Jak na dokonalá kuřecí játra krok za krokem: Skvěle chutnají na cibulce, po mexicku i na myslivecký způsob
3. 2. 2023 Vaření
Ne každému chutnají vnitřnosti, ale když zmíníte kuřecí játra, dočkáte se nejspíš příznivé reakce. Zjistěte, jak se dělají a na co myslet při jejich přípravě. Přichystejte si je na několik způsobů.
Proč si dát kuřecí játra
Po kuřecích játrech poměrně rádi saháme nejen proto, že jsou poměrně levná, ale také pro rychlou přípravu. Navíc mají dobrou chuť a obsahují vitaminy, a to především vitamíny B2, B12, A a D. Z minerálních látek pak například železo, zinek, draslík, nebo třeba měď. Játra jsou ale zdrojem purinů, které přispívají k rozvoji dny. Je tedy vhodné játra zařadit do pravidelného jídelníčku, ale dávat bychom si je měli maximálně jednou až dvakrát do měsíce.
Mohlo by vás zajímat
Jak poznat zkažená kuřecí játra
Kuřecí játra mají jemnou chuť, ale pokud jsou zkažená, poznáme to především podle barvy a podle zápachu. Maso nejprve omyjeme pod studenou tekoucí vodou a zjistíme jejich stav. Barva dozelena prozradí, že se jedná o zkažené maso. Takové maso většinou zapáchá.
Co udělat před tepelnou úpravou kuřecích jater
Když přinesete domů syrová kuřecí játra, tak je skladujte v lednici. Myslete ale na to, že rychle podléhají zkáze. Proto je spotřebujte co nejrychleji. S kuřecími játry většinou není před tepelnou úpravou žádná velká práce. Na vnitřnostech můžete občas najít zbytky tuku a žilek, pak je jednotlivě prohlédněte.
Pokud s těmito částmi máte problém, tak je odřežte. Jinak s nimi nemusíte nic provádět. Játra opatrně omyjte a ideálně osušte papírovou utěrkou. Jinak by při kontaktu s horkým tukem zbytečně prskaly. Lépe se tak také opečou. S kuřecími játry je rychlá práce, protože jsou jemná a nemají výraznou pachuť. Proto je nakládat do mléka nemusíte.
Jak připravit kuřecí játra
Kuřecí játra připravíme během pár minut. Stačí jim skutečně velmi krátká tepelná úprava. Pokud je chystáte tak, že jsou na závěr celá nahnědlá, mohou být vysušenější. Hotová smažená nebo grilovaná játra by mohou být uvnitř trochu růžová, pokud je máte z dobrého zdroje. Trvá to zhruba od pěti do deseti minut. Jak je to u všech vnitřností, i tady solte až na konci úpravy nebo dokonce na talíři. Vnitřnosti totiž mohou při brzkém osolení ztvrdnout.
Jak připravit kuřecí játra na cibulce
Na přípravu si přichystejte: 500 g kuřecích jater, 2 velké cibule, 1 lžíci sádla, 1 bobkový list, 3 ks nového koření, 5 ks pepře a sůl. Jak na to? Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na kostičky. Na plotnu dejte pánvičku, na ní rozpalte lžíci sádla a nechte na mírném plameni osmažit cibulku dozlatova. Kuřecí játra omyjte a pokrájejte je na menší kousky. Pak je přidejte do pánve a orestujte spolu s novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Pak přilijte trochu vody a krátce provařte. Dochuťte solí. K játrům se hodí vařené brambory a rýže. Pokud spěcháte, dejte si klidně jen pečivo.
Náš tip: Ke smažení cibule můžete přidat i malé kostičky slaniny, jídlo pak bude voňavější. Na dochucení můžete přidat i lžičku plnotučné hořčice.
Jak připravit kuřecí játra po mexicku
Kuřecí játra nemusíte připravovat jen na cibulce. Vynikající jsou i v jiných variantách. Mexiko to je jídlo plné barev a chutí. Dopřejte si třeba mexickou variantu kuřecích jater, kromě kterých v receptu najdete i zeleninu, jako jsou rajčata, papriky, celer, a také fazole. Jídlo nejlépe chutná v tortile, kterou si snadno připravíte doma. Dopřát si ho můžete ale i s rýží.
Náš tip: Připravte si tato kuřecí játra po mexicku.
Jak na kuřecí játra po myslivecku
Úpravy "po myslivecku" báječně voní kořením. Kromě bobkového listu a nového koření tato varianta kuřecích jater chutná po rozvoněné cibuli a česneku. Kromě toho v ní nechybí paprika. Jídlo je doplněno troškou alkoholu. Zajímavou obměnou je základní verze kuřecích jater na cibulce, ktero doplníte o jalovec a hrst uvařených hub.
Náš tip: Připravte si kuřecí játra po myslivecku podle tohoto receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Špičkový šéfkuchař Marek Raditsch miluje vnitřnosti a nám prozradil recept na vepřová líčka po kantonsku s omáčkou pěti vůní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Petr Hajný prozradil recept, jak si doma připravit fantastická telecí játra s černou čočkou a cibulovým zelím
Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe pila horké mléko rozmíchané se syrovým vejcem a milovala tahle pečená játra
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?