Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
29. 6. 2023 Ostatní
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem kinematografie, ale také událostí, která nabízí setkání lidí, kteří by se za normálních okolností nikdy nepotkali. A pro ně je třeba připravit i perfektní gastronomický zážitek. O to se stará i Ondřej Koráb. A právě šéfkuchař slavného Grandhotelu Pupp nám prozradil recept na speciální bramborový salát, kterému neodolal ani ředitel festivalu Jiří Bartoška.
Mezinárodní filmový festival
Každoroční mezinárodní festival opět nabídne to nejlepší, co čeští i světoví tvůrci filmovým fandům připravili. Do Karlových Varů se tak sjede celá plejáda hvězd, v jejichž čele se objeví herecká hvězda Russell Crowe.
Držitel Oscara za film Gladiátor a dvou Zlatých Glóbů už přiletěl do České republiky a tak se fanoušci mají na co těšit. Rodák z Nového Zélandu bude bydlet právě v hotelu Pupp, tak zcela jistě určitě vyzkouší i zdejší gastronomii. A možná si dá i vyhlášený vídeňský bramborový salát.
Mohlo by vás zajímat
Jde to i bez majonézy
Jak pro Toprecepty prozradil šéfkuchař hotelu, Ondřej Koráb, už během loňského ročníku filmového festivalu měla vídeňská verze populárního pokrmu, servírovaná v hotelové restauraci Malá Dvorana, velký úspěch.
„Jde o odlehčenou verzi bramborového salátu, kde se nepoužívá majonéza. Salát se zahušťuje přidáním teplého vývaru,“ dodal Koráb a nabídl nám na tento salát také svůj originální recept. Tak pokud chcete ochutnat, co si v Puppu dopřává ředitel festivalu Jiří Bartoška a na čem si smlsnou mnohé festivalové hvězdy, máte možnost si salát připravit doma. Recept je snadný.
Mohlo by vás zajímat
Vídeňský bramborový salát
Na přípravu jedinečného salátu budete potřebovat tyto suroviny: 800 g vařených brambor, 50 ml plnotučné hořčice, 80 ml jablečného octa, 150 g červené cibule, 60 ml rostlinného oleje, 250 ml masového vývaru, 50 g listové petržele, 50 g jarní cibule, sůl a pepř
Jak na to?
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Poté je oloupeme a nakrájíme na silnější plátky.
- Přidáme plnotučnou hořčici, ocet, na plátky nakrájenou červenou cibuli, jarní cibuli, rostlinný olej a nasekanou petržel. Vše důkladně promícháme.
- Poté pomalu přiléváme teplý vývar a salát neustále mícháme. Díky škrobu v bramborách se nám začne salát zahušťovat.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Necháme salát odležet v lednici a můžeme podávat. Ideálně k masu, třeba ke klasickému vídeňskému řízku.
Náš tip: Ideální je používat varný typ brambor B, tyto brambory mají vyšší obsah škrobu a díky tomu se salát jednoduše zahustí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobili jsme domácí hořčici jen ze čtyř ingrediencí. Vyjde na 9 Kč, v chladu vydrží i několik měsíců a chuťově je perfektní
Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tento legendární vajíčkový salát do našeho hotelu chodí i Jiří Bartoška
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12