Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
23. 11. 2022 Vaření
Když si chcete pochutnat na vývaru, potřebujete, aby byl pořádně silný, plný vůní a chutí. Tyhle kroky kýžený výsledek zcela určitě zajistí. Ostatně, jsou to postupy našich babiček nebo vyzkoušení triky šéfkuchařů.
Na vývaru si dejte záležet
Když připravujete vývar, rozhodně není do hodiny hotov. Pokud ho chcete mít kvalitní, potřebujete provést několik důležitých kroků, abyste dosáhli plné chuti. Možná na vývar opékáte zeleninu, ale lepšího výsledku dosáhnete, když opečete i maso a kosti. Jak na to? Vyrovnejte maso, kosti a zeleninu na plech do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zhnědnutí. Trvá to zhruba hodinu. Teprve pak tento vypečený základ zalijte vodou a přidejte i veškeré připečené části a tuk. Zkrátka vylijte do hrnce celý obsah pekáče.
Mohlo by vás zajímat
Využívejte bylinky a koření
Do vývaru sice stačí dát jen sůl a pepř, ale díky bylinkám a koření získá vývar lepší chuť a vůni. Co se týká bylinek, můžete využít sušené bylinky, jako jsou petrželové listy, petrželka, ale i třeba libeček. Z koření je to pak hlavně bobkový list, nové koření, hodí se i mletý zázvor, případně kurkuma. Obzvlášť pokud potřebujete organismus prohřát. Sušené bylinky přidávejte hned na začátku vaření. Čerstvé bylinky dávejte do hotové polévky až před podáváním.
Mohlo by vás zajímat
Nechte vývar táhnout
Dokonalého vývaru docílíte dlouhým pomalým vařením na mírném ohni, kdy tekutina několik hodin jen lehce probublává. Díky tomu hezky chuť přejte do tekutiny. V případě kuřecího masa budou potřeba na kvalitní vývar dvě hodiny, u vepřového a hovězího minimálně tři, lépe čtyři a více.
Přidejte kyselou složku
Pokud máte vývar hotov a zdá se vám chuťově mdlý, můžete sáhnout po kyselých surovinách, které pokrm oživí. Jedná se o bílé víno, ocet i citronovou šťávu. Dávejte ale pozor na to, kolik kyselé složky do vývaru dáte. Stačí opravdu jen malinko. Jinak byste vývar mohli zničit. A co kam dát? Do kuřecího vývaru se hodí kapka citronové šťávy, do hovězího a vepřového vývaru kápněte ocet.
Sílu vývaru dodá odpaření
Jak už jsme uvedli, dá se chuť podpořit redukcí. Jen pak pozor na to, aby nebyl vývar přesolený. Vyvařenější vývar bude koncentrovanější a plnější. Připravujte tedy vývar pak bez pokličky, aby páry mohly unikat. Pokud necháte kosti se zeleninou vařit dlouho, získáte parádní základ omáček i jiných polévek, a sice demi-glace. Jak se tento vysoce koncentrovaný vývar dělá, to zjistíte v našem předchozím článku o demi-glace.
Takového vývaru se pochopitelně vyplatí připravovat více. Můžete si ho uložit do mističek do mrazáku, a pak tuto dobrotu a praktickou součást polévek a omáček využít vždy, když budete potřebovat.
Zdroje informací
https://www.thekitchn.com
https://www.allrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Garden party
Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!
Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rychle zchladit vývar? Ve studené vodě, na ledu i na sněhu, v chladném sklepě nebo v ledničce
Jak dlouho vařit knedlíčky do polévky? Připravte si oblíbenou zavářku do vývaru
Jak na perfektní vývar? Nejčastější chyby, které děláme při jeho vaření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12