro středomořskou kuchyni. Je nejen ostrý, ale také slaný, proto se s ním rovněž musí opatrně. Tip: Pokud jej smícháte se špetkou mletého kmínu, výraznou chuť Aleppa tím trochu zmírníte.
Jak dobarvit guláš?
A jak je to vlastně s tím gulášem? Jeho barvu, která je pro jednoho červená, zatímco pro druhého spíš nahnědlá, ale i chuť vedle papriky dělá především cibule. Pokud chystáte tuto v Česku populární omáčku a ke konci vaření máte pocit, že je guláš málo červený, určitě do něj nesypte papriku jen tak; mohla by vám totiž zhořknout. Raději si na pánvičce rozpalte olej nebo máslo, na tuku osmahněte cibulku dohněda a tu pak přidejte do omáčky. Dávejte si ale pozor, abyste ji nespálili.
Mohlo by vás zajímat
Pokud vám paprika neschází, mužete jí cibuli na pánvičce zaprášit, a tak dosáhnete dokonalé gulášové barvy. Další variantou je přidat do guláše lžíci rajčatového protlaku navíc nebo do něj přilít trochu rajčatového džusu. Pozor ale, aby vám omáčka po přidání těchto přísad nežřídla.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Okurky a papriky jako nedostupný luxus: Čím nahradit drahou zeleninu?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky a jak je zmrazit. Jejich příprava se vyplatí!
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole