Dokonalé domácí kvašáky jsou českou variací na korejské pickles. Takhle snadno si je připravíte
25. 7. 2022 Vaření
Zpracovat okurky můžete různými způsoby, velmi zdravé jsou kvašené potraviny. Proč si pro tentokrát nepřipravit místo klasických zavřených okurek kvašené okurky, takzvané pickles.
Co je kvašení
Mléčné kvašení je velmi stará metoda a v posledních letech je fermentování (jak se způsobu úpravy také říká) značně populární. A ne jen tak náhodou. Při mléčném kvašení zůstávají v zelenině vitamíny a enzymy, což vaše tělo ocení. Fermentování velmi prospívá organismu, ale také vytváří velmi chutné produkty. Fermentovat se dají okurky, ale i zelí, mrkev a další zelenina. Při přípravě fermenovaných dobrot, takzvaných pickles, je třeba použít tvrdé okurky nakládačky.
Mohlo by vás zajímat
Jaké suroviny jsou potřeba na pickles
Na výrobu kvašených okurek má většina lidí ten svůj osvědčený a samozřejmě nejlepší recept. Hlavní roli vždy hraje individuální chuť. Základem jsou okurky, voda a sůl. Dál ale můžete okurky vylepšit za použití různých ingrediencí jako je cibule, hořčičné semínko, mrkev, chilli paprička, kopr, česnek, kari koření, bobkový list, křen, nebo třeba pepř.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba připravit na kvašení
Zajistěte, aby všechna zelenina byla dobře očištěná, případně oloupaná. Po omytí okurek často zkušenější hospodyně doporučují nechat tuto zeleninu pár hodin namočenou ve studené vodě. Někdy dokonce uvádějí na několika místech propíchat vidličkou. Pokud to neuděláte, nejspíš při konzumací vystříknou. Připravte i pečlivě vymyté a vysterilizované sklenice. Do nálevu je důležitá obyčejná sůl bez jódu a floru, ideálně kamenná. Do klasických kvašených okurek ocet nepatří.
Jak vyrobit pickles
Nejdřív si připravte nálev, kdy na litr vody dáte 1 až 2 lžíce soli. Nechte projít varem a sůl rozpustit. Okurky nandejte do sklenic, případně vložte další zeleninu a koření a vše zalijte nálevem. Navrch položte vinné listy a na ně dejte něco na zatížení. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém a dobře větraném místě týden až dva kvasit. Jak poznáte začátek kvašení? Nálev se zakalí. Když se nálev začne projasňovat, bude čistší, je kvasný proces dokončen. Pak sklenici pevně uzavřete a uložte do temna a chladu. Okurky hned můžete jíst.
Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…
Na co si dát pozor při kvašení
Je potřeba hlídat, aby byla naložená zelenina pořád pod vodou, jinak se bude kazit. Na povrchu se může objevit pěna, které se říká křís. Tu dejte pryč a doplňte solný roztok. Kvašenou zeleninu průběžně kontrolujte.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/
Holly Davisová, Fermentace, Grada, 2021
Dunja Gulinová, Kvašené potraviny pro vitalitu a zdraví, Ikar, 2015
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pickles? Kvašená zelenina je křupavá, chutná a velmi zdravá
Okurka osvěží lépe než sklenice vody
Hit sezóny: Domácí fermentace! Přinášíme snadný návod, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12