Sterilované papriky plněné zelím: Vynikající sladkokyselá chuťovka k masu je zajímavým zpestřením letního zavařování
8. 8. 2023 Vaření
Papriky většinou v létě využijeme do salátů nebo je plníme mletým masem. Pokud jich ale máte víc, než jste schopni sníst, můžete si je i zavařit. Jedním z nejoblíbenějších receptů na sterilované papriky je ten, kdy se papriky plní zelím. Získáte tak vynikající slanou chuťovku.
Různé druhy paprik, spousta využití v kuchyni
Pokud jsou papriky vaším oblíbeným druhem zeleniny, tak právě teď nastává váš čas. Zelené papriky dozrávají již v průběhu července, ty barevné ale až v srpnu a některé dokonce až v průběhu září. Paprik existuje spousta druhů a každý přitom chutná trochu jinak. Mají různé tvary, barvy i velikosti.
Některé jsou špičaté, jiné téměř kulaté a další buclaté s tlustou dužinou. Někdo má nejraději klasické zeleninové zelené či bílé papriky, jež mohou být i pálivé, jiní dávají přednost silnostěnným červeným, žlutým i oranžovým paprikám a další vyhledávají jen sladké špičaté červené kapie. Bez ohledu na druh mají papriky všestranné využití a vynikající jsou nejen zasyrova, ale i vařené, dušené, pečené, v salátech i plněné nebo ve formě omáček.
Mohlo by vás zajímat
Jak sterilovat papriky?
Kromě již zmiňovaných možností jsou papriky i zeleninou, která se výborně hodí k zavařování. Obvykle se uchovávají na později v podobě různých past a dipů, jako jsou ajvar, ljutenice, harissa, které se připravují z pečených paprik, většinou i v kombinaci s jinými druhy zeleniny. Pečené papriky se často nakládají i v kuse do oleje nebo zavařují do sladkokyselého nálevu. Vznikne vám pak ideální základ mnoha jídel, například slepice na paprice. Dáváte-li ale přednost klasickým zavařeným dobrotám ve stylu kyselých okurek, určitě vás osloví verze paprik plněných zelím a sterilovaných ve sladkokyselém nálevu.
Papriky ve sladkokyselém nálevu
Předností této chuťovky je, že se na ni používají papriky celé, přičemž jsou k tomuto účelu vhodné papriky zelené i červené kapie. Pro zajímavější barevný efekt můžete zelené papriky naplnit červeným zelím a červené kapie naopak bílým zelím. Recept je sice trochu pracnější, neboť je nutné kromě paprik ještě připravit, a hlavně nakrouhat zelí.
Určitě se ale vyplatí jej vyzkoušet, neboť získáte pochoutku, kterou si pak budete moci vychutnat, nejen ke grilovaným nebo pečeným masům. Báječně totiž chutná i s opečenými klobásami, sekanou, sýry nebo s pochoutkami ze zabijaček. Pokud byste si papriky navíc chtěli dopřát trochu pikantnější, není nic jednoduššího, než do každé sklenice přidat i jednu chilli papričku nebo feferonku.
Recept na papriky plněné zelím
Máte zrovna velkou zásobu paprik a zaujala vás tato sterilovaná specialita? Tak si ji připravte podle následujícího receptu?
Budete potřebovat: 6-8 středně velkých paprikových lusků nebo kapií, 1 kg zelí, 10 g soli, 30 g cukru. Na nálev si připravte: 450 ml vody, 150 ml 8% octa, ½ lžičky soli, 1 lžičku cukru, 3 zrnka pepře a kousek bobkového listu.
- Zelí očistěte a pokrájejte na jemné nudličky, osolte je, oslaďte, promíchejte a nechte stát asi 2 hodiny.
- Z omytých paprik vykrojte semeníky a stopky. Lžící odstraňte vnitřní palčivá žebra a papriky dobře vypláchněte, abyste vyplavili semena.
- Připravte si nálev: vodu v hrnci smíchejte s octem, přidejte cukr, sůl a koření a přiveďte k varu.
- Papriky naplňte připraveným zelím, urovnejte do dobře vymyté a vysterilizované dvoulitrové sklenice (nebo do 3 sklenic s obsahem 720 ml), zalijte horkým nálevem a sklenice uzavřete. Poté je vložte do hrnce s horkou vodou a nejprve vodu zahřívejte, dokud nedosáhne 100 °C cca 25 minut. Pak při teplotě 100 °C sterilujte ještě 25 minut (menší sklenice) nebo 30 minut (větší sklenice).
- Po ukončení sterilace sklenice vyjměte a ochlaďte.
Náš tip: Při přípravě plněných paprik, můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
12 druhů zeleniny vhodných na plnění: Netradiční plněné papriky, cuketové lodičky i nadívaná cibule skvěle zpestří jídelníček
Letní ochucený salát z pečených paprik: Se sušenými rajčaty, bazalkou a česnekem chutná fantasticky
Jak na ty nejlepší plněné papriky: Chuť omáčky vylepší zakysaná smetana nebo uzená mletá paprika
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak sterilovat ve sladkokyselém nebo slaném nálevu. Některé způsoby jsou jednoduché