Kohout na víně, jak ho dělám já
Tento starofrancouzský pokrm je sice na přípravu složitý, ale za to se v něm snoubí chutě bylinek, kořenové zeleniny a kvalitního červeného vína. Na sváteční stůl se hodí třeba k sametově jemné bramborové kaši.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 153 kJ / 2 188 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 31,00 g |
Tuky | 130,06 g |
Vláknina | 59,70 g |
Cholesterol | 105 mg |
Sodík | 3,48 g |
Sůl | 8,28 g |
Sacharidy | 75,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Začneme den předem:
Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny, obě cibule, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje do zkaramelizování. Krok 2: Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 300 ml vína, vždy jej necháme zredukovat. Krok 3: Pak přidáme všechno koření vložené do čajového sítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchládnout. Krok 4: Do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin. Krok 5: Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a jednotlivé porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Krok 6: Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce masa vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět. Krok 7: Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti). Krok 8: Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme.
Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní. Krok 9: Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme. Krok 10: Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.
Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny, obě cibule, mrkev a celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje do zkaramelizování. Krok 2: Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 300 ml vína, vždy jej necháme zredukovat. Krok 3: Pak přidáme všechno koření vložené do čajového sítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchládnout. Krok 4: Do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin. Krok 5: Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a jednotlivé porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Krok 6: Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce masa vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět. Krok 7: Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti). Krok 8: Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme.
Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní. Krok 9: Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme. Krok 10: Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.
Zveřejněno 29. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kohout na víně, jak ho dělám já
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZL5R
Moje poznámka
Kohout na víně, jak ho dělám já
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZL5R
Nejnovější recepty
Linecké pro zamilované
Přidáno před 8 hodinami
Čočková polévka s bulgurem
Přidáno před 8 hodinami
Slaný koláč s hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Barevná srdíčka s perníkovou příchutí
Přidáno před 9 hodinami
Utopenci pro zamilované
Přidáno před 9 hodinami
Jednohubky pro zamilované
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Banánky v čokoládě z mrazáku podle Terezy z Peče celá země: Jednoduchý recept zvládne každý, výsledek je lepší než originál
Jakou mouku na štrúdl? Jen s jednou dosáhnete dokonalé konzistence, pak už záleží jen na vás, jakou zvolíte náplň
Devět způsobů, jak zahustit polévku bez mouky: Skvělé jsou pohanka, jáhly i luštěniny, tvrdý sýr dodá další rozměr chuti
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koblihy
taxiotik@seznam.cz před 8 hodinami
Nejlepší pudinkáče
jitulela před 8 hodinami
Švestkové řezy s tvarohem
sally3 před 9 hodinami
Jednoduché kynuté těsto na cokoli - slané i sladké
Salajda před 10 hodinami
Voňavý tvarohový koláč s jablky
káťa před 10 hodinami
Strakonické "štrúdle"
káťa před 10 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
káťa před 10 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
káťa před 10 hodinami
Řezy Černá růže
káťa před 10 hodinami
Buchta Rafaelo
káťa před 10 hodinami
Tématické fráze:
jak připravit kohouta recept,
recepty kohout na víně,
kohout na víně,
kohout recepty,
jak nejlépe připravit kohout,
kohoutek na vine jak ho delam ja,
kohout na vine recept,
kohout recept,
recept kohout na víně,
recepty z kohouta,
marináda na kohouta,
recept na kohouta na víně
Suroviny:
slanina,
cibule šalotka,
mrkev,
celer,
víno,
ocet vinný červený,
protlak rajčatový,
petržel,
sůl,
koření nové koření,
máslo,
žampióny,
cibulka,
játra vepřová
Komentáře (9)