Jak připravit slovenský řízek? Spojení mletého vepřového masa a uzeného oštiepku chutná perfektně
18. 1. 2024 Vaření
O trochu známější holandský řízek z mletého masa plněný sýrem je klasikou hospod i školních jídelen a milují jej malí i velcí strávníci. Ten slovenský se také dělá z vepřového, ale ochucuje se trochu jinak.
Slovenský nebo holandský?
Pokud jste o slovenském řízku ještě neslyšeli, tak vězte, že jde o variaci na slavnější řízek holandský. Mletý řízek podobný karbanátku je specifický svou sýrovou náplní, zajímavé však na něm je, že kromě sýra uvnitř s Nizozemskem vůbec nic společného nemá. Jde zkrátka o specialitu typu španělského ptáčka nebo francouzských brambor, o nichž ve Španělsku nebo ve Francii nemají ani tušení. Všechny tyto pokrmy jsou totiž českými vynálezy a hity obyčejných vývařoven nebo pohostinství.
Mohlo by vás zajímat
Řízek z mletého masa
Holandský řízek vznikl jako taková levnější verze klasického řízku v dobách někdy po druhé světové válce, kdy bylo o kvalitní maso nouze, a tak se začaly řízky dělat z levnějších mletých směsí. Nápad obalit mleté maso do trojobalu už ostatně známe z karbanátku, na který jsou recepty doloženy již ve starých kuchařkách, třeba v té od M. D. Rettigové.
Na rozdíl od karbanátku se pak do „holanďáku“ nedává žádná houska, navíc je v něm ale nastrouhaný sýr, který dal holandskému řízku jméno. Nejčastěji se do něj totiž přidává eidam nebo gouda, což jsou sýry holandského původu.
Misto goudy oštiepok
A stejně jako holandský řízek vznikl i ten slovenský. Jde totiž o obdobný smažený karbanátek, do které se ale místo goudy dává uzený oštiepok, případně jiný uzený sýr. Právě oštiepok je jedním z vyhlášených slovenských sýrů.
Tento pařený sýr se původně vyráběl z ovčího mléka, dnes už většinou narazíte na ten kravský. Existuje i v neuzené verzi, častěji se ovšem udí studeným kouřem, což mu dodává krásnou zlatohnědou barvu a specifickou uzenou chuť, která se pak přenese do řízku.
Jak na dokonalý řízek z mletého masa?
Vzhledem k tomu, že se slovenský řízek „zrodil“ ze stejné myšlenky jako „holanďák“ – a sice vylepšit placičku z mletého masa sýrem a pak ji obalit v trojobalu a osmažit, je i způsob přípravy stejný.
- U holandského, a tedy slovenského řízku je nejdůležitější, aby byl dostatečně šťavnatý. Na takový potřebujete dostatečně tučné maso, nejlépe vepřové z bůčku.
- Slovenský řízek je šťavnatý i díky sýru, proto jím nešetřete. Množství sýra by mělo odpovídat třetině váhy masa. Místo oštiepku můžete použít i třeba parenici anebo kombinaci obou sýrů.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Při konečném ochucování směsi pak myslete na to, že sýr je slaný, takže není třeba přidávat tolik soli do masa.
- Chcete-li řízky ještě lahodnější, přidejte do směsi trochu smetany. Mleté maso dobře vstřebává tekutiny, díky tomu budou řízky ještě šťavnatější a jemnější. Smetanu do směsi přilévejte studenou, lépe se vstřebá.
- Pro chuť můžete přidat i cibulku nebo bylinky např. petrželku.
- Masovou směs dobře promíchejte a tvarujte z ní silnější placičky, ty obalte v klasickém trojobalu a smažte na pánvi na dostatečné vrstvě tuku dozlatova. Místo oleje můžete na smažení použít přepuštěné máslo. I pak budou řízky chutnější.
- Jako příloha se ke slovenskému řízku hodí bramborová kaše nebo vařené či šťouchané brambory.
Recept na slovenský řízek
Chcete-li vyzkoušet alternativu k holandskému řízku a máte v oblibě uzené sýry, můžete slovenský řízek vyzkoušet podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 600 g vepřového bůčku, 200 g nastrouhaného oštiepku nebo parenice, 1 vejce, 100 ml mléka nebo smetany, sůl, mletý pepř, případně 1 lžičku mleté papriky, petrželovou nať nebo pažitku, vejce, hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení.
- Den předem promíchejte maso se studeným mlékem nebo smetanou. Přidávejte smetanu postupně a v malém množství podle potřeby. Pak směs uložte na noc do lednice.
- Druhý den přidejte nastrouhaný nebo na drobné kostičky nakrájený sýr, osolte a opepřete. Navlhčenýma rukama pak tvarujte řízky.
- Řízky nejdříve ponořte do rozšlehaného vejce a poté obalte ve strouhance. Můžete a nemusíte je předem ještě obalit v mouce. Celý proces obalení pak zopakujte ještě jednou. Hotové řízky nakonec smažte z obou stran v rozehřátém oleji dozlatova. Řízly podávejte s bramborovou kaší.
Náš tip: Do směsi mletého masa můžete zamíchat i nivu. Takový řízek si pak můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
Mini karbanátky frikadely jsou nejlepší z vepřového a hovězího masa. Pikantní chuť dodá hořčice, muškátový oříšek je krásně ovoní
Mleté maso je základem mnoha oblíbených jídel. Poradíme, jak ho připravit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 15 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Hermelínové karbanátky s mletým masem jsou úžasně šťavnaté, lehce pikantní a sýr je třeba předem krátce zmrazit
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči