Křupavá zelenina nakládaná v mořské soli

Eliza Kuchařka: Eliza

Zavařeniny 18 názorů

Suroviny

2 a 1/2 kg zeleniny v libovolném poměru:
květák
mrkev
kedlubna
bílé zelí
kapie
cibule
2,8 l vody
350 g mořské soli
1 feferonka
nálev:
1 l vody
400 ml octa
300 g cukru
5 bobkových listů
1/2 lžíce celého pepře
1/2 lžíce nového koření
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu nakrájíme na větší kusy.

  2. Ve vodě rozpustíme mořskou sůl, přidáme feferonku a do tohoto roztoku naložíme veškerou zeleninu na 24 hodin.

  3. Poté scedíme a asi třetinu slaného nálevu uschováme.

  4. Suroviny na sladkokyselý nálev svaříme a horkým přelijeme scezenou zeleninu. Podle chuti přidáme část slaného roztoku (já dávám onu uvedenou jednu třetinu původního).
    Necháme uležet 2-3 dny (pokud to vydržíme :-) ).

Poznámka

Tento úžasný recept jsem před lety našla na stránkách Labužník a zde ho uveřejňuji se svolením jeho autorky Pekařky. Recepty mnou vložené většinou nechválím, ale v tomto případě si doporučení neodpustím. Opravdu vyzkoušejte, je to fantastické...

Původní znění receptu naleznete zde http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=25737

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 146 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Křupavá zelenina nakládaná v mořské soli

  • ne.ver ne.ver

    Tak jsem nedavno tento recept vyzkousela a bohuzel musim konstatovat, ze u nas to byl propadak. Ostatni clenove rodiny byli teda ochotni to tak nejak obcas jist, ale mne z toho bylo vzdycky hned po jednom soustu uplne spatne. Prislo mi to hrozne slane, a to jsem tam dala soli podle navodu. Takze u nas to neproslo - ale nenechejte se tim ostatni odradit, treba to proste jen neni muj styl.8-(

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ano, černé olivy. Tak ať chutná...:-)

    Odpovědět

  • BlancaL BlancaL

    Můžu se zeptat, co jsou na fotkách ty černé kousky? To jsou černé olivy? Díky. Recept vypadá úžasně, určitě vyzkouším. Takovéhle zeleninové mňamky můžu<3.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Určitě moc dobré, tento styl nám chutná:-D:yes: Díky dobré duši, která vytáhla do oběhu.:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Touto naloženou zeleninou jsem nadchla své kolegy a kolegyně na konci školního roku. Hlavně ten květák neměl chybu. Recept je super, i když dáte méně druhů zeleniny, měla jsem jen květák, mrkev a kedlubny. Doporučuju

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Vyťahuje na svetlo tento skvelý recept, dnes zeleninu nakladám zas...
    DOPORUČUJEM!

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ak máte zdroj zeleniny, urobte si toto, je to fantastické!:yes:

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka

    Vyzkousim, posilam 7+ :yes:. :-K;-)

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    To musí být pochoutka:yes: určitě vyzkouším:yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Ona je to vlastně konzervovaná zelenina (pouze tím naložením do soli), vydrží prý bez úhony nejméně půl roku. "Prý" píšu proto, že u nás dlouho nevydrží, to vím z doslechu.
    Takže se podává jako příloha (nebo obloha) k masu, pečenému nebo grilovanému, prostě všude tam, kde se servírují například kyselé okurky apod. Vzhledem k tomu, že sůl se docela "zažere" do zeleniny, rozhodně to není salát jako takový. Na to má moc výraznou chuť, i když se přiznám, že já klidně spořádám misku na posezení a bez výčitek ( na tlak to nebude zrovna lék...:-D )

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Elizo a takto naloženou zeleninu konzumujete jen tak, nebo jsi zkoušela třeba udělat salát s přidáním tatarky atd.
    Jinak nápad super, ještě jsem to neslyšela. Jen si nedovedu představit doma ty obličeje, když bych před ně postavila talíř zeleniny:-)). To okurky, feferonky, cibulky, utopence - to můžou:-//:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jani, doporučuji udělat co nejdřív. Já jsem byla překvapená, o jakou dobrotu jsem se nechala tolik let připravovat...:-) Teda doufám, že to bude chutnat, ale myslím, že ano.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Hupsssssssssssssss, téééda, Eli, to určitě udělám a to si ukládám a doufám teda, že to najdu, až to budu potřebovat:-)):-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Šárko, právě kedlubna je všech kousků nejvyhledávanější a zmizí jako první...;-):yes:

    Odpovědět

  • kedlubna kedlubna

    určitě vyzkouším, a nezapomenu přidat hooodně kedlubny :-D

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: naložená zelenina v soli zelenina v soli nakládana mrkev solená zelenina zelenina naložená v soli sterilizace zeleniny nakládané okurky bez sterilizace křupavá zelenina nakladane kedlubny nakládání mrkve nakládaná kedlubna nakladany kvetak bez sterilizace slaný nálev na zeleninu mrkev v soli grilovana nakladana zelenina zelenina ve slaném nálevu mrkev naložena v soli sterilizace mrkve nakládané kedlubnové zelí naložená zelenina v nálevu

Zapomněl/a jsem heslo