Kvašáky

jirka66 Kuchař:

Zavařeniny 31 názorů

510

Suroviny

Okurky
Sůl
Kopr
Křen
Vinné listy
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Umyjeme přerostlé okurky, vinné listy, kopr a kořen křenu. Okurky propícháme, skládáme je do velikých sklenic (nebo kameninové nádoby – viz foto) a prokládáme koprem, vinnými listy a kolečkama křenu. Koprem nešetřit!

  2. Zalijeme studeným nálevem - na 1l vody 4dkg soli – nálev musí být až po vrch aby se k okurkám nedostal vzdušný kyslík. Proto je je potřeba zatížit aby neplavaly po povrchu. Necháme kvasit.

  3. Za 7 až 14 dnů by měly být již vykvašené – potřeba ochutnat – a je dobré je uskladnit do chladné a tmavé místnosti aby se proces kvašení zastavil.

Poznámka

Někdo přidává na dno sklenice kousek chleba pro rychlejší kvašení

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 191 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvašáky

  • Jan kindl Jan kindl(neregistrovaný)

    Po kvaseni jsou uplne dute proc

    Odpovědět

  • Blekota Blekota(neregistrovaná)

    nejlepší je klasika: Jenom propíchané okurky do sklenic a dávat tam jen sůl 4dkg/1 litr převařené vody nechat vychladit a kousek chlebové kůrky a žádné další koření!!!
    okurky jsou super!!!!!!!!!! bez různých pachutí
    zkoušel jsem je ve všech upravách s koprem-pachut kopru cítíte pak 2 hodiny po požití kvašáku.(někdo to má třeba rád?)
    žádný křen !!!-křenovky
    ani žádné feferonky-pak ostré !
    žádné vinné či jiné listy.
    Dobrou chut.prostě klasika.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    magdalenka::-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: Ja som vyskúšala - zapla som mikrovlnku a zdrhla z kuchyne...keby to buchlo, aby som prežila...:-))naozaj to ide. Bola som zvedavá.Ja však zaváram vo veľkom, teraz už mám aj ten elektr. zavarovací hrniec.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    hosta: Já na tohle nemám pořád odvahu, zavařit v mikrovlnce. Ale říkám si, že bych to mohla zkusit, prostě bych u toho stála a kdyby se něco začalo dít, tak bych to mohla stihnout vypnout. Jinak u té nerez oceli - určitě záleží na kvalitě, protože mám dvě stejné nerez misky a 1 z nich mi v mikrovlnce zajiskřila, druhou můžu používat běžzně v MT.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Hana: je to s podivem, ale víčka (nepoškozená) na sklenicích v MW nevadí, šroubovaná ani zamačkávací. Stejně tak nevadí nerezové misky:-)

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Jak se dá zavařit cokoli v mikrovlnce, když tam nesmí přijít kov? Jakým víčkem tedy zavíráte zavařovací sklenice? Jak dlouho se v MT zavařují kvašáky? Díky za odpověď, Hana

    Odpovědět

  • dědek dědek(neregistrovaný)

    Hotové kvašáky omyju,nálev ve kterém okurky kvasily přecedím možno i přes filtrační papír. Okurky naskládám do sklenic omnia zaleju přeceděným nálevem,přidám na kolečka čerstvý křen,možno stroužek česneku i feferonku.Feferonku netřeba,kdo nechce pálivé okurky. Steriluji na 80 stupňu C,tak,aby jenom chytly víčka cca 10 min. Teď už to dělám tak,že to steriluji v MV troubě na plný výkon 900W 5 min. a můžete je pojídat od podzimu do léta i příští rok.

    Odpovědět

  • nikin nikin(neregistrovaný)

    Po vykvašení nálev sliju a převařím s chilli papričkama!Naleju chladný zpět.Nemám pak bílý povlak,ale kvašení se zastavi!!!!Mám je pak v ledničce a opravdu do Silvestra vydrží!!!!

    Odpovědět

  • oldblack oldblack(neregistrovaný)

    Já přidává i listy černého rybízu ;-):yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Už mi vykvasili prvé tohoročné uhorky. V tejto horúčavy studené z chladničky chutia skvele...:yes:

    Odpovědět

  • Pepíno Pepíno(neregistrovaný)

    Dobrý den,já do kvašáků ještě přidám trochu kysaného zelí a cukr,aby to líp kvasilo a kvašáky jsou potom křupavé. P.:-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    josef macíček:Ještě se dávají višňové listy

    Odpovědět

  • josef macíček josef macíček(neregistrovaný)

    brý den sem se chtěl zeptat když nemám viné listy můžu je něčím nahradit,nebo tam musí být?dík za odpověd

    Odpovědět

  • Marek Marek(neregistrovaný)

    Děkuji Magdalenko:-K

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: nálev na kvašáky okurky kvašáky recept domácí kvašáky kvašáky do sklenic okurky kvasaky kvašáky nálev domácí kvašáky recept nálev kvašáky kvašáky bez vinného listu nálev na okurky kvašáky příprava kvašáků kvašaky okurky nakladani kvašáku kvašené okurky recept recept na okurky kvašáky kvašáky-recept okurky kvašáky recepty kvašene okurky recepty okurky kvasaky nejlepsi kvasaky

Zapomněl/a jsem heslo