Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez mikrovlnky? Žlutá zrnka kukuřice snadno proměníte v bílé pukance i na pánvi. A když už se do toho pustíte, můžete si jej rovnou vyzkoušet ve sladké verzi. Až vás začne honit mlsná na něco sladkého, tato dobrota vaše chutě rozhodně uspokojí. 

Domácí popcorn v mnoha příchutích

Popcorn si většinou kupujeme v sáčcích, které jen vložíme do mikrovlnné trouby, nastavíme čas a zrnka za chvíli samy začnou pukat.  Prodává se i v různých verzích a kromě slaného, máslového, sýrového nebo třeba šunkovo-sýrového se dá koupit i oslazený, který je obvykle i dobarvený. Pokud si koupíte samotná kukuřičná zrníčka určená pro výrobu popcornu (koupíte je třeba prodejnách se zdravou výživou nebo i v příslušné sekci v supermarketu), uděláte se výborný domácí popcorn na pánvi nebo v hrnci

Jeho předností je, že je mnohem lepší nejen na chuť, ale je i zdravější. Stačí vám na něj menší množství tuku, víte přesně co přidáváte, máte jistotu, že v něm nejsou žádná umělá dochucovadla nebo barviva, a ještě si lehce regulujete množství soli nebo cukru. A hlavně si takový domácí popcorn můžete připravit i v různých netradičních příchutích, a to nejen v těch slaných, ale i sladkých. 

Jak udělat popcorn na pánvi?

Domácí příprava popcornu bez mikrovlnné trouby je poměrně snadná. Potřebujete jen popcorn a nějaký tuk – může to být olej, ale třeba i přepuštěné máslo, jehož předností je, že se nepřepaluje a dodá kukuřici příjemnou máslovou chuť. Na 100 g kukuřice vám stačí jen 20 g tuku. Ten rozehřejte na pánvi, pak přidejte kukuřice a přiklopte poklicí. Pokud použijete skleněnou, můžete už jen pozorovat, jak zrnka v hrnci skáčou a postupně pukají. Právě z tohoto základního postupu můžete vycházet i při přípravě sladkých variant. Nejoblíbenější sladkou příchutí je karamelová, která má dokonce i svůj název caramel corn. Možností je ale spousta, jakou si vyberete vy?

Karamelový popcorn

Budete potřebovat: 1/2 šálku kukuřičných zrnek, 2 lžíce přepuštěného másla ghí, sůl, 227 g másla, 1 šálek světle hnědého cukru, 2 lžičky vanilkové esence a 1/2 lžičky jedlé sody. 

Postup: V hrnci nebo na pánvi rozehřejte 1 lžíci ghí a dejte na něj tři zrnka kukuřice. Přikryjte pokličkou. Jakmile uslyšíte prasknout první zrnko, sejměte z hrnce pokličku, přidejte všechny zbývající zrnka a opět přiklopte. Hrncem pravidelně třeste, dokud se praskání nakonec nezastaví. Odstavte z ohně. Osolte jej a dejte stranou.

Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte cukr a míchejte, dokud se vše důkladně nespojí. Za stálého míchání směs másla a cukru přiveďte k varu, pak ji nechte ji 5 minut vařit bez míchání. Po 4 minutách přidejte vanilkovou esenci nebo dřeň z vanilkového lusku a promíchejte. Pokračujte ve vaření ještě jednu minutu a poté přidejte 1/2 lžičky jedlé sody. Karamelovou směsí pokapejte popcorn tak, aby všechna zrnka byla pokryta. Pak popcorn přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. 

Skořicový popcorn

Budete potřebovat: 1/2 šálku kukuřičných zrnek, 2 lžíce přepuštěného másla ghí, 2 lžíce cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky soli. 

Postup: Připravte popcorn podle návodu v předchozím receptu. Popcorn přendejte do velké mísy. Do hrnce dejte druhou lžící ghí a nechte rozpustit. Promixujte skořici s cukrem a solí, aby vznikla sypká, ale ne úplně prášková směs. Rozpuštěné ghí rovnoměrně nalijte na popcorn a rychle jím v míse pohazujte, aby se obalil. Popcorn posypte jemným skořicovým cukrem a znovu promíchejte. 

Čokoládový popcorn

Budete potřebovat: 70 g kukuřičných zrnek, 1 lžíci másla nebo ghí a 130 g hořké nebo mléčné čokolády.

Postup: Kukuřici připravte na oleji jako v předchozím receptu. Čokoládu rozpusťte buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni dohladka. Čokoládu dejte do větší mísy a vmíchejte do ní hotový popcorn. Zamíchejte a míchejte čokoládu a popcorn tak dlouho, dokud nebude každé popcornové zrnko obalené. Popcorn se může začít slepovat, to ale nijak nevadí. Případně můžete do směsi přidat i sušené ovoce nebo ořechy. Čokoládový popcorn pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 10 minut chladnout. Poté ještě popcorn dejte někam do chladu a nechte úplně ztuhnout. Zajímavější chuti dosáhnete, když popcorn ještě před chladnutím posypete solí. 
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více