Kvašáky

jirka66 Kuchař:

Zavařeniny 30 názorů

57
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Suroviny

Okurky
Sůl
Kopr
Křen
Vinné listy
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Umyjeme přerostlé okurky, vinné listy, kopr a kořen křenu. Okurky propícháme, skládáme je do velikých sklenic (nebo kameninové nádoby – viz foto) a prokládáme koprem, vinnými listy a kolečkama křenu. Koprem nešetřit!

  2. Zalijeme studeným nálevem - na 1l vody 4dkg soli – nálev musí být až po vrch aby se k okurkám nedostal vzdušný kyslík. Proto je je potřeba zatížit aby neplavaly po povrchu. Necháme kvasit.

  3. Za 7 až 14 dnů by měly být již vykvašené – potřeba ochutnat – a je dobré je uskladnit do chladné a tmavé místnosti aby se proces kvašení zastavil.

Poznámka

Někdo přidává na dno sklenice kousek chleba pro rychlejší kvašení

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 63 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvašáky

  • Blekota Blekota(neregistrovaná)

    nejlepší je klasika: Jenom propíchané okurky do sklenic a dávat tam jen sůl 4dkg/1 litr převařené vody nechat vychladit a kousek chlebové kůrky a žádné další koření!!!
    okurky jsou super!!!!!!!!!! bez různých pachutí
    zkoušel jsem je ve všech upravách s koprem-pachut kopru cítíte pak 2 hodiny po požití kvašáku.(někdo to má třeba rád?)
    žádný křen !!!-křenovky
    ani žádné feferonky-pak ostré !
    žádné vinné či jiné listy.
    Dobrou chut.prostě klasika.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    magdalenka::-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: Ja som vyskúšala - zapla som mikrovlnku a zdrhla z kuchyne...keby to buchlo, aby som prežila...:-))naozaj to ide. Bola som zvedavá.Ja však zaváram vo veľkom, teraz už mám aj ten elektr. zavarovací hrniec.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    hosta: Já na tohle nemám pořád odvahu, zavařit v mikrovlnce. Ale říkám si, že bych to mohla zkusit, prostě bych u toho stála a kdyby se něco začalo dít, tak bych to mohla stihnout vypnout. Jinak u té nerez oceli - určitě záleží na kvalitě, protože mám dvě stejné nerez misky a 1 z nich mi v mikrovlnce zajiskřila, druhou můžu používat běžzně v MT.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Hana: je to s podivem, ale víčka (nepoškozená) na sklenicích v MW nevadí, šroubovaná ani zamačkávací. Stejně tak nevadí nerezové misky:-)

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Jak se dá zavařit cokoli v mikrovlnce, když tam nesmí přijít kov? Jakým víčkem tedy zavíráte zavařovací sklenice? Jak dlouho se v MT zavařují kvašáky? Díky za odpověď, Hana

    Odpovědět

  • dědek dědek(neregistrovaný)

    Hotové kvašáky omyju,nálev ve kterém okurky kvasily přecedím možno i přes filtrační papír. Okurky naskládám do sklenic omnia zaleju přeceděným nálevem,přidám na kolečka čerstvý křen,možno stroužek česneku i feferonku.Feferonku netřeba,kdo nechce pálivé okurky. Steriluji na 80 stupňu C,tak,aby jenom chytly víčka cca 10 min. Teď už to dělám tak,že to steriluji v MV troubě na plný výkon 900W 5 min. a můžete je pojídat od podzimu do léta i příští rok.

    Odpovědět

  • nikin nikin(neregistrovaný)

    Po vykvašení nálev sliju a převařím s chilli papričkama!Naleju chladný zpět.Nemám pak bílý povlak,ale kvašení se zastavi!!!!Mám je pak v ledničce a opravdu do Silvestra vydrží!!!!

    Odpovědět

  • oldblack oldblack(neregistrovaný)

    Já přidává i listy černého rybízu ;-):yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Už mi vykvasili prvé tohoročné uhorky. V tejto horúčavy studené z chladničky chutia skvele...:yes:

    Odpovědět

  • Pepíno Pepíno(neregistrovaný)

    Dobrý den,já do kvašáků ještě přidám trochu kysaného zelí a cukr,aby to líp kvasilo a kvašáky jsou potom křupavé. P.:-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    josef macíček:Ještě se dávají višňové listy

    Odpovědět

  • josef macíček josef macíček(neregistrovaný)

    brý den sem se chtěl zeptat když nemám viné listy můžu je něčím nahradit,nebo tam musí být?dík za odpověd

    Odpovědět

  • Marek Marek(neregistrovaný)

    Děkuji Magdalenko:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Marek:precedím, bez bieleho povlaku do pôvodného nálevu dávam do pohárov a do chladničky.

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo