Guláš - pravý hospodský

Hovězí maso Doba přípravy: 4 hodiny 11 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 4 hodiny 11 názorů

Suroviny 10 porcí

1 kg hovězí kližky
1 kg cibule (na drobno nakrájené)
150-200 g sádla
2 litry vřelé vody (pokrm zbytečně nezchladne a bude stále teplý)
3 kostky hovězího bujónu
1 plechovka rajského protlaku nebo 400 ml rajského pyré (z Kauflandu), popř. lze obojí...
15 stroužků lisovaného česneku (ale záleží na každém, u nás hodně česnekujeme)
majoránka
červená paprika
kmín - mletý a celý
sůl
pepř
jíška (pokud nebude stačit cibule na zahuštění)
Na ozdobu:
cibule pokrájená na půlměsíčky

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí kližku nakrájíme na kousky cca 1,5x1,5 cm, cibuli nakrájíme na drobno a nachystáme zbytek věcí, které budeme potřebovat. Sádlo necháme rozpustit a necháme na něm zhnědnout cibulku (k tomuto chci uvést, že cibulku necháme pouze zhnědnout, nenecháme ji spálit). Většinou u tohoto množství cibule stojím a míchám cca 35-45 minut (prostě je potřeba se s tím pomazlit). Poté přidáme hovězí kližku a necháme zatáhnout. Jakmile se zatáhne, přidáme červenou papriku a necháme chvilku povařit. Následně přidáme rajský protlak/pyré (popř. obojí) a chvíli povaříme, aby vše lehce bublalo...:o) Pomalu přiléváme po 200 ml vřelé vody, aby bylo maso lehce ponořeno, ale neplavalo.

  2. Jakmile se voda začne vypařovat, tak přilijeme další a tak pokračujeme až do doby, kdy je hovězí měkké. Když je maso měkké, tak dolijeme vřelou vodu do množství, kolik chceme mít omáčky (guláše), přidáváme sůl, pepř a kmín (mletý i celý - a to dle chuti), česnek (cca 5 minut před koncem vaření), majoránku (cca 2 minuty před koncem vaření). Poté, kdy je guláš chuťově na špičce, tak ho odstavíme a po vychladnutí necháme nejméně 24 hodin v lednici (takto odležený guláš je nejlepší). Pokud se něco nepodaří a guláš není chuťově dobrý nebo není dost hustý, (většinou moc vody), tak lze dochutit hovězím bujónem a jíškou (nakonec je vždy výborný).

Poznámka od kuchařky

Opravdu doporučuji dělat guláš den dopředu, protože uleželý je nejlepší a rajský protlak v guláši se perfektně osvědčil...

Komentáře k receptu Guláš - pravý hospodský

  • habunda habunda (autor receptu)

    MamlajdaD: Přesně....:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    mika59: Děkuji za komentář. Guláš musel být výborný s vývarem. Taky se chystám, že udělůám pořádný vývar a uvařím SUPER guláš....;-)

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    bofinka: Chybička se nevloudila. Guláš ochucuji až na závěr (konkrétně: sůl, pepř, česnek - cca 5 min. před dokončením vaření). To stejné majoránka (prodrolit v dlaních, aby to byo čerstvé). Ale jak píši i ostatní.... - GULÁŠŮ MNOHO VARIANT, PROTO NELZE DOSÁHNOUT TOHO PRAVÉHO, PODLE VAŠICH PŘEDSTAV....

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    casino: Děkuji za příjemný komentář, ale máte pravdu... Rád se s přípravou mazlím a chci, aby jídlo na talíři bylo "ECHT GOLD". Nechci vařit jen něco "NA JÍDLO". Prostě chci, aby po tom, co někdo ochutná moje jídlo, řekl: TO BYLO FAKTO DOBRÝ A CHTĚL BYCH RECEPT"

    Odpovědět

  • habunda habunda (autor receptu)

    Dajda: Dobrý den, máte pravdu... Je tam sice hovězí maso, ale guláše cca 5 lt., proto větši konzerva protlaku. Mám již osvědčeno a všem chutná. Ale beru každou kritiku a nápady na vylepšení. Takže Vám děkuji...:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    pavlikjiri: To jsou jednoduché počty! ;-) Pravých hospodských gulášů je tolik, kolik je hospod, každý kuchař ho vaří přece po svém! :-D:-D:-D A možná, že by bylo fajn, kdyby jste přidal nějaký svůj recept na "pravý hosodský guláš" (anebo vůbec jakýkoliv recept)! ;-):-8:-K

    Odpovědět

  • pavlikjiri pavlikjiri

    Jeden malý dotaz, kolik těch pravých hospodských gulášů je. Tento guláš má jistě daleko k dobrému hospodskému guláši.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Guláš jsem vařila pro cca 40 lidí. Jen s rozdílem, že místo horké vody a bujónu jsem měla k tomu účelu dopředu vařený silný vývar. Pak už stačilo jen malé dochucení. Je to výborná klasika. Přidala jsem s dovolením fotky.:-K:-K

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Nevim, ale autor (dle postupu) soli gulas az v zaveru pripravy, tedy kdyz dochucuje omacku :-O
    Pravdepodobne chybicka se vloudila ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Je vidět, že autor se s jídlem rád mazlí, jak píše...:-)
    Já také...:-D
    "Hovězí kližku nakrájíme na kousky cca 1,5x1,5 cm,..." to bych ale ze sebevětší lásky, ať už k jídlu či komukoli, svedl pouze s velkým sebezapřením ;-)
    No, možná snad kdyby šlo o"Guláš - pravý hospodský pro nejmenší" :-8

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Rajský protlak se běžně do hovězího guláše dává, ale řekla bych, že úplně stačí malá konzerva, aby z toho nebyla rajská omáčka. Kostky bujónu jsou v tomto případě opravdu zbytečně, máme tam přece hovězí maso a kromě protlaku spoustu dalších pochutin: cibuli, papriku, kmín, pepř, česnek:-!

    Odpovědět

Tématické fráze: pravý hospodský guláš pravý hospodský guláš recept pravý hospodský guláš recepty pravý guláš kolik masa na 10 porcí guláše dává se do guláše majoránka? kdy se dava protlak do gulase kolik vody na mnozstvi masa na gulas kolik se dava cibule do guláše dává se do guláše majoránka dává se do guláše česnek gulas protlak dava se do gulase rajsky protlak kolik kg hovězí kližky je potřeba na 30 porcí gulaše pravi hospodsky guláš recept na dobrý pravý český hovězí gulas kdy sůl do gulase český guláš pravý kolik soli na gulas kolik masa na 10 porcí gulaši