Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Oslavy 70. let vládnutí Alžběty II. začínají už zítra. Bude se podávat grilovaný chřest, losos nebo čokoládová pěna?
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons/Joel Rouse, OGL 3 a Pixabay, PublicDomainPictures /17902

Alžběta II. oslaví platinové jubileum, 70 let na trůně, ve velkém stylu, jak se na nejdéle vládnoucí panovnici v historii Velké Británie sluší. A k tomu patří i slavnostní oběd, kde si hosté pochutnají na pečlivě připravených delikatesách.

Menu je zatím tajné

Ve windsorské dynastii mají královny tuhý kořínek. Před Alžbětou nejdéle panovala její praprababička Viktorie – na trůně seděla 63 let a 7 měsíců! Alžběta už ji o sedm let trumfla, ale vzhledem ke zdravotním potížím šestadevadesátileté panovnice se v poslední době spekuluje, jestli se nechytá odejít do královského důchodu. Nejdéle vládnoucí britská panovnice podobnou oslavu absolvovala již mnohokrát. Tentokrát poprvé bez manžela. Princ Filip zemřel loni ve věku 99 let.  

Bude ale kolem sebe mít rozvětvenou rodinu – od čtyř dětí má osm vnoučat a dvanáct pravnoučat. A jak to tak vypadá, zřejmě poprvé uvidí i malou Lilibet, roční dceru Harryho a Meghan. Britskou královskou rodinu bychom jen těžce řadili mezi gurmány, tím zřejmě byl jen zesnulý Filip. Přesto slavnostní oběd, který bude Buckinghamský palác pořádat, si určitě užijí i  hosté s mlsným jazýčkem. Menu je zatím tajné, ale inspirovat se můžeme z předchozích oslav.

Inspirace u dědečka?

Královská rodina vyvolala rozruch už skoro před devadesáti lety, když se podělila o menu večeře na oslavu stříbrného jubilea královnina dědečka, krále Jiřího V. Dědeček královny Alžběty II. si 9. května 1935 vychutnal večeři v Buckinghamském paláci na oslavu čtvrt století své vlády (bylo to pouhý rok před jeho smrtí ve věku 70 let). Hosté této opulentní večeře měli k dispozici à la carte menu s několika na dnešní poměry poměrně neortodoxními pokrmy a také improvizovanou příležitost oprášit si cizí slovní zásobu.

Nabídka byla totiž kompletně ve francouzštině a zahrnovala hlavní chody jako Médaillons de Saumon Champenoise (losos vařený se šampaňským) a Côtelettes d'Agneau aux Petits Pois Normande (jehněčí kotlety s normandským hráškem), stejně jako lahodné dezerty Soufflé Glacés (zmrzlinové suflé) a Corbeilles de friandises (košíčky s cukrovinkami).

Želví polévka určitě nebude!

Snad nejkontroverznějším pokrmem však byl předkrm Tortue Claire. Tato masová pochoutka, známá také jako „želví polévka“, se stala v Anglii populární v 50. letech 19. století a byla často servírována na večeřích a večírcích vyšší třídy. V následujících 150 letech se však její dostupnost kvůli nadměrnému lovu rychle snižovala a ve 30. letech 20. století ji jedli pouze při zvláštních příležitostech mimořádně bohatí lidé, například královská rodina.

Poté, co byl nedávno zveřejněn jídelníček tehdejších oslav, novodobí fanoušci královské rodiny vyjádřili odpor při představě konzumace želvího masa! Můžeme si tedy být jistí, že želví polévka součástí slavnostního oběda tentokrát nebude.

Podobně jako před deseti lety?

Královna Alžběta se určitě bude držet tradice a hostům se budou servírovat podobné slavnostní pokrmy jako před deseti lety u příležitosti briliantového výročí. To na jídelním lístku byl marinovaný losos, čerstvý bylinkový salát, dušené jehněčí maso či grilovaný chřest. Pochutnat si tehdy účastníci slavnostního oběda mohli na čokoládové pěně nebo borůvkovém kompotu s jablečnou omáčkou. Zajímavostí je, že cejlonský čaj, který hosté popíjeli, byl z plantáže Pedro Tea Nuwara Eliya na Srí Lance a několik keříků tam při své návštěvě v roce 1954 symbolicky zasadil princ Filip. Královna tedy zřejmě opět bude nabízet čaj, který je spjat s jejím zesnulým manželem.

Možná bude i čokoládová pěna

Alžběta II. je známá svou „slabostí“ pro čokoládové moučníky, je tedy možné, že se na slavnostně prostřeném stole objeví i nějaká varianta čokoládové nadýchané pěny. Rychlejší a jednodušší verzi čokoládové pěny si můžete připravit doma. Budete potřebovat:

  • 4 vejce 
  • 40 g krupicového cukru 
  • 200 g na dílyk nalámané tmavé čokolády
  • 300 ml smetany ke šlehání 300 

A jak na to? Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte, dokud se na povrchu neobjeví měkké vrcholky. Potom přidejte cukr a dál šlehejte, abyste získali hustou a lesklou směs. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, aby byla krásně hladká a tekutá. Přidejte 60 ml šlehačky, žloutky a dobře smíchejte. Zbylou šlehačku ušlehejte do polotuha, pak spojte s bílky a čokoládou. V miskách chlaďte 2–3 hodiny. Podávat můžete například s kopečkem zmrzliny a kopečkem čerstvé šlehačky.

Oslavy v nejen zámku, ale i v „podzámčí“

Také poddaní Jejího Veličenstva budou slavit! Od čtvrtka 2. června do neděle 5. června si mohou užít prodloužený víkend. V rámci platinového jubilea se mohou sejit na The Big Jubilee Lunch. A co to je? Jak si můžeme přečíst na webu brighton-hove.gov.uk, společnost The Big Lunch už od roku 2009 pořádá sousedské akce a oslavy. Letošní The Big Jubilee Lunch – obrovská pouliční párty miliónů lidí po celé Velké Británii –  je součástí oficiálních oslav.

Zdroje informací:
womanandhome.com: Royal Family’s dinner menu for Jubilee leaves fans baffled
itv.com: Diamond Jubilee Lunch: What's on the menu?

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více