Mleté maso je základem mnoha oblíbených jídel. Poradíme, jak ho připravit
Maso si můžeme buď koupit pomleté, nebo si ho pomlet sami v kuchyňském robotu. Není na tom nic složitého a vše si připravíme přesně podle svého přání. Meleme buď jeden druh nebo více druhů masa současně.
Mleté maso nemusí být nic podřadného, zpracujeme do něj jen kvalitní kusy. Takto upravené maso se mnohem lépe kouše, než tuhé pevné kusy, proto ho ocení i děti nebo naopak starší lidé. Můžeme z něho připravovat nejrůznější karbanátky, řízky z mletého masa (holandské řízky), sekanou
Jak na mleté maso
- Omyté kousky masa meleme nejprve nahrubo, a buď nám to takto již vyhovuje, nebo je pomeleme ještě jednou na jemnější mletí. Na různé druhy pokrmů jsou vhodnější různé typy hrubosti mletí. V některých případech stačí maso pouze nasekat ostrým nožem.
- K masu již při mletí přidáváme vhodné ochucení, především sůl, koření a bylinky.
- Je vhodné rovnou přidat i trochu tekutiny, na 1 kg masa nejvýše 4 dcl. Přidat můžeme např. vývar, mléko, vodu, ale i jogurt nebo pivo.
- Přístroj po mletí masa velmi pečlivě očistíme a omyjeme.
- Mleté maso má ještě kratší trvanlivost než maso v celku. Po namletí ho co nejdříve tepelně upravíme. Pokud ho nemůžeme zpracovat hned, uložíme ho do chladna, případně zmrazíme pro pozdější použití. Stejným způsobem nakládáme s koupeným mletým masem.
- Mleté maso zpracujeme podle zvoleného receptu. Obvykle k masu přidáváme vejce, mouku, strouhanku. Pokud jsme přidali tekutinu již do masa, nejsou obvykle potřeba namočené housky.
- Z vytvořené hmoty tvarujeme požadované tvary, jde to velmi dobře namočenýma rukama. Tvary ještě obalujeme např. v mouce nebo strouhance, případně v trojobalu. Než vytvarujeme všechnu hmotu, raději vyzkoušíme usmažit první kousek, abychom měli jistotu, že budou tvary dobře držet pohromadě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 4 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 13 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Trojobal na obalování řízků: Geniálně jednoduchá klasika je svou chutí nepřekonatelná
Staronovým hitem mezi burgery je smash burger: Dá se totiž snadno připravit i bez grilu jen doma na pánvi
Jak připravit slovenský řízek? Spojení mletého vepřového masa a uzeného oštiepku chutná perfektně
Komentáře