Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Zdroj: Pixabay, Eszter Miller

Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou zásobu ořechů a těšíte se, jak je využijete do vánočního cukroví? Pokud si ovšem chcete o svátcích pochutnávat na medvědích pracnách, plněných ořechách nebo vanilkových rohlíčcích, nesmí vám ořechy napadnut plíseň ani moli. Poradíme, jak tomu předejít!

Důkladně vysušené

Vlašské ořechy patří sice k nejchutnějším druhům ořechů a na pečení se hodí přímo dokonale, bohužel ale mají tendenci se rychle kazit. Jsou náchylné k tomu začít žluknout, snadno červiví nebo si na nich pochutnávají moli. Často si za všechny tyto nepříjemnosti můžeme sami, když ořechy špatně skladujeme. Předpoklad úspěšného uskladnění začíná už u sklizně ořechů. Důležité je sbírat dostatečně zralé ořechy, které již spadly na zem a nejlépe za slunného počasí, kdy není mokro. Největším nepřítelem ořechů je totiž vlhkost. Právě kvůli ní totiž ořechy často plesniví. Proto je nutné je ještě přibližně šest týdnů sušit. Předpokladem úspěšného skladování jsou dobře vysušené ořechy bez plísní. Důkladný vysušený ořech poznáte snadno - když jej dáte mezi dlaně, šustí. Pokud byste chtěli zkontrolovat i jádro, tak to zdravé je po rozkrojení bílé, není vysušené a má příjemnou sladkou chuť. Jestliže jste tyto podmínky splnili, máte z poloviny vyhráno.

V suchu, temnu, chladu

U sběru a sušení to ovšem nekončí, ořechy je nutné uchovávat ve vhodných podmínkách. Dokonale proschlé ořechy hlavně neskladujte někde na zemi. Nejlepší je dát je do prodyšného látkového sáčku a ten někam zavěsit. Díky tomu se nezapaří a nezačnou plesnivět. Ideální je nějaké suché, tmavé a chladné místo, třeba spíž. Celé ořechy se dají skladovat také možná pro mnohé netradičně v soli v kameninové nádobě nebo ve velké sklenici. Ořechy se umístí do nádoby ve vrstvách, přičemž se mezi každou vrstvu nasype směs hrubozrnné soli a suchých hoblin z tvrdého dřeva nebo kokosového vlákna. Nádoba se uzavře a uloží na tmavém a chladné místě. Pravidelně ořechy také kontrolujte. Pokud by byl nějaký špatný, ihned ho odstraňte, aby se nezkazily další. Zkažené ořechy poznáte podle hodně tmavé skořápky, pavučinek či plísně. Pro delší skladování je lepší nechat ořechy ve skořápce a louskat je až těsně před použitím. Skořápka totiž ořech nejlépe chrání a reguluje vlhkost a teplotu uvnitř. Neměla by proto být nijak poškozená. Díky ní se také k jádru nedostane tolik kyslíku, aby začalo žluknout.

Rovnou připravená na pečení

Mnozí lidé si rádi ořechy ihned vyloupou, aby je měli připravené na okamžik, kdy se rozhodnou pustit do pečení. Vyloupaná jádra navíc zaberou i méně prostoru. I samotná jádra se dají sušit, buď v troubě nebo v sušičce na ovoce při teplotě 25 °C. Vysušená jádra je pak nejlépe uložit do nějaké dobře uzavíratelné sklenice. Předtím je navíc můžete umístit do papírového sáčku, sklenici pak umístěte někam do sucha, temna a chladna. Tam vydrží až několik týdnů, takže do Vánoc by to zvládnout měly. Pokud si jejich trvanlivost chcete pojistit, je lepší je ve vzduchotěsné nádobě nebo v sáčku se zipem dát do lednice. Důležité je, aby byly dobře uzavřené, neboť ořechy snadno přejímají pachy z okolí. V chladu ovšem vydrží až čtyři měsíce. Jestliže máte ořechů tolik, že nevíte, co s nimi a ani Vánoce vás nezachrání, můžete je dát v sáčku, v plastové krabičce nebo i ve sklenici z pevného skla do mrazáku. Mražené ořechy pak snadno nasekáte, nemusíte čekat až rozmrznou. Do mrazáku ostatně můžete uložit i rovnou pomleté ořechy a máte je rovnou nachystané na další zpracování. I tak je nutné je spotřebovat do roka, jinak ztratí svou chuť. Nejdelší trvanlivost však mají ořechy zavařené. Nepředstavujte si ale, že byste měli ořechy zalévat nějakým nálevem. Vyloupané ořechy se do vysterilované sklenice jen nasypou, sklenice se zavíčkuje, dá do zavařovacího hrnce tak, aby byla zcela potopená a ořechy se sterilují při 85 °C asi hodinu a půl. Jednodušší je zavařování v mikrovlnné troubě. Ořechy se nandají do sklenic, které se ovšem nezavřou. U hrdla je třeba nechat asi centimetr volného místa. Pak naplněnou sklenici vložíte do mikrovlnkyi a při nejnižším výkonu trouby zavařujete asi tři minuty. Ještě horké sklenice vyndáte, uzavřete víčky a otočíte dnem vzhůru. Ve sklenicích se vytvoří potřebný podtlak, který ořechy dobře zakonzervuje – klidně i na několik let.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více