GHÍ (přepuštěné máslo)

evosheek Kuchař: evosheek

Ostatní 35 názorů

Suroviny

l kg másla
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Doporučuje se připravovat ghí alespoň z l kg „makkhanu“ (másla). Z 1 kg másla získáme asi 1 l ghí. V hrnci se silným, pokud možno světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty, rozpustíme máslo. Na co nejmírnějším ohni (pod hrnec je dobré dát silnou kovovou plotýnku) máslo vaříme tak, aby příliš nepěnilo. Během první 1/2 hodiny sbíráme pěnu, která se vytváří na povrchu. Dalších 5-8 hodin necháme ghí na co nejmírnějším ohni (čím déle, tím bude lepší). Přecedíme přes čisté plátno a přelijeme do suché a čisté nádoby. Když celý postup 3 x zopakujeme, vydrží nám ghí ve výborném stavu rok i více.

Poznámka

Ghí má vyšší bod přepalování (200-250°C) než původní máslo (150-180°C) a delší trvanlivost i mimo lednici. Správně připravené a dokonale přečištěné ghí, které je uchováváno v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě, vydrží měsíce. Přepuštěné máslo se používá na smažení nebo pečení, kde se cení nejen jeho výše uvedené vlastnosti, ale i jeho slabě nasládlá jemně oříšková chuť a vůně

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 47 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: GHÍ (přepuštěné máslo)

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    spagetka: Jde tedy použít pomalý hrnec? Děkuji.

    Odpovědět

  • Janka 46 Janka 46

    Tak doufám že tohle se mi povede první pokus byla katastrofa

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Amira: ahoj, nejde mi sem přidat odkaz (je to fotopostup v jpg formátu od mé kamarádky), pošlu ti to do SZ

    Odpovědět

  • Amira Amira

    Můžu na výrobu GHÍ použít pomalý hrnec, když "Dalších 5-8 hodin necháme ghí na co nejmírnějším ohni (čím déle, tím bude lepší)."?

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Malý tip z http://homodomo.cz/prepustene-maslo-ghi-recept-domaci-vyroba-ghi/ Při filtrování lze použít filtr na kávu. Elegantní a rychlé. Používám takovéhle filtry http://www.cerstvakava.cz/product/papirove-filtry-hario-v60-bile_1.jpg :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(neregistrovaný)

    renatě: máslo se musí skrz látku takřka propasírovat a papír je pro tuto činnost naprosto nevhodný.;-)

    Odpovědět

  • renata renata(neregistrovaná)

    šlo by použít na cezení másla místo látky filtrační papír?

    Odpovědět

  • Lucie V. Lucie V.(neregistrovaný)

    Tento recept je jedinečný, rozdílný od ostatních a žádná "rychlovka", je popsán správný postup i použití. Není tudíž duplicitní a pokud si dáte tu práci a přečtete si ostatní návody, tak to pochopíte velmi rychle. Já za sebe děkuji, takto má příprava ghí vypadat :yes:

    Odpovědět

  • Džavarlah Nehrú Džavarlah Nehrú(neregistrovaný)

    disketka: Já máslo "táhnu" několik hodin. A to z toho důvodu, že je třeba důkladně oddělit mléčnou složku od tukové. Je třeba pravidelně sbírat pěnu. Takto tažené máslo pak je mnohem trvanlivější a vydrží mnoho měsíců.

    Odpovědět

  • disketka disketka

    Není 5-8 hodin moc? V jiných receptech je buď 10-15 minut
    nebo 45 minut. Já jsem ho vařila na co nejmírnějším ohni 45 minut a zdá se mi už i tak dost hnědé.
    Není tak dlouhá doba varu zbytečná?
    Prosím o vysvětlení jaký je v rozdíl pokud se vaří 45 minut nebo
    8 hodin. Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • Cocoska Cocoska

    Taktéž ukládám tuto verzi a děkuji autorovi:yes: :-K

    Odpovědět

  • terysha.mathey terysha.mathey

    Prošla jsem všechny recepty na přepuštěné máslo a rozhodně si ukládám tento. Je to dobře vysvětleno, navíc popsána doba trvanlivosti apod.
    Moc děkuji, konečně pořádně vím, jak na to:-K
    Bodík + oblíbené :yes:

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    Rád bych k tomu ještě dodal, že tzv. "přepuštěné" máslo je vlastně čistý máslový tuk, tím varem se z něj odstraní voda, a spečou se zbytky mléčných bílkovin, které se následně zcedí. Jinak můžu říct, že před více jak dvaceti lety jsem tohle dělával, v kotlích po pětistech litrech. Mlékárna takhle využívala a zpracovávala nájezdy a konce výroby zmáselńovače. pekaři se po tomhle mohli utlouct! Pro výrobu doporučuji opravdu kvalitní máslo, s co nejvyšším podílem mléčného tuku...

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    www.toprecepty.cz: Díky příteli! Již jsem se obával, že jsem rozpoutal 2. dívčí válku. Ještě že tyto stránky nečte Ellen Ripley ani Lara Croft. Již bych byl synem smrti. DÍKY, DÍKY, DÍKY!

    Odpovědět

  • toprecepty.cz toprecepty.cz(administrátor)

    Zdravím, tento recept nám byl nahlášen jako duplicitní, ale porovnal jsem ho s dalšími a kvůli propracovanějšímu a celkem i rozdílnému postupu jsem ho nechal. Mažeme opravdu úplně stejné recepty, protože každá i drobná změna v receptu může úplně změnit výsledek.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: vyroba ghi ghí jak správně přepustit máslo ghí recept výroba přepuštěného másla domácí výroba ghí másla recept ghi přepuštěné máslo ghí máslo ghí přepuštěné máslo ghí recepty jak udělat ghí příprava ghí recept na ghi jak vyrobit ghí jak se dělá ghí jak vyrobit přepuštěné máslo přepuštěné máslo ghí recept přepuštěné máslo výroba ghi máslo recept ghí máslo

Zapomněl/a jsem heslo