Umění francouzské kuchyně nejlépe ovládala Američanka. Poznejte kuchařku Julii Child!
21. 10. 2021 Historie a zajímavosti
Pokud jste viděli americký film Julie a Julia, určitě Julii Child dobře znáte. Pokud ne, možná jste aspoň slyšeli o její kuchařské knize věnované francouzské gastronomii, která je dodnes považována za jednu z nejlepších francouzských kuchařek, a to i přesto, že ji napsala Američanka.
Příběh dvou Julií
I když je Julia Child takovou kulinární hvězdou, mnoho lidí o ní nemělo tušení až do doby, než o ní vznikl již zmiňovaný film. Julie a Julia je snímek natočený podle stejnojmenné knihy od Julie Powell, která se po jednom těžkém dni ve své tehdejší práci rozhodla uvařit za jeden rok všechny recepty (tedy za 365 dní 524 receptů) z kuchařské knihy Umění francouzské kuchyně své oblíbenkyně Julie Child a napsat o tom blog. Její líčení souboje s nástrahami francouzských receptur se stalo populární, Julie o tom všem vydala knihu, podle níž byl natočen film, a proslavila tak ještě jednou a mnohem víc první Julii. Ani cesta Julie Child ke slávě ovšem nebyla na počátku tak jednoduchá. Jak se říká ve filmu: „Než se stala kuchařskou legendou, byla jen Američankou ve Francii.“
Mohlo by vás zajímat
Jak se Američanka učila ve Francii vařit
Julia Child se narodila podle webu Womenshistory.org roku 1912 v Kalifornii a v mládí se spíš zajímala o sport než o vaření. Nejvíc ji bavil basketbal, což bylo vzhledem k její výšce 188 cm poměrně logické. K lásce k jídlu ji přivedl až její manžel Paul Child, s nímž se seznámila až po třicítce. Právě s ním se pak přestěhovala v roce 1948 do Paříže. Protože neměli děti, věnovala Julia veškerou svou pozornost a péči manželovi a protože se i trochu nudila, přihlásila se do kurzů vaření ve vyhlášené škole vaření pro profesionály Le Cordon Bleu. Zpočátku to neměla mezi francouzskými kuchaři a většinou muži snadné, brzy si ale vydobyla respekt. Ostatně o jejích zážitcích ze života v Paříži si můžete přečíst v knize nazvané příznačně Můj život ve Francii, kterou napsala ke konci života a vyšla až po její smrti. V dámském klubu vaření Le Cercle des Gourmettes se seznámila s dvěma Francouzkami Simone Beckovou a Louisette Bertholleovou. Setkání to bylo vpravdě osudové, neboť právě s těmito dvěma ženami založila školu vaření nazvanou Škola třech milovnic jídla a společně v ní začaly učit americké ženy vařit. Nakonec i společně v roce 1961 vydaly kuchařku, kterou si dnes spousta lidí spojuje pouze s Julií Child. Kniha byla určena pro americké čtenáře a především tedy kuchaře.
Přestože Amerika v té době „ujížděla“ podle stránek Wiltshirefarmfoods.com na mraženém jídle a polotovarech, kniha vzbudila velké nadšení a zájem o francouzskou gastronomii. Není divu, že zakrátko Julii oslovila televize, aby na základě své knihy Umění francouzské kuchyně uváděla pořad o vaření The French Chef. Julia Child se tak stala jednou z prvních žen, které měly v televizi vlastní kuchařskou show a stala se první opravdovou kulinární televizní hvězdou. Svou svéráznou dikcí a nadšením pro vaření si získala srdce mnoha televizních diváků. Manžel Paul se nakonec stal jejím spolupracovníkem, správcem její sbírky receptů a postaral se i to, aby jí v televizním studiu udělali speciální kuchyni přizpůsobenou její výšce. Ta byla po její smrti v roce 2004 umístěna do Národního muzea Americké historie ve Washingtonu, kde ji můžete obdivovat dodnes.
Julia vás naučí omeletu i hovězí po burgunsku
Julia Child svůj život zasvětila hlavně francouzské gastronomii, která jí doslova učarovala. Své nadšení se snažila předávat dál. Založila organizace, aby inspirovala ostatní ke sdílení své lásky k jídlu a rozšířila povědomí lidí o vaření. V roce 1981 spoluzaložila Americký institut vína a jídla a v roce 1995 vytvořila Nadaci Julie Childové pro gastronomii a kulinářské umění. I když jsou mnohé francouzské speciality složité, Julia Child se snaží vše popsat a vysvětlit co nejsrozumitelněji a nejjednodušeji, takže by je měl zvládnout snad každý. Tedy pokud mu nechybí odhodlání. I toho měla Julia Child na rozdávání. Obsáhle se věnuje porcování masa, vykosťování kachny, vinným omáčkám ale třeba i jen omeletám. Nemusíte si rovnou dávat takové cíle jako bloggerka Julie a vařit všech 524 receptů z knihy, určitě ale něco podle Julie Child zkuste připravit. Pustíte se rovnou do její nejslavnější speciality Boeuf bourguignon neboli hovězího po burgundsku na červeném víně? Nebo raději dáte přednost kohoutkovi na víně Coq au Vin či kachně na pomerančích Canard a l'Orange? To záleží jen na vás. Takže, jak říkala Julia na konci každého svého pořadu: „Bon Appétit!“
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak udělat ty nejlepší palačinky? Zkuste trik přímo od Francouzů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky