Jahody se šlehačkou: Královská delikatesa je už 150 let oficiálním dezertem Wimbledonu. A platí pro ni tahle přísná pravidla
21. 7. 2022 Vaření
Sezona voňavých českých jahod se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Posledních sladkých plodů je třeba si pořádně užít. I když z jahod můžete udělat spoustu dobrot, v kombinaci se šlehačkou jsou doslova nepřekonatelné. Není divu, že je tato pochoutka i oficiálním dezertem tenisového turnaje Wimbledon. Kolik se jich snědlo během posledního ročníku, který nedávno skončil?
Kromě bílé a zelené barvy patří k Wimbledonu i červená
Když se řekne Wimbledon, každý se představí travnaté dvorce, žluté tenisové míčky a nezapomenutelné zápasy. Nejstarší a nejslavnější tenisový turnaj na světě je přehlídkou těch nejlepších tenisových výkonů, ale důležitou společenskou událostí, na níž se schází smetánka z celého světa. Návštěvníkům turnaje servírují jídlo vyhlášení kuchaři z těch nejlepších londýnských restaurací a ochutnat tu můžete jen ty nejvybranější delikatesy. Na Wimbledonu na vás dýchne kouzlo staré dobré Anglie, kromě povinného bílého dresscodu tenisových hvězd na kurtech se s ním pojí i mnoho dalších zvyků a tradic. Jednou z nich jsou i jahody se smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Jahodový symbol Wimbledonu
Vyhlášené Strawberries and Cream neboli jahody se smetanou či šlehačkou jsou jakýmsi sladkým symbolem Wimbledonu. V době konání legendárního tenisového turnaje, tedy na přelomu června a července, zrovna v Anglii vrcholí sezona jahod. Jahody se s Wimbledonem spojují již od prvního ročníku v roce 1877, kdy turnaj navštívilo pouhých 200 diváků. Původ pochoutky ale sahá ve Wimbledonu mnohem dál do minulosti.
Jahody se smetanou prý poprvé podával roku 1509 na hostině kancléř krále Jindřicha VIII. kardinál Thomas Wolsey, když jeho dům v Hampton Courtu nedaleko Wimbledonu navštívil samotný král. Od té doby se jahody se smetanou považují za královskou pochoutku, která se hodí i k výjimečným příležitostem.
Jahody na Wimbledonu jsou vždy čerstvé
Na kvalitu jahod na Wimbledonu jsou kladeny opravdu velké nároky. Již v pět hodin ráno každý den turnaje začnou sběrači trhat čerstvé jahody na farmě Hugh Lowes v nedalekém hrabství Kent, aby již v brzkých ranních hodinách ty nejčerstvější a nejvoňavější jahůdky byly připraveny v All-England Clubu, kde se turnaj koná. Farma dodává jahody na turnaj již od roku 1893 a starají se tu o ně opravdu pečlivě. Jahody na Wimbledonu nesmějí být nijak poškozené a přesně stanovené jsou i požadavky na jejich velikost. Musejí mít mezi 2,5-4,5 cm. Z každé jahody se pak lístečky pečlivě vykrajují malým nožíkem.
Jahody se smetanou jen za 70 Kč
I když je na Wimbledonu vše neskutečně drahé, vyhlášenou jahodovou pochoutku tu pořídíte poměrně levně. V rámci uchování tradice se pořadatelé rozhodli dotovat aspoň tuto vyhlášenou pochoutku. Od roku 2010 je tak cena jahod se smetanou stanovena na £2.50, což je asi 72 Kč. Za tuto částku vždy obdržíte porci, která by měla obsahovat asi 10 jahůdek přelitých hustou a krémovou oslazenou smetanou. Každý rok se tu jahod se smetanou sní neskutečné množství, letos to údajně bylo 40 tun jahod a k tomu 7 tisíc litrů smetany.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jahody se smetanou jako na Wimbledonu
Pokud máte ještě doma jahody a chcete si doma vytvořit atmosféru slavného tenisového turnaje, můžete si připravit vynikající jahody se smetanou dochucené likérem Grand Marnier podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 šálek smetany ke šlehání, 1 lžíci likéru Grand Marnier, 3 šálky jahod očištěných a nakrájených na plátky a 2 lžíce krystalového cukru.
Postup: Smetanu nalijte do mísy a lehce našlehejte metličkou, aby byla lehce nadýchaná, ale ne tak tuhá jako šlehačka. Stále by měla být tekutá. Pak do smetany vmíchejte likér Grand Marnier. Nakrájené jahody rozdělte do malých misek a přelijte šlehačkou Grand Marnier a posypejte cukrem. Ihned podávejte.
Zdroje informací:
En.as.com
Madebykristina.cz
Nationalworld.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den šlehačky
Jahodové mámení: Udělejte si ovocný Míša řez, skvělou zmrzlinu nebo zapečené palačinky
Letní nápoje pro děti: Připravte jim jahodový koktejl, domácí limonádu nebo dětskou kávu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12