Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Unsplash

Na výrobu jablečného octu výhodně zužitkujeme jablka, kterých je na podzim dostatek. Získáme tím velmi ceněný produkt, který je vhodný na dochucování a okyselování pokrmů, především salátů, polévek a omáček.

Postup výroby jablečného octa není složitý. Pokrájená nebo nahrubo nastrouhaná jablka, zbavená stopek, bubáků a jádřinců, vložíme do čisté sklenice a zalijeme chladnou vodou. Někdy se přidává droždí pro urychlení procesu kvašení, ale není nutné. Sklenici uzavřeme, díky tomu nebudou kolem létat octové mušky. Uložíme ji na tmavé místo (přikryjeme utěrkou) a necháme stát při pokojové teplotě.

Výroba jablečného octa

Každý den obsah promícháme vařečkou. Po deseti dnech obsah přefiltrujeme přes plátno a vymačkáme do sklenice. Opět uzavřeme a uložíme na jeden měsíc na tmavé a chladnější místo. Po měsíci podle potřeby přecedíme a slijeme do vypařených lahví. Můžeme sterilovat. Výsledný produkt je velmi trvanlivý.
Ocet se doporučuje k pravidelnému užívání. Podporuje trávení, reguluje nadváhu a snižuje hladinu cholesterolu. Přidáváme ho do zálivek na saláty, dochucujeme jím různé pokrmy, především polévky a omáčky. Využijeme ho při vaření všude tam, kde bychom použili obyčejný ocet. 

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky