Opilé třešně: Vypeckované třešně zasypané cukrem a zalité vodkou se musí dva týdny uležet, pak skvěle ochutí poháry i moučníky
12. 7. 2023 Vaření
Úroda třešní se vám letos vydařila a vy už nevíte, co s nimi? Právě v tu chvíli je ideální čas si je v nějaké formě uchovat na zbytek roku. Máte-li kompotů a marmelád plnou spíž, zkuste si je uložit trochu jinak, ve formě, z níž se vám možná i trochu zamotá hlava. Stačí, když je naložíte do vodky, rumu nebo nějaké pálenky.
Jak uchovat třešně na zimu?
Kdo by nemiloval třešně? Toto sladké ovoce je jedním z prvních, které si po jahodách můžeme v létě užívat. Dozrávají v tom nejhezčím čase, na konci školního roku a na začátku prázdnin, jen doba, kdy si je můžeme užívat, je moc krátká. Pokud jich tedy máte na zahradě dostatek, určitě stojí za to si je nějak uskladnit, abyste si jejich chuť mohli užívat i v zimních měsících. Nejjednodušší možností je si je zamrazit, můžete se pustit i do přípravy kompotů nebo džemů.
Pokud vás ovšem zavařování nebaví, zvolte jednodušší verzi, a sice naložení ovoce do alkoholu. Tento způsob konzervace ovoce je známý již dlouhá staletí, tzv. „brandy fruit“ (ovoce v brandy) se podávalo už jako dezert v dávných dobách, alkohol obohacený šťávou z ovoce pak sloužil jako výborný digestiv. Předností takto naložených třešní je to, že alkohol prodlouží jejich trvanlivost, navíc tak vznikne dobrota, která se báječně hodí do pohárů, dortů nebo si ji můžete jen tak uzobávat, když vás začne honit mlsná. Jen pozor, ať to pak s nimi nepřeženete, abyste se opilými třešněmi neopili sami.
Mohlo by vás zajímat
Opilé třešně - vynikající chuťovka
K nakládání se hodí jakýkoliv druh třešní, i když o trochu lepší jsou šťavnaté a sladké srdcovky než chrupky. Klidně ale můžete použít i plané ptáčnice neboli třešně ptačí a vynikající jsou v této podobě rovněž višně. Příprava opilých třešní je snadná a kromě ovoce vám na ně stačí jen cukr, alkohol a vhodné sklenice.
Postup je pak už velmi jednoduchý. Omyté a odstopkované třešně se napěchují do sklenic a následně se přidá cukr nebo se jednotlivé vrstvy cukrem prosypávají. Třešně můžete předem i vypeckovat, abyste pak nemuseli plivat pecičky. Tuto směs už pak jen stačí nechat odležet do druhého dne nebo rovnou zalít alkoholem a nechat marinovat.
Třešně, cukr a alkohol - dokonalé spojení
Opilé třešně se většinou připravují s rumem, ještě lepší však je neutrální vodka, případně lze použít i brandy, whisky, bourbon, gin nebo nějakou pálenku, nejlépe třešňovici. Ještě více pak zvýrazníte třešňovou chuť. Třešně je také dobré zakápnout trochou citronové šťávy, prodloužíte jejich trvanlivost a zajistíte jasnější barvu. Pro zajímavější chuť můžete do sklenice přidat i zrníčka z vanilkového lusku, která ale můžete nahradit i vanilkovým cukrem. Cukr se na tuto pochoutku hodí klasický bílý i třtinový, záleží jen na vás, kterému dáváte přednost.
Třešně je hlavně nutné nechat dostatečně dlouho uležet, nejlépe na nějakém tmavém a chladném místě. Dejte jim minimálně dva týdny, ještě lepší ale budou po sedmi týdnech a vydrží až půl roku i déle. Čím delší dobu se totiž budou třešně namáčet, tím více alkoholu do sebe ovoce vsákne a také se více šťávy vylouhuje do lihoviny, která získá krásnou temnou barvu. Sklenici průběžně protřepávejte. O prvním otevření opilé třešně stále uchovávejte v chladu, dokud je nesníte.
Recept na třešně ve vodce
Máte-li rádi podobné lehce opilé delikatesy, můžete si naložené třešně připravit třeba podle následujícího receptu. Odleželé třešně vám pak přijdou vhod ke zdobení mnoha dezertů. Využít se však dá šťáva z nich, třeba jako likér nebo rovněž na pokapání pohárů či jiných moučníků. Jak tedy na ně?
Budete potřebovat: 1 kg třešní, 500 g cukru a 3 dl vodky nebo jiného alkoholu (množství alkoholu je orientační, důležité je, aby jeho hladina ve sklenici sahala cca 2 cm nad třešně).
- Třešně opláchněte a proberte, všechny otlučené, měkké nebo poškozené plody dejte pryč. Odstopkujte je, případně stopky zkraťte na délku 1 cm.
- Třešně napěchujte do dobře vymytých a vysterilovaných sklenic nebo jedné sklenice a naplňte ji těsně po okraj.
- Poté do sklenice nasypejte cukr. Do sklenice pak přilijte vodku a uzavřete sklenici víčkem.
- Sklenici protřepávejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Postavte sklenici na chladné a tmavé místo alespoň na dva týdny nebo déle. Průběžně sklenici protřepávejte nebo převracejte.
Náš tip: Máte-li třešní dostatek, můžete si udělat ještě kompot podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Milujete kompoty? Připravte si je i bez zavařování a ochuťte je kořením, ořechy nebo vínem!
Holka u plotny radí: Jak na smažené třešně v obálce od paní Karoliny? Staročeský recept dá vyniknout chuti čerstvého ovoce