Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!
4. 10. 2021 Historie a zajímavosti
List javoru je sice symbolem Kanady, sirup z něj je však populární napříč kuchyněmi všech anglicky mluvících zemí a ani u nás už není žádnou novinkou. O moc dietnější než běžný cukr sice není, má však nižší glykemický index a navíc obsahuje spoustu vitaminů a minerálů.
Výčep rovnou ze stromu
Javorový sirup je jedním z nejznámějších rostlinných sirupů a alternativních sladidel, když nechcete používat běžný cukr. Jeho předností je nejen jeho specifická zemitá a lehce natrpklá chuť, v níž cítíte trochu karamel, vanilku a švestku. Na první ochutnání vás možná překvapí, ale když si na ni zvyknete, doslova si sirup zamilujete a budete jej chtít používat do všeho. Javorový sirup se získává z mízy stromu nazvaného javor cukrový, který je někdy označovaný jako javor cukrodárný, jenž roste na severovýchodě Ameriky a patří tam k jedněm z nejvyšších stromů. Sirup se dá ovšem získat i z javoru červeného a černého. Nejvíc javorového sirupu pochází z kanadské provincie Quebec, v rámci USA se nejvíc vyrobí ve Vermontu.
Mohlo by vás zajímat
Javorová míza se získává tak, že se navrtá kůra stromu a do ní se zarazí speciální čep, jakási pípa, jíž vytéká míza ven. Původně se do stromu navrtávala jen dutá trubička, čepy jsou ovšem lepší, neboť do stromu nezarůstají a nijak mu neškodí. V každém stromě může být jeden případně dva čepy. Větší množství by javor oslabilo. Vytékající šťáva se zachytává do nádoby s víkem pověšené na stromě. V současné době se dává přednost rychlejšímu sběru pomocí systému trubiček, které propojují jednotlivé stromy a vedou k centrálními vakuovému čerpadlu. V trubkách se vytváří trochu podtlak, takže je možné šťávu sbírat i tehdy, kdy je horší sezona a ona nevytéká ze stromu v dostatečném množství. Sběr javorové mízy probíhá tradičně na přelomu zimy a jara, kdy v noci ještě mrzne, ale přes den je již krásně a teplo. V tu dobu totiž stromy produkují nejvíc mízy. Nepředstavujte si ovšem, že vám ze stromu rovnou teče nádherný zlatavý sirup. Čerstvá míza přímo z javoru je čirá tekutina jen lehce nasládlé chuti (obsahuje totiž 2-3 % cukru). K tomu, aby vznikl sirup, je nutné ji ještě povařit, aby došlo k odpaření vody a k zahuštění šťávy do konzistence sirupu. Vaření probíhá v kotlích nebo velkých vanách a jde o poměrně zdlouhavý proces. Varnám, kde se sirup vaří, se říká sugar houses (cukrové chaty). Při domácí přípravě je vaření sirupu společenskou událostí, kdy se schází rodina a sousedé, vydatně se u toho popíjí a slaví se příchod jara.
Mohlo by vás zajímat
Co způsobil tomahawk zaseknutý do stromu
Toho, že je šťáva z javoru sladká, si všimli možná již kdysi dávno američtí indiáni. Využívali ji mnohem dřív, než Ameriku objevil Kryštof Kolumbus. První osadníky tento zvyk zaujal a začali se mu věnovat mnohem víc a ve velkém, což jim umožňovaly i lepší nástroje, které měli. K objevení šťávy v javorových kmenech se váže i několik příběhů. Podle stránek jedné z farem na výrobu sirupu Coombsfamilyfarms.com se prý kdysi jeden indiánský náčelník vrátil domů po celodenním lovu a zasekl svůj tomahawk do javoru, pod nímž zcela náhodou stála jakási nádoba. Druhý den, když náčelník vytáhl tomahawk ze stromu, vytekla z díry do nádoby míza. Náčelníkova dcera pak šla večer pro vodu na uvaření večeře a použila tekutinu v nádobě. Oblíbenější verze příběhu zahrnuje manželku lovce, která náhodou objevila mízu kapající ze stromu a použila ji k uvaření kusu masa pro svého muže. Ten byl přímo nadšen a mízu tak začali používat záměrně.
Zlatavý nebo raději tmavý?
Oproti běžnému cukru a i jiným rostlinným sladidlům javorový sirup vyniká tím, že obsahuje vysoké množství různých vitaminů a minerálů, a to dokonce tolik, že je považován až za superpotravinu. To je i jeden z hlavních důvodů, proč mu dát přednost před jinými sladidly. Sladivost má přímo vynikající, obsahuje totiž 90 % sacharózy a 10 % dalších sacharidů. Jak píší na stránkách Canadianliving.com, sirup je výborným zdrojem vápníku, zinku, hořčíku a draslíku. Dvě polévkové lžíce poskytují polovinu doporučené denní dávky manganu, který je důležitý pro zdraví kostí, metabolismus a funkci mozku a nervů. Při nákupu sirupu si dejte pozor na kvalitu sirupu a také na to, zda jde o čistý 100% javorový sirup. Ty se prodávají v různých kategoriích, které se liší v USA a v Kanadě. Obecně platí, že světlejší nazlátlé sirupy mají jemnou chuť, tmavší jsou výraznější a ty nejtmavší jsou hodně silné a intenzívní. Za nejkvalitnější jsou považovány světlé zlatavé sirupy. Sirup se využívá nejen k přímé konzumaci na oslazení palačinek, kaší a různých dezertů, ale i na pečení. Ty světlejší jsou ideální právě k přelité lívanců či palačinek, tmavší se výborně hodí do marinád na maso.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak ohřívat knedlíky. Co s těmi zbylými? Jaké tradiční jídlo z nich můžeme připravit?
Co udělat s přebytkem knedlíků Pokud jsme knedlíků uvařili více, než hned spotřebujeme, jednoduše je zmrazíme. Po uvaření je nejprve nakrájíme na… Číst více
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Knedlíky vařené ve vodě a v páře Při vaření ve vodě bývají knedlíky na povrchu mírně oslizlé. To už k tomuto způsobu přípravy patří - někdo to má… Číst více
Jak uvařit hrnkové knedlíky. Nejrychlejší knedlíky, které hravě zvládne i začátečník
Knedlíky pro rychlé vaření Kdy se pustit do vaření hrnkových knedlíků? Když pospícháme, potřebujeme mít rychle uvařeno, stačí nám menší množství… Číst více
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
V Rakousku si na velké knedlíky potrpí. Stačí si… Číst více
Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Domácí knedlík je vyšší dívčí; může se rozvařit,… Číst více
Českem s chutí: Region olomouckých tvarglí a vydatné syrnice. Na Hané si pochutnáte!
Slezsko v dalším díle seriálu Českem s chutí… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte na lančmít? I dnes se vyrábí podle norem z roku 1989. Víme, kde ho sehnat a kolik za něj zaplatíte
Za časů před revolucí byl lančmít oblíbenou… Číst více
Knedlíky k obědu: Zločin nebo tolerovatelný hřích? Odbornice zná odpověď!
Dát si knedlíky k obědu patří mezi oblíbené české… Číst více
Jak vytvarovat knedlík. Stačí správně použít fresh fólii
Vídeňský nebo karlovarský knedlík vyžadují nějakou formu, která mu dá tvar a podrží hmotu, aby byla kompaktní. Známe jednoduchou vychytávku, jak toho… Číst více
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Pěstování brambor se v našich zemích rozšířilo po třicetileté válce hlavně díky Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat a vařit zabránila… Číst více