Pesto presto! Jak vyrobit levnou českou verzi slavné italské speciality, kterou si zamilujete?

26. 10. 2020 08:10

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Susa, Toprecepty.cz Zdroj: Susa, Toprecepty.cz
Stejně jako si my neumíme představit kuchyňské zásoby bez kečupu, Italové to mají podobně s pestem. Tahle omáčka, která jako omáčka ani nevypadá, totiž působí jako téměř univerzální dochucovadlo. A navíc si ji snadno dokážete vyrobit sami, poradíme vám, jak na to!

Kde se vzalo…

Původ bylinkové dobroty s výrazným aroma i chutí je z oblasti Ligurie v severní Itálii a celým názvem se omáčka nebo spíše pasta jmenuje pesto alla genovese podle italského města Janov (Genova). Název slova pesto je odvozen z italského „pestare“, jež znamená rozmačkat, rozdrtit nebo roztlouct. Tradičně se totiž při přípravě pesta drtila v hmoždíři bazalka s piniovými oříšky, olivovým olejem, solí, parmazánem a česnekem.

Jak je vyrobit?

Právě, že neskutečně snadno. Na základní verzi stačí otrhat čerstvé lístky bazalky a vložit je do mixéru spolu s olivovým olejem, solí, parmazánem, česnekem a oříšky. Ty mohou být klidné jiné než piniové, zajímavě chutná pesto s pistáciemi, ale výborné je třeba i s vlašáky, kešu oříšky nebo slunečnicovými semínky. Místo bazalky můžete použít lístky čerstvého koriandru nebo hladkolisté petrželky, případně také nakládaná sušená rajčata a dokonce i nať mrkve. A to je právě levná česká verze.
Jak na mrkvové pesto: Otrhanou, omytou a osušenou hrst mrkvové natě rozmixujte se slunečnicovými semínky, olejem, solí a jedním stroužkem česnekem. Můžete přidat parmazán a špetku bílého pepře.

Kam s ním?

Pesto se dá využít v mnoha slaných jídlech, od předkrmů přes polévky až třeba jako příloha k sýrům a ovoci na závěr menu. Klasické je spojení uvařených těstovin s pestem a sýrem, případně ještě s nadrobno nakrájenou dokřupava opečenou slaninou. To je nejjednodušší verze a zvládne ji i kuchař amatér.  

Z polévky do polévky

Vynikající je v italské zeleninové minestrone, ale třeba mrkvové pesto vtipně dochutí právě mrkvovou polévku, koriandrové použijte na dýňový krém. Pokaždé stačí jen malá lžička na talíř hotové polévky, případně podávejte pesto zvlášť v misce a každý si dá, kolik chce.

Na brambory

Ano, zní to možná zvláštně, ale funguje to parádně. Petrželové i koriandrové pesto si vařenými i pečenými bramborami fantasticky rozumí.

Na start aneb Lahodné předkrmy

Pesto z bazalky a parmazánu je samo o sobě tak dobré, že je stačí namazat na opečený plátek bagety a máte rázem delikátní první chod. Petrželové pesto se zase hodí na míchaná vejce nebo volské oko, to koriandrové vylepší uzeného lososa.

Na maso i do něj

Nejlepší je s drůbežím, rybami nebo s vepřovou panenkou. Zkuste třeba pestem naplnit kuřecí prsa a pak je upéct, nebo dejte trochu pesta na opečenou rybu, případně je použijte jako základ do nadívané panenky. Pestem můžete ochutit i velikonoční nádivku, v takovém případě je ale připravte z medvědího česneku. Jak vidíte, možností je mnoho. Tak s chutí do toho!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána

Kedluben, nebo kedlubna? Ať už říkáte cokoliv, pod obojím se skrývá v Česku velmi oblíbená zelenina…
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?

Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu. Bylo tomu tak i v případě některých jídel, která se…
Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Naučte se frgále podle profesionálky! Valašská pizza nasladko je světový fenomén

Sladké koláče patří do naší kuchyně od nepaměti, mezi stovkami druhů však některé vévodí. Jedním z…
Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou

Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si…
Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Letem světem: Indický dhal rádi vaří esa jako Kamu či Zdeněk Pohlreich. Naučte se to i vy!

Tohle jídlo je plné vůní a chutí, přitom na přípravu je velice jednoduché. Kromě koření…
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?

Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při…