Balkánský ajvar byl původně náhražkou kaviáru. Víte, jak si tuhle paprikovou pomazánku připravit?
2. 9. 2021 Vaření
Pokud přemýšlíte, jak zpracovat úrodu paprik, je ajvar ideální variantou. Jeho příprava vám sice zabere nějaký čas, nenechte se ale odradit zdlouhavým loupáním paprik a směle se pusťte do toho. Nebudete litovat. Ajvar je přímo esencí léta a balkánské kuchyně schovanou ve skleničce.
Pomazánka místo kaviáru
Ajvar původem pochází ze Srbska a dřív se mu říkalo srbský salát nebo srbský zeleninový kaviár. Přemýšlíte, proč kaviár? Slovo ajvar je totiž odvozeno z tureckého výrazu havyar, které znamená solené jikry neboli kaviár, jak se píše na stránkách Nisanyansozluk.com. V 19. století byl totiž v bělehradských restauracích velmi populárním jídlem právě kaviár, neboť se v té době jeseteři hojně vyskytovali v Dunaji od Černého moře až po Bělehrad. Na přelomu století ale jeho produkce začala kolísat a postupně byl vytlačen, jak se píše v publikaci Vegetable Industry in Serbia, dostupnějším a levnějším salátem z paprik a lilků, kterému se říkalo červený nebo srbský ajvar právě pro jeho podobnost s kaviárem z jesetera. Tato náhražka se ale nakonec stala téměř stejně populární jako pravý kaviár a po druhé světové válce byla oblíbenou přílohou v celé bývalé Jugoslávii a vůbec ve všech zemích jihovýchodní Evropy. V současnosti koupíte ajvar v každém místním obchodě a pro obyvatele balkánských zemí znamená asi to samé, co pro nás kečup a možná i víc. Používají ho zkrátka všude, kde se dá. Nejlepší je samozřejmě ten domácí, jehož příprava a hlavně pečení a loupání paprik je velkou událostí, při níž se tradičně sejde celá rodina.
Mohlo by vás zajímat
Z rohatých paprik
Ajvar se v balkánských zemích vyrábí během podzimu, kdy je největší úroda paprik. Nejčastěji se připravuje z červené papriky zvané roga neboli rohatá, která dozrává během září. Vyznačuje se poměrně tlustou dužinou a její předností je, že se snadno loupe, což při několikátém kilogramu paprik určitě oceníte. Ajvar mívá i více variant, většinou se k paprikám přidává lilek, někdy i rajčata. Může být i z paprik zelených a dochucený oreganem. Existuje také v pikantní verzi, do níž se přidávají chilli papričky, ale záleží i na tom, jak pálivé byly normální papriky. Ajvar se vyrábí z paprik nejprve opečených venku na ohni, které se pak rozmixují a opět osmahnou na oleji. U průmyslově vyráběného ajvaru se papriky často předem nepečou, což se odráží na chuti. Hotový ajvar se pak dává do sklenic a uskladňuje na zimu, patří mezi tzv. zimnice, stejně další naložené druhy zeleniny, které pomáhají přečkat zimu a udržet si nějaké zásoby zeleniny až do jara.
Mohlo by vás zajímat
Podle originálního bulharského receptu
Toužíte-li ochutnat pravý ajvar, udělejte ho podle receptu, který nám prozradila Mariana z bulharského Plovdivu, jejíž rodina se po několik generací zabývá pečením paprik, jejich nakládáním a výrobou ajvaru i podobné bulharské pomazánky ljutenice. Na ajvar podle Mariany potřebujete: 4 kg červených paprik, 4 kg lilků, 4-5 stroužků česneku, 1/2 svazku petržele, 400-500 ml slunečnicového oleje, 80-100 ml octa, sůl a černý pepř podle vaší chuti. A jak na to? Papriky nejprve zbavte stopek a semínek. Upečte je i s lilky (nejlépe venku na ohni na zahradě, ale možností je i domácí trouba). Upečenou zeleninu vložte do mísy a přikryjte igelitovou fólií, aby se půl hodiny napařovala. Pak ji snadno oloupete. Upečenou zeleninu nakrájejte pomocí kuchyňského robota, mixéru nebo jiného přístroje, který máte. Nesekejte ji ale příliš dohladka. Ajvar se skládá z trochu větších kousků. V hluboké pánvi rozehřejte olej a vložte do něj rozmačkanou zeleninu. Smažte ji 20-30 minut, poté přidejte ocet a česnek. Ochuťte vše solí, pepřem a petrželkou. Ajvar podávejte studený na chlebu nebo bruschettě. Můžete jej také uchovat na zimní období, jak to obvykle dělají v rodině Mariany. V Bulharsku prý říkají tomuto předkrmu „kyopoolu“ a někdy do něj místo červené papriky dávají zelenou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Banánové lívance: Atraktivní snídaňovou pochoutku zvládnete za několik minut
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kterou barvu papriky si vybrat? Podle toho, jaké látky vašemu tělu právě chybí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Panenka, lišková omáčka a domácí krokety s cibulkou a slaninou
Přidáno před 17 hodinami
Máslové dortíky s Pikao krémem
Přidáno před 23 hodinami
Makový koláč s jablky II
Přidáno 15. 6. 2024 21:35
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno 15. 6. 2024 20:12
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno 15. 6. 2024 17:33
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno 15. 6. 2024 08:37
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Rajčatové placky s olivami podle Josefa Maršálka krásně voní po bazalce. Hodí se jako občerstvení nejen na piknik
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Komentáře
7. 9. 2021 10:54