Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Na výrobu jablečného octu výhodně zužitkujeme jablka, kterých je na podzim dostatek. Získáme tím velmi ceněný produkt, který je vhodný na dochucování a okyselování pokrmů, především salátů, polévek a omáček.
Postup výroby jablečného octa není složitý. Pokrájená nebo nahrubo nastrouhaná jablka, zbavená stopek, bubáků a jádřinců, vložíme do čisté sklenice a zalijeme chladnou vodou. Někdy se přidává droždí pro urychlení procesu kvašení, ale není nutné. Sklenici uzavřeme, díky tomu nebudou kolem létat octové mušky. Uložíme ji na tmavé místo (přikryjeme utěrkou) a necháme stát při pokojové teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Výroba jablečného octa
Každý den obsah promícháme vařečkou. Po deseti dnech obsah přefiltrujeme přes plátno a vymačkáme do sklenice. Opět uzavřeme a uložíme na jeden měsíc na tmavé a chladnější místo. Po měsíci podle potřeby přecedíme a slijeme do vypařených lahví. Můžeme sterilovat. Výsledný produkt je velmi trvanlivý.
Ocet se doporučuje k pravidelnému užívání. Podporuje trávení, reguluje nadváhu a snižuje hladinu cholesterolu. Přidáváme ho do zálivek na saláty, dochucujeme jím různé pokrmy, především polévky a omáčky. Využijeme ho při vaření všude tam, kde bychom použili obyčejný ocet.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 6 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Jablečno skořicové muffiny z podmáslí
Přidáno 4. 10. 2024 21:13
Hovězí vývar s obláčky
Přidáno 4. 10. 2024 20:46
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Sezona letních jablek je tady. Tohle je 5 nejlepších způsobů, jak je zpracovat. Připravte z nich pikantní čatní nebo jablečný ocet
Strava starověkých Řeků se nelišila od té dnešní středomořské. Prim hrály olivy, ryby a víno, dezerty se připravovaly i z fazolí
Komentáře