Královské chutě: Průšvihář britské královské rodiny princ Andrew se spokojí s polotovary za 1 libru a miluje tenhle slaný koláč
27. 7. 2022 Historie a zajímavosti
Jako syn britské královny by si sice mohl dovolit různé luxusní pokrmy, ale jako většina členů této rodiny je vévoda z Yorku Andrew – aspoň pokud jde o jídlo – docela skromný.
Nezdárný synek
Tvrdí se o něm, že je nejoblíbenějším dítětem britské královny Alžběty II. Na základě velkého případu pohlavního zneužívání mladých dívek, za kterým stál finančník Jeffrey Epstein, čelil obžalobě i princ Andrew (62). V rámci mimosoudního vyrovnání zaplatil dnes osmatřicetileté Virginii Giuffreové půl miliónu dolarů. Královna se sice na nezdárného synka rozčílila, sebrala mu některé královské tituly, ale spekuluje se, že se na finančním vyrovnání podílela.
Mohlo by vás zajímat
Obyčejný polotovar
Zatímco na ženy je princ Andrew zřejmě odborník a má své preference, na jídlo je zcela nenáročný. Jeho jídelníček je totiž zcela jednoduchý a odpovídá „závodnímu“ stravování britských námořních důstojníků. Vždyť Andrew po většinu svého života byl příslušníkem Royal Navy, tedy britského královského námořnictva. Jeho nejoblíbenějším jídlem je masový a bramborový koláč – obyčejný polotovar z místního potravinářského řetězce Sainsbury's.
Jídlo za 1 libru
Princ si na tyto slané koláče potrpí natolik, že musí být dispozici vždy, když využívá některý z letounů RAF (Královské letectvo). Ačkoli kdysi si členové královské rodiny a VIP hosté na palubě těchto letadel mohli užívat pokrmy z obchodů Harrods nebo Fortnum & Mason, nyní se kvůli snižování nákladů palubní menu skládá z jídel, která jsou nakoupena v Lidlu a Tesku.
Šetřit prostě musí i královská rodina! A podle zdrojů z RAF jsou tyto pokrmy chutné a za rozumnou cenu. Na talíři to prý nikdo nepozná. Kvůli vévodovi z Yorku je na jídelníčku vždy masový a bramborový koláč Sainsbury's se spoustou omáčky. A pokud je v akci, lze ho koupit i za 1 libru!
Crèmu brûlée s pomeranči neodolá
Jak uvedla novinářka a spisovatelka Margaret Holderová, která se dlouhá léta zabývá královskou rodinou: „Vévoda z Yorku je známý svou láskou k jídlu typu ‚školní oběd‘. Je produktem institucí, a to od státní školy v Gordonstounu až po královské námořnictvo, a láska k obyčejnému a vydatnému jídlu mu zůstala.“
Když přijede princ Andrew navštívit svou královskou maminku, Alžběta II. pro milovaného syna nechává připravovat jeho oblíbený moučník crème brûlée s pomeranči – a to ne s ledajakými, ale s těmi, které rostou v Sandringhamu, venkovském síle britských králů!
Mohlo by vás zajímat
Slaný koláč podle prince Andrewa
Pokud chcete vyzkoušet, proč princi Andrewovi tak chutná masovo-bramborový koláč, zkuste si ho upéct doma. Budete potřebovat:
- 2 velké cibule nakrájené na kousky
- 700 g falešné hovězí svíčkové (loupaná plec)nakrájené na 4–5cm kousky
- 800 g brambor B, oloupaných a nakrájených na 4cm kousky
- sůl a pepř
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 375 g hladké mouky
Jak na to? Nejdříve připravte náplň: cibuli a maso dejte do velké pánve. Přidejte tolik vody, aby je jen zakryla, a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou, snižte teplotu a mírně vařte 1,5 hodiny. Do pánve přidejte brambory, sůl a pepř a vařte dalších 30–35 minut nebo dokud brambory nezměknou a maso nezměkne. Omáčka by měla být díky bramborám pěkně zahuštěná. Podle chuti osolte a opepřete.
Z pánve slijte tolik tekutiny aby byla náplň pěkně vlhká, ale neplavala v tekutině, a nechte si ji na omáčku ke koláči. Náplň přelijte do fromy, ve které budete koláč péct, a nechte ji zcela vychladnout.
Troubu předehřejte na 200 °C. Na krustu smíchejte ve velké míse mouku a olej s trochou soli a pepře. Postupně přimíchejte tolik studené vody, aby vzniklo měkké, mírně lepivé těsto. Nechte pět minut stát.
Na lehce pomoučeném povrchu těsto rozválejte na tloušťku 7–8 mm. Zakryjte těstem masovou náplň. Přitlačte, aby se okraje utěsnily, přebývající odstřihněte.
Koláč pečte 30-40 minut nebo dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu. Před podáváním nechte koláč 10–15 minut stát.
Zdroje informací:
express.co.uk: Revealed: How Prince Andrew loves nothing better than a 'meat and potato pie'
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Vévoda Filip měl mlsný jazýček a občas i sám vařil. Takhle si připravoval snídani s žampiony
Jídelníček královny Alžběty II.: Snídá uzeného sledě, večeří gaelský steak a miluje čokoládový dort!
Královské chutě: Princ William miluje kuře s netradiční přílohou. Víme, jak ji správně připravit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princezna Anna miluje přezrálé banány a bažanty se šlehačkou. Tohle je její recept
Jídelní rozmary prince Charlese: Vejce přesně 4 minuty a zásadně žádný česnek!
Královské chutě: Oslavy 70. let vládnutí Alžběty II. začínají už zítra. Bude se podávat grilovaný chřest, losos nebo čokoládová pěna?