Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pesto presto! Jak vyrobit levnou českou verzi slavné italské speciality, kterou si zamilujete?
Zdroj: Susa, Toprecepty.cz

Stejně jako si my neumíme představit kuchyňské zásoby bez kečupu, Italové to mají podobně s pestem. Tahle omáčka, která jako omáčka ani nevypadá, totiž působí jako téměř univerzální dochucovadlo. A navíc si ji snadno dokážete vyrobit sami, poradíme vám, jak na to!

Kde se vzalo…

Původ bylinkové dobroty s výrazným aroma i chutí je z oblasti Ligurie v severní Itálii a celým názvem se omáčka nebo spíše pasta jmenuje pesto alla genovese podle italského města Janov (Genova). Název slova pesto je odvozen z italského „pestare“, jež znamená rozmačkat, rozdrtit nebo roztlouct. Tradičně se totiž při přípravě pesta drtila v hmoždíři bazalka s piniovými oříšky, olivovým olejem, solí, parmazánem a česnekem.

Jak je vyrobit?

Právě, že neskutečně snadno. Na základní verzi stačí otrhat čerstvé lístky bazalky a vložit je do mixéru spolu s olivovým olejem, solí, parmazánem, česnekem a oříšky. Ty mohou být klidné jiné než piniové, zajímavě chutná pesto s pistáciemi, ale výborné je třeba i s vlašáky, kešu oříšky nebo slunečnicovými semínky. Místo bazalky můžete použít lístky čerstvého koriandru nebo hladkolisté petrželky, případně také nakládaná sušená rajčata a dokonce i nať mrkve. A to je právě levná česká verze.
Jak na mrkvové pesto: Otrhanou, omytou a osušenou hrst mrkvové natě rozmixujte se slunečnicovými semínky, olejem, solí a jedním stroužkem česnekem. Můžete přidat parmazán a špetku bílého pepře.

Kam s ním?

Pesto se dá využít v mnoha slaných jídlech, od předkrmů přes polévky až třeba jako příloha k sýrům a ovoci na závěr menu. Klasické je spojení uvařených těstovin s pestem a sýrem, případně ještě s nadrobno nakrájenou dokřupava opečenou slaninou. To je nejjednodušší verze a zvládne ji i kuchař amatér.  

Z polévky do polévky

Vynikající je v italské zeleninové minestrone, ale třeba mrkvové pesto vtipně dochutí právě mrkvovou polévku, koriandrové použijte na dýňový krém. Pokaždé stačí jen malá lžička na talíř hotové polévky, případně podávejte pesto zvlášť v misce a každý si dá, kolik chce.

Na brambory

Ano, zní to možná zvláštně, ale funguje to parádně. Petrželové i koriandrové pesto si vařenými i pečenými bramborami fantasticky rozumí.

Na start aneb Lahodné předkrmy

Pesto z bazalky a parmazánu je samo o sobě tak dobré, že je stačí namazat na opečený plátek bagety a máte rázem delikátní první chod. Petrželové pesto se zase hodí na míchaná vejce nebo volské oko, to koriandrové vylepší uzeného lososa.

Na maso i do něj

Nejlepší je s drůbežím, rybami nebo s vepřovou panenkou. Zkuste třeba pestem naplnit kuřecí prsa a pak je upéct, nebo dejte trochu pesta na opečenou rybu, případně je použijte jako základ do nadívané panenky. Pestem můžete ochutit i velikonoční nádivku, v takovém případě je ale připravte z medvědího česneku. Jak vidíte, možností je mnoho. Tak s chutí do toho!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více