Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Na výrobu jablečného octu výhodně zužitkujeme jablka, kterých je na podzim dostatek. Získáme tím velmi ceněný produkt, který je vhodný na dochucování a okyselování pokrmů, především salátů, polévek a omáček.
Postup výroby jablečného octa není složitý. Pokrájená nebo nahrubo nastrouhaná jablka, zbavená stopek, bubáků a jádřinců, vložíme do čisté sklenice a zalijeme chladnou vodou. Někdy se přidává droždí pro urychlení procesu kvašení, ale není nutné. Sklenici uzavřeme, díky tomu nebudou kolem létat octové mušky. Uložíme ji na tmavé místo (přikryjeme utěrkou) a necháme stát při pokojové teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Výroba jablečného octa
Každý den obsah promícháme vařečkou. Po deseti dnech obsah přefiltrujeme přes plátno a vymačkáme do sklenice. Opět uzavřeme a uložíme na jeden měsíc na tmavé a chladnější místo. Po měsíci podle potřeby přecedíme a slijeme do vypařených lahví. Můžeme sterilovat. Výsledný produkt je velmi trvanlivý.
Ocet se doporučuje k pravidelnému užívání. Podporuje trávení, reguluje nadváhu a snižuje hladinu cholesterolu. Přidáváme ho do zálivek na saláty, dochucujeme jím různé pokrmy, především polévky a omáčky. Využijeme ho při vaření všude tam, kde bychom použili obyčejný ocet.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 39 minutami
Křupavý hermelín
Přidáno před 58 minutami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Fit salát
Přidáno před 13 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 18 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít slupky z jablek: Připravíme z nich jablečný čaj, křupavé chipsy, jemné smoothie i fantastický kořeněný drink
Jídelní rozmary slavných: Kate Perry dodržuje „pětifaktorovou dietu“, ale ráda si pochutná na této quesadille se šťavnatou náplní
Sezona letních jablek je tady. Tohle je 5 nejlepších způsobů, jak je zpracovat. Připravte z nich pikantní čatní nebo jablečný ocet
Komentáře